Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Βενιζέλος στο Newsit: “Κυβέρνηση με τη ΝΔ μόνο αν θα έχουμε 50%”

Βενιζέλος στο Newsit: “Κυβέρνηση με τη ΝΔ μόνο αν θα έχουμε 50%”

– “Στην διαπραγμάτευση ο Σαμαράς κρυβόταν πίσω από εμένα και τον Λ.Παπαδήμο”
– “Αυτό που είχαμε να αντιμετωπίσουμε δεν ήταν πλημμύρα ή φωτιά αλλά πυρηνικό ατύχημα”
– “Μπορούμε πράγματι έως το 2015 να απεξαρτηθούμε από το Μνημόνιο”
– “Φέτος μπορεί να έχουμε και αρνητικό πληθωρισμό”

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ξεκάθαρος: “Κυβέρνηση συνεργασίας θα σχηματισθεί, μόνο αν συγκεντρωνουμε μαζί με τη ΝΔ πάνω από το 50%. Θεωρώ ότι το 50% των πολιτών είναι η στοιχειώδης πλειοψηφία”.

Μιλώντας στο Newsit και απαντώντας στα δικά σας ερωτήματα, είπε ότι :”Ο λαός δεν θέλει μονοκομματική λύση. “Σημασία έχει”, είπε, “τι εντολή δίνει ο ελληνικός λαός. Ο,τι πει θα γίνει. Πρέπει να δώσει μια καθαρή απάντηση. Δεν μπορούμε να έχουμε μια τεχνητή πλειοψηφία. Δεν είναι δεδομένο το ΠΑΣΟΚ. Συμμετέχει σε μια κυβέρνηση, αν ο λαός το αποφασίσει.”

Ο κ. Βενιζέλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Πρόσθεσε, ότι αν όλα πάνε όπως έχουν προγραμματισθεί, αυτό δεν θα χρειαστεί να γίνει. Ο κ.Βενιζέλος είπε ότι έχει ζητήσει αντί να πάμε την προσαρμογή εως το τέλος του 2014 να την παμε έως το τέλος του 2015. “Δεν χρειάζεται να μπουν νεοι φόροι, ούτε να θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι”, είπε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα των μειώσεων που έχουν ήδη γίνει, είπε ότι αυτό έγινε για να σωθούν ο 13ος και 14ος μισθός. Κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι όσο εκείνος διαπραγματευόταν, ο Πρόεδρος της ΝΔ κρυβόταν πίσω από τον ίδιο και τον Λουκά Παπαδήμο.

Μίλησε για απουσία οποιασδήποτε αυτοκριτικής εκ μέρους του νυν και του πρώην προέδρου της ΝΔ  αλλα και του Κώστα Καραμανλή, αντιστοίχως. «Δεν έχω ακούσει μια κουβέντα αυτοκριτικής για την περίοδο 2004- 2009 ούτε από τον κ. Σαμαρά που ήταν υπουργός στην τελευταία περίοδο και ύστερα πρόεδρος του κόμματος, ούτε και από τον κ. Καραμανλή», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ειδικότερα, αναφορικά με τη χτεσινή επιστολή του πρώην προέδρου της ΝΔ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι βρήκε τον κ. Καραμανλή «εξαιρετικά απομακρυσμένο από την κατάσταση που παρέδωσε» και πρόσθεσε: «Μπήκε χτες στο “παιχνίδι”, έκανε μια δήλωση χωρίς κανένα στοιχείο αυτοκριτικής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΩΡΑ 13.12 Μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με 14 υπουργεία, έναν γ.γ. σε κάθε υπουργείο και μόνιμους γραμματείς όπως π.χ. στην φορολογική διοίκηση.

ΩΡΑ 13.11 Είναι άλλο πράγμα η πολιτική κρίση και άλλο η κρίση δημοκρατίας. Δεν γίνεται να μπουν στην Βουλή οπαδοί του νεοναζισμού. Δεν γίνεται ενας νεος ανθρωπος να λέει οτι θα ψηφίσει ένα τετοιο κόμμα. Δεν θα του δώσει διέξοδο. Είναι δεδηλωμένα αντιδημοκρατικό αυτό το κόμμα.

ΩΡΑ 13.09 Ο κ. Χρυσοχοιδης είναι υπουργός της χώρας, όπως και ο Βορίδης. Το πλαίσιο είναι: συναίνεση με τις τοπικες κοινωνίες. Αν όλοι πουν δεν δέχομαι θα γίνει όπως με τους ΧΥΤΑ.

ΩΡΑ 13.08 Το θέμα δεν είναι οι 10 ημέρες των εκλογών. Δεν θέλω να παρέμβω στις αρμοδιότητες των υπουργών.

ΩΡΑ 13.06 ΓΙΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ: Το δόγμα είναι απλό: Ασφάλεια γαι τους έλληνες, αξιοπρεπης μεταχείριση για τους μετανάστες. Το Δουβλίνο 2 θέλει αλλαγή. Εμείς διαχειριζόμαστε ένα πρόβλημα που είναι πανευρωπαϊκό. Θέλει παρέμβαση στα σύνορα της Τουρκίας αλλά και τις χώρες προέλευσης. Εδώ οι τοπικές κοινωνίες δεν πρόκειται να πιεστούν. Οποια τοπική κοινωνία δεν θέλει δεν θα φιλοξενεί παράνομους μετανάστες.

ΩΡΑ 13.04 ΓΙΑ ΑΚΗ: Βλέπαμε και ακούγαμε τις φήμες και έχει διαγραφει προ πολλού. Τα στοιχεία ήρθαν το 2011. Τα έφερε η εξεταστική επιτροπή που έκανε το ΠΑΣΟΚ. Αποδεικνύεται ότι κανένας υπουργός δεν προστατεύεται όταν υπάρχει ποινικό αδίκημα. Τα στοιχεία βγήκαν από την υπόθεση Βατοπεδίου. Ετσι έγινε η νεα επιτροπή και βγήκαν τα στοιχεία.

ΩΡΑ 13.03 Οι οίκοι αξιολόγησης δεν εχουν ακόμα αναβαθμίσει την χώρα. Οταν ολοκληρωθεί το PSI και γίνουν αυτά τότε τα ομόλογα θα αρχίσουν να ανεβαίνουν.

ΩΡΑ 13.01 Το ΠΑΣΟΚ είναι υπερχρεωμένο και θα παραχωρήσει στην τράπεζα τις μελλοντικές επιχορηγήσεις. Πρέπει να μπει μια τάξη και να υπάρχει άλλο όργανο ελέγχου.

ΩΡΑ 13.00 Ο κ.Σαμαράς λέει αυτοδυναμία. Οι άλλοι δεν μπορούν να συνεργαστούν ούτε στις μονοεδρικές περιφέρειες. Ο κ.Κουβέλης είναι υπέρ του ευρώ χωρίς δεσμεύσεις.

ΩΡΑ 12.58 Δείτε δεξιά αριστερά ποια είναι η δύναμη που είναι στο μεσο του πολιτικού φάσματος και έχει προοδευτική σταση. Δωστε στο ΠΑΣΟΚ την δύναμη να είναι πρώτο και να έχει την διερευνητική εντολή.

ΩΡΑ 12.57 Το θέμα αυτό μπορεί και πρέπει να τεθεί ξανά μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία του PSI.

ΩΡΑ 12.56 Πάντα ζητούσαμε να μην κουρευτούν τα ομόλογα των μικροομολογιούχων. Υπάρχουν 11.000 μικροομολογιούχοι. Για να αποζημιωθούν απαιτούνται μόλις 300 εκατ. Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, είναι θεσμικό.

ΩΡΑ 12.55 Η ΝΔ λέει ότι δεν θέλει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Ο καθένας λέει με άνεση και προχειρότητα πράγματα.

ΩΡΑ 12.54 Ας γίνει μια κυβέρνηση των λεγόμενων αντιμνημονιακών δυνάμεων αν δεν προκύψει άλλου είδους κυβέρνηση.

ΩΡΑ 12.53 Οι επαναληπτικές εκλογές θα εκβιάσουν τον λαό.

ΩΡΑ 12.52 Θεωρώ ότι το 50% των πολιτών είναι η στοιχειώδης πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

ΩΡΑ 12.51 Ο λαός δεν θέλει μονοκομματική λύση. Σημασία έχει τι εντολή δίνει ο ελληνικός λαός. Ο,τι πει θα γίνει. Πρέπει να δώσει μια καθαρή απάντηση. Δεν μπρούμε να έχουμε μια τεχνητή πλειοψηφία. Δεν είναι δεδομένο το ΠΑΣΟΚ. Συμμετέχει σε μια κυβέρνηση, αν ο λαός το αποφασίσει.

ΩΡΑ 12.50 Το μπονους των 50 εδρών ήταν μια ρύθμιση στην παλαιά λογική του πολιτικού συστήματος. Πρέπει να δούμε την τελική του μορφή και να μιλήσουμε για νεο εκλογικό σύστημα. Δεν εχει πάντως λογική το μπόνους.

ΩΡΑ 12.48 Μακάρι η κρίση να ήταν ελληνική. Υπάρχει νεος κύκλος κρίσης. Στην Ολλανδία, στην Ισπανία, στην Ιταλία. Αρα εδώ είαμστε φτερό στον άνεμο σε μια Ευρώπη που κλονίζεται.

ΩΡΑ 12.46 Δεν μπορώ να βγώ και να λέω εύκολα πράγματα. Ντρέπομαι. Αυτή είναι και η μεγάλη μου διαφωνία με τον Αντώνη Σαμαρά. Δεν μπορούμε να δώσουμε την αίσθηση ότι υποσχόμαστε και κοροιδεύουμε.

ΩΡΑ 12.45 Δεν είχαμε λεφτά για ν’ αποφασίσουμε μόνοι μας. Επρεπε να δεχτούμε όρους δικούς τους. Μακάρι να είχαμε τα λεφτά μόνοι μας και να κάναμε την προσαρμογή με πιο ήπιο τρόπο.

ΩΡΑ 12.44 Δεν έχω ακούσει μια κουβέντα αυτοκριτικής για την περίοδο 2004- 2009 ούτε από τον κ. Σαμαρά που ήταν υπουργός στην τελευταία περίοδο και ύστερα πρόεδρος του κόμματος, ούτε και από τον κ. Καραμανλή.

ΩΡΑ 12.43 Τα δικά μας τραγικά διλήμματα τα έχετε αντιληφθεί; Εξαντλήσαμε την διαπραγμάτευση. Που ήταν ο Σαμαράς όταν κρυβόταν πίσω από εμένα και τον Λουκά Παπαδήμο.

ΩΡΑ 12.42 Εμείς λέμε αυτά που λέμε, μια πολιτική συγκεκριμένη, έναν δρόμο δύσκολο. Η άλλη αντίληψη τι λεει; Τι προτείνει; Τι θα κάνει; Θα υπάρξουν μισθοί και συντάξεις; Θα πάρουμε τις δόσεις; Η ερώτησή μου αφορά Παπαρήγα, Τσίπρα, Καρατζαφέρη, Κουβέλη.

ΩΡΑ 12.41 Δεν έγινε πουθενά διακοπή του ρεύματος όπου δεν πληρώθηκε το χαράτσι. Ο μόνος σοβαρός μηχανισμός είναι αυτός της ΔΕΗ. Πρέπει να σώσουμε την οικονομία.

ΩΡΑ 12.39 ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ: Επρεπε να βρεθούν 2 δις για να μην κοπούν μισθοί και συντάξεις περισσότερο. Στόχος είναι σταδιακά να αφαιρούνται οι έκτακτες εισφορές και τέλη.

ΩΡΑ 12.38 Χρειάζεται να υπάρχουν άνθρωποι αφοσιωμένοι στην δουλειά αυτή. Οταν προσπαθείς να σώσεις την οικονομία από κατάρρευση ίσως να έχεις άλλες προτεραιότητες. Δεν μας έχει βοηθήσει η ΚΟΜΙΣΙΟΝ να ελέγξουμε τις μεγάλες αλυσόδες τροφίμων που πωλούν πιο ακριβά απ’ ότι στις χώρες τους.

ΩΡΑ 12.36 Πρέπει τώρα να έχουμε ως δείκτη τον πληθωρισμό του φτωχού. Και πρότεινα μια σειρά από παρεμβάσεις.

ΩΡΑ 12.34 Αν συμβούν όλα αυτά με συνέπεια και χωρίς κοινωνικές αντιστάσεις τότε θα έχουμε πρόσωπο. Και δώσαμε μια τεράστια μάχη με τον Λ.Παπαδήμο. Θεωρούν ότι οι μισθοί είναι πολύ υψηλοί. Αναγκαστήκαμε να δεχθούμε την μείωση του κατώτερου μισθού και να σωσουμε οριστικά τον 13ο και 14ο μισθό. Γιατί αυτό θα αφορούσε και τον κατώτερο. Επρεπε να διαφυλάξουμε την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.

ΩΡΑ 12.32 Αντί να πάμε την προσαρμογη εως το τέλος του 2014 να την παμε έως το τέλος του 2015. Μπορούμε να δεσμευθούμε σε πιο θετικά πράγματα. Δεν χρειάζεται να μπουν νεοι φόροι, ούτε να θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι.

ΩΡΑ 12.30 Κάθε λίγο και λιγάκι γίνεται η λεγόμενη αναθεώρηση και προσαρμόζονται τα πράγματα. Αν μπορούμε να αποδείξουμε ότι έχουμε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης όπως να πατάξουμε την διαφθορά και την φοροδιαφυγή δεν θα σκεί η τρόικα τη  ίδια πίεση για μείωση των μισθών.

ΩΡΑ 12.28 Μπορούμε πράγματι έως το 2015 να απεξαρτηθούμε από το Μνημόνιο. Μπορούμε να ανακτήσουμε την δημοσιονομική μας ανεξαρτησία.

ΩΡΑ 12.26 Το χρέος το 2020 θα είναι κάτω από το 116% του ΑΕΠ. Αν πάμε λίγο καλύτερα στην ανάπτυξη μπορεί και να είναι κάτω από το 100%. Μην συγχέετε την προσωρινή αύξηση με την μείωση του χρέους.

ΩΡΑ 12.25 Αυτό που ζήσαμε δεν ήταν φωτιά ή πλημμύρα αλλά πυρηνικό ατύχημα και δεν ξέραμε να το αντιμετωπίσουμε.

ΩΡΑ 12.23 Δεν δείξαμε την πρέπουσα προσοχή. Η δική μας ευθύνη υπάρχει ισχύει για το τι έγινε το 2004. Είχαμε έλλειψη ευθύνης και διορατικότητας. Δεν μιλήσαμε με σαφηνεια και ευθύνη. Ειχαμε καλλιεργήσει μια νοοτροπία που έδινε το αίσθημα της ευδαιμονίας. Οταν καταλάβαμε τι συμβαίνει ήταν αργά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε