Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Βουλή: Οι ατάκες που ξεχώρισαν στις προγραμματικές

Βουλή: Οι ατάκες που ξεχώρισαν στις προγραμματικές

Ο ένας μίλησε για το «αίνιγμα της σφίγγας», ο άλλος θυμήθηκε τον Κάρολο Ντίκενς και τον Βολταίρο, ο τρίτος τον Γατόπαρδο και ο τέταρτος τον σκύλο και το κόκκαλο. Οι ατάκες του διημέρου που “έγραψαν” στην Βουλή.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (ΣΥΡΙΖΑ): Λόγος απολογιστικός και προγραμματικός, απολογιστικός των επτά μηνών. Έλεγα από αυτό εδώ το βήμα ότι το αίνιγμα εξόδου από το μνημονιακό κανιβαλισμό, το αίνιγμα ζωής, προοπτικής και ελπίδας απαιτούν το συλλογικό πολιτικό υποκείμενο να έχει τα χαρακτηριστικά του διφυούς Οιδίποδα. Η Κυβέρνηση εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας (ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ) έπρεπε να επιλύσει το «αίνιγμα της σφίγγας», δηλαδή το μνημόνιο, χωρίς να σκοτώσει τον πατέρα του και χωρίς βεβαίως να παντρευτεί τη μάνα του, δηλαδή την εξουσία και την ιδιοτέλεια. Ο απολογισμός μετά από επτά μήνες είναι: Το στοίχημα ζωής, έστω και με απώλειες, παραμένει ακόμη ανοικτό, γιατί συμβιβασμό κάναμε. Η άλλη όμως όψη του Οιδίποδα είναι οι πολίτες να είναι ενεργοί στους δρόμους και στις πλατείες να βάζουν πλάτη στη δική τους Κυβέρνηση. Σάρκα από τη σάρκα τους, γιατί η ανατροπή ντιλίβερι-διανομή κατ’ οίκων- δεν υφίσταται….

Το μυθιστόρημα….

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Οι προηγούμενες κυβερνήσεις σαν τον κ. Μicawber, από το μυθιστόρημα «David Copperfield» του Charles Dickens, έλεγαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο ή, στην καλύτερη περίπτωση, ότι κάτι θα προκύψει. Αυτό ήταν το σύνθημα του κ. Μicawber, μέσα στη φτώχεια του, ότι δεν έχουμε απάντηση, δεν έχουμε στρατηγική, αλλά ελπίζουμε ότι κάτι θα προκύψει….

Ο Γατόπαρδος, η βδέλα, η λερναία Ύδρα και το κύκλωμα…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ( ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα Διαφθοράς): H αντιμετώπιση της διαφθοράς δεν γίνεται με ευχολόγια ούτε με μεγαλεπίβολα σχέδια τα οποία συνήθως αποτυγχάνουν και καταλήγουν σε ευχολόγια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη φράση του Λαμπεντούζα στο Γατοπάρδο ότι για να μείνουν όλα ίδια πρέπει να τα αλλάξεις όλα… Η διαφθορά είναι βδέλλα που μας απομυζά όλους και πρέπει να απαλλαγούμε από αυτή. Είναι όμως και Λερναία Ύδρα. Ένα κεφάλι κόβεις, τρία εμφανίζονται. Υπενθυμίζω ότι ο μυθικός Ηρακλής δεν θα είχε καταφέρει τίποτα εάν δεν είχε τη συνδρομή του συντρόφου του, που καυτηρίαζε αμέσως μετά το κόψιμο κάθε κεφαλιού. Είναι απαραίτητη λοιπόν η συνδρομή όλου του πολιτικού συστήματος… Λόγω της εμπειρίας μου, επειδή υπηρέτησα 30 χρόνια ως εισαγγελέας, νωρίζω πρόσωπα και πράγματα στο χώρο της Δικαιοσύνης. Γνωρίζω και τα νομικά και μη τερτίπια που χρησιμοποιούν κάποιοι, για την παρεμπόδιση του έργου της…

Ο Dr Pangloss

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Ο κ. Σταϊκούρας χθες για το προσχέδιο του προϋπολογισμού είπε ότι η ευρωζώνη πάει μπροστά, ενώ η Ελλάδα πάει πίσω. Πρέπει να σας πω ότι ο κ. Σταϊκούρας είναι ο dr Pangloss της Ν.Δ. Θα θυμάστε -γιατί έχετε αστική παιδεία- ότι ο Βολταίρος είχε πει ότι ο dr Pangloss ήταν κάποιος που πίστευε ότι πάντα τα πράγματα ήταν τα καλύτερα σε όποιο δυνατό κόσμο και δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει κάτι καλύτερο και γι’ αυτό τον κορόιδευε. Φαντάζομαι ότι ο κ. Σταϊκούρας τα λέει αυτά και επειδή είναι του Λαϊκού Κόμματος στην ΕΕ και άρα πρέπει να υποστηρίξει και τον Σόιμπλε και τον Ραχόι και ότι η ευρωζώνη είναι ένα πετυχημένο παράδειγμα, ενώ όλη η υφήλιος λέει ότι η ευρωζώνη είναι ο άρρωστος της παγκόσμιας οικονομίας και έχει τεράστιο πρόβλημα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ(ΝΔ): Αφού ο κ. Τσακαλώτος, είναι μελετητής του Βολταίρου ας εμπεδώσει τα ωφέλημα από τα λόγια του, όπωςγια παράδειγμα»αγαπητέ μου, δεν είναι ώρα τώρα, να κάνετε εχθρούς» Εκλαμβάνω το σχόλιο του ως απόπειρα για ευφυολόγημα. Προφανώς, θα είναι από αυτά που επί δεκαετίες αντάλλασσε στο Ήτον και την Οξφόρδη με συναδέλφους του αριστοκράτες. Εμείς στο Λύκειο της Κυψέλης και στο ΕΜΠ μαθαίναμε – όπως το γνωρίζει και ο κύριος Πρωθυπουργός- ότι το ευφυολόγημα για να είναι επιτυχές προαπαιτεί έμφυτη ευγένεια και ευφυΐα από αυτόν που το διατυπώνει…

Που είναι η «μπάλα»;

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Αυτό που πρέπει να λέει ο κάθε Συριζαίος: είναι: Οι αριστεροί άνθρωποι μπαίνουν στην κυβέρνηση για να κάνουν ριζοσπαστικά πράγματα. Αν σταματήσουμε να κάνουμε ριζοσπαστικά πράγματα για να παραμείνουμε στην Κυβέρνηση, έχουμε χάσει τη μπάλα… Και είναι στο χέρι μας να μη χάσουμε αυτή τη μπάλα!

Το ισοδύναμο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΥΡΑΣ (ΠΟΤΑΜΙ): Ψάχνουμε 168 εκατομμύρια ευρώ για να γλιτώσουν πο γονείς, οι λαϊκές οικογένειες, οι φτωχές οικογένειες, το κόστος το αυξημένο κατά 23% ΦΠΑ για τα φροντιστήρια, τα κέντρα ξένων γλωσσών, τις σχολές χορού και τις σχολές μουσικής. Αυτά τα 168 εκατομμύρια, άμα θέλετε, εγώ μπορώ να σας πω πού θα τα βρείτε. Να κόψετε από τα 600 εκατομμύρια που δίνουμε κάθε χρόνο ως κράτος, δηλαδή όλοι οι φορολογούμενοι, στη ΔΕΗ για την κάλυψη των συντάξεών της, και να, αμέσως πώς βρέθηκε το ισόποσο. Αλλά αυτά θέλουν θάρρος. Θέλουν πολιτική πυγμή….

Πετύχαμε… και ξυπνήσαμε…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ (ΣΥΡΙΖΑ): Η Ελλάδα ξύπνησε. Δεν λέει «ναι» σε όλα. Αντιστέκεται και διεκδικεί. Δεν γνέφει καταφατικά σε οποιαδήποτε διαστροφική απαίτηση. Διεκδικήσαμε μία καλύτερη συμφωνία και την πετύχαμε.

Τα «Πατελάκια»…

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ (ΚΚΕ): ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να μας πεί τι συμφώνησε με τους διεκδικητές Νατοϊκούς συμμάχους μας Τούρκους για τον κοινό έλεγχο με την Τουρκία στο Αιγαίο υπό την εποπτεία της Frontex. Αλλιώς θα ανθούν τα «Πατελάκια» με το «ό,τι κινείται, σφάζεται».

Σκια του εαυτού του…

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ (ΝΔ): Ο Πρωθυπουργός προχθές ήταν σκιά του εαυτού του… δεν είχε το πρόσχαρο ύφος των άλλων στιγμών… Ήταν σύννους και περιφροντίς….

Ο σκύλος και το κόκαλο…

ΝΑΣΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (ΣΥΡΙΖΑ): Θα προσπαθήσω να πω δυο λόγια χωρίς να γίνω «χαλκός ηχών» και «κύμβαλων αλαλάζων», τουτέστιν τενεκές που τρέχει στον κατήφορο της φθηνής ρητορικής και μάλιστα της εριστικής… Τι ζούσαμε προηγουμένως; Ζούσαμε το παιχνίδι να δένεις ένα κόκαλο σε σπάγκο, τον οποίο τραβάς κάθε φορά που ο σκύλος ορμάει να αρπάξει το κόκαλο. Τέρμα! Ο σκύλος κατάλαβε το κόλπο. Η ζωή τον εκπαίδευσε…

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε