Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Βιβλίο Μαργαρίτας Παπανδρέου: Οι απόπειρες αυτοκτονίας και το ξεκούμπωτο πουκάμισο της Δήμητρας

Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως μετά την παρουσίαση του βιβλίου της Μαργαρίτας Παπανδρέου για τη σχέση της με τον Ανδρέα αλλά και τη Δήμητρα Λιάνη. Περιγράφει την πρώτη της συνάντηση με την αντίζηλο, ένα περιστατικό εν πτήσει με ένα… ξεκούμπωτο πουκάμισο και αποκαλύπτει ότι η χήρα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ είχε αποπειραθεί δυο φορές να αυτοκτονήσει.

«Η αεροσυνοδός έμαθα έχει κάνει ήδη δυο απόπειρες αυτοκτονίας. Έκανε και απεργία πείνας. Αυτή η επίδειξη βαθιάς αγωνίας, αν και κόλπο, ήταν σίγουρα κολακευτική για έναν άνδρα που του αρέσουν τα ρομάντζα και τα σκοτεινά παράλογα πάθη», γράφει στο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης τον Ιανό, σε μια επεισοδιακή βραδιά, με αναρχικούς να κάνουν ντου και να ψάχνουν τον Θεόδωρο Πάγκαλο!

Η Μαργαρίτα Παπανδρέου περιγράφει και πόσο προστατευτικός ήταν ο Ανδρέας προς τη Δήμητρα Λιάνη. Όταν ο Τύπος της εποχής παρουσίασε τη μια ως μια γυναίκα με στιλ και τη δεύτερη ως “πόρνη” και αυτό γίνεται θέμα συζήτησης ανάμεσα στους δυο συζύγους, ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε στη Μαργαρίτα: «Ποτέ δεν το έκανε για τα λεφτά. Δεν δέχεται ποτέ χρήματα ή δώρα. Δεν είναι το στιλ της».

Ο διάλογος εν πτήσει και το ξεκούμπωτο πουκάμισο

«Η αεροσυνοδός πήγε στο πιλοτήριο και έπειτα από λίγο εμφανίστηκε φρεσκοβαμμένη, με ξανθιές αφέλειες να βγαίνουν από τον αυστηρό κότσο της και το λευκό της πουκάμισο ξεκούμπωτο. Κρατούσε έναν δίσκο με λικέρ για τον πρωθυπουργό, το οποίο μπορούσε να σερβίρει μόνο σκύβοντας πάνω μου. Έμεινε αρκετή ώρα σκυμμένη, με τα στήθη της στην κυριολεξία να κρέμονται στα πόδια του, ώστε να δείχνει το πλούσιο μεγαλείο τους.

Περίμενα ώσπου να εξαφανιστεί στην μπροστινή καμπίνα του αεροσκάφους. Χρησιμοποίησα το μικρό της όνομα. “Θα ήθελε να σου μιλήσω” της είπα. “Για ποιο πράγμα;”. Η ερώτηση έγινε με μια νότα σαρκασμού στη φωνή της. “Είναι προσωπικό. Θέλω το τηλέφωνό σου να κλείσουμε ραντεβού”. Μου το έδωσε υπάκουα (…) “Σαμπάνια;”, “Ναι” σκέφτηκα, για να κάνω με το μπουκάλι της ένα βαρύ τατουάζ στο κρανίο και των δυο σας».

Η χειραψία και ο… μυστικός κώδικας

«Στις 23 Απριλίου 1991 ήταν η βάφτιση της εγγονής μου, της κόρης του Γιώργου, και θα ονομάζονταν Μαργαρίτα. Όλη η οικογένεια ήταν καλεσμένη, συμπεριλαμβανομένου του Ανδρέα και της νέας του συζύγου. Δεν τον είχα δει επί δύο περίπου χρόνια, εκτός από την τηλεόραση και μία φορά εξ αποστάσεως σε μια κηδεία. Η οικογένεια κάθισε στην πρώτη σειρά, χωρίζοντάς με από το «ζεύγος» στην άλλη πλευρά. (…) Εγώ προσπάθησα να φαίνομαι βυθισμένη στις σκέψεις μου για να με αγνοήσει – κάτι αντίστοιχο με αυτό που είχα κάνει περπατώντας στο πανεπιστήμιο τη μέρα που ανανεώσαμε τον χαμένο μας έρωτα.

Τον άκουσα να λέει «Μαργαρίτα» και είδα ένα προτεταμένο χέρι. Του έδωσα το δικό μου. Το πήρε και το έσφιξε τρεις φορές. Ο Ανδρέας κι εγώ συχνά περπατούσαμε χέρι χέρι και μου έλεγε πως χρειαζόταν έναν μη λεκτικό τρόπο για να επικοινωνεί μαζί μου, κάτι που δεν θα γινόταν ορατό αλλά θα είχε νόημα. Και βρήκε τη λύση. Θα έσφιγγε το χέρι μου τρεις φορές και αυτό θα σήμαινε “Σ’ αγαπάω”».

Η γνωριμία με τη Δήμητρα Λιάνη

«Μια από τις αεροσυνοδούς είναι ξαδέρφη του Γιώργου Λιάνη. Δεν ξέρω το μικρό της όνομα, αλλά η ίδια και ο σύζυγός της κάνουν κάποιες εκπομπές στην τηλεόραση. Είναι ψηλή, με υπερβολικά ανοιχτά από το οξυζενέ μαλλιά. Μου ζήτησε να της κανονίσω μια συνέντευξη με τη σύζυγο του Ρατζίβ Γκάντι, πιθανώς για την εκπομπή της. Της είπα θα προσπαθήσω. Δεν την είχα ακόμα ξεχωρίσει σαν το εξωσυζυγικό πλάσμα της ζωής μας».

Οι συμβουλές της Μελίνας: Πέσε στα πόδια του!

Σε άλλο σημείο του βιβλίου της, η Μαργαρίτα Παπανδρέου αποκαλύπτει τις συμβουλές που της είχε δώσει η Μελίνα Μερκούρη για να “κερδίσει” ξανά τον Ανδρέα Παπανδρέου. «Μαργαρίτα, αν θέλεις να πάρεις τον Αντρέα πίσω, να εγκαταλείψεις τις συνήθειές σου και τις “αμερικανιές”. Δεν θα τον φέρεις πίσω με συζητήσεις και αναλύσεις σαν να είστε δυο επιστήμονες. Θα πρέπει να κάνεις αυτό που κάνουμε εμείς οι Ελληνίδες, να πέσεις στα γόνατά σου, να παρακαλέσεις, να κλάψεις, να τραβάς τα μαλλιά σου, να τον αγκαλιάσεις στα πόδια, να του δείξεις επιτέλους ότι πονάς. Αλλιώς θα σ’ τον φάει άλλη. Είμαι σίγουρη ότι η άλλη κλαίει και οδύρεται, παριστάνοντας την αβοήθητη, έντρομη γυναίκα. Μέχρι και απόπειρα αυτοκτονίας κάνουν».

Με αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Εξουσία που δημοσιεύτηκαν στην Espresso

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε