Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Βουλή – Τηλεοπτικές άδειες: Κόντρες, μπάλα και… ολίγη ουσία! Όλοι οι διάλογοι

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Με προδικαστικές και… εν αναμονή ουσιαστικές ενστάσεις ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Κύρωσης που έχει την τροπολογία για τις αλλαγές στον τρόπο αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας. Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα έχουν ειπωθεί μέχρι τώρα στη Βουλή.

Πρώτη ένσταση επί της διαδικασίας υπέβαλλε ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας πως η Ολομέλεια έχει συγκληθεί προκειμένου να ψηφίσει μια διεθνή Κύρωση. “Ο ΚτΒ ορίζει ότι στην Ολομέλεια σε Διεθνείς Κυρώσεις λαμβάνουν το λόγο οι εκπρόσωποι των κομμάτων που έχουν διαφωνήσει στην αρμόδια Επιτροπή” τόνισε χαρακτηριστικά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Για να συνεχίσει: “Φέρνετε όμως μια πολύ σημαντική τροπολογία, η οποία όμως θα πρέπει να συζητηθεί. Αυτό αποτελεί κατάφορη παραβίαση του ΚτΒ. Εάν η Κυβέρνηση θέλει να φέρει μια τέτοια ρύθμιση ας την φέρει με την κανονική διαδικασία νομοθέτησης, να γίνει διάλογος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, να γίνει ακρόαση φορέων και να εισαχθεί με την κανονική διαδικασία για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια”.

Τέλος, κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση, ως θεματοφύλακα του ΚτΒ να τον διαφυλάξει και να πάρει θέση.

Ο Δένδιας από πλευράς ΝΔ, η… “πρεμούρα” της ΧΑ και ο Χάρης Θεοχάρης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας είπε πως «το πολίτευμα δεν αντέχει αυτή την θεσμική συμπεριφορά…», είπε πως «είναι παντελώς αδύνατο να συζητηθεί με τις διαδικασίες που προβλέπει στο άρθρο 101 ο ΚτΒ» ενώ κατατέθηκε εκπρόσθεσμα και σε μια Κύρωση που στον τίτλο της δεν φέρει και το «άλλες διατάξεις» για να μπορέσει να ενσωματώσει μια παντελώς άσχετη τροπολογία.

Ακόμη ο Νίκος Δένδιας τόνισε: “Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Γνωρίζουμε πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης. Σας προβλέπω πως η απόφαση αυτή θα προσβληθεί στο ΣτΕ και σας προβλέπω ακόμη πως θα περάσουν. Το ΣτΕ θα ακυρώσει απολύτως την απόφαση“.

Γιατί «τέτοια πρεμούρα…έχει η Κυβέρνηση να περάσει μια τέτοια τροπολογία;» αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής λέγοντας πως «εμείς δεν έχουμε καταλάβει που θέλει να το πάει… μήπως να δημιουργήσει μια κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τους βαρώνους των Καναλιών και της διαπλοκής…».

Η κυβέρνηση καταπατάει το Σύνταγμα με όποιο τρόπο έχει, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη συμπληρώνοντας ότι «ο τρόπος με τον οποίο φέρνει αυτή την τροπολογία δείχνει ότι φοβάται και δεν θέλει να γίνει συζήτηση για αυτή την αντισυνταγματική τροπολογία…».

Ένωση Κεντρώων και Φάμελλος

“Συμφωνούμε ότι η διαδικασία με την οποία εισάγεται η τροπολογία δεν είναι σωστή αλλά παίρνουμε αποστάσεις από τις προσχηματικές ενστάσεις που τώρα υποβάλλει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για όσα κάνει η Κυβέρνηση γιατί είναι οι ίδιες με τις ενστάσεις που έβαζε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έκανε τα ίδια οι προηγούμενες Κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Θέλουμε η τροπολογία αυτή να συνοδεύεται από έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, για να δούμε την συνταγματικότητάς της ή όχι, κάτι που επιτρέπει ο ΚτΒ”, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΚ Γιώργος Καρράς και πρόσθεσε γιατί να μην έχουμε χρόνο να συζητήσουμε με την κανονική διαδικασία.

Στον αντίποδα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος αντέκρουσε τις ενστάσεις της Αντιπολίτευσης μιλώντας για την αποκατάσταση της ανομίας που προχωρά η Κυβέρνηση και λέγοντας πως “κάνουμε μια δημοκρατική τομή που εσείς (Αντιπολίτευση) με κάθε τρόπο προσπαθείτε να την καθυστερήσετε”.

Για να συνεχίσει: “Εφαρμόζουμε όπως έχει πεί ο Πρωθυπουργός «κάθε λέξη του Συντάγματος» και σημείωσε πως έχουμε συμφωνήσει καιπροτάθηκε να μην ακολουθηθεί η συνοπτική διαδικασία των Κυρώσεων αλλά να υπάρξουν τοποθετήσεις από τους εισηγητές και τους ειδικούς αγορητές προκειμένου να ακούσουν οι πολίτες μέσα από την Εθνική Αντιπροσωπεία ποιοι και ποιους υποστηρίζουν… Ξέρουμε, είπε, ότι μας μάχεστε με όλες τις σκοτεινές δυνάμεις…”.

Κατενάτσιο!

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, εκ μέρους της Κυβερνήσεως, υποστήριξε πως «η αξιωματική αντιπολίτευση μας είπε ότι «βιαζόμαστε…» αυτό είναι ένα συγκλονιστικό επιχείρημα γιατί επί 25 χρόνια ενώ από τον νόμο προβλεπόταν η αδειοδότηση των Κανάλιων δεν τον εφάρμοσαν… Είναι προφανές ότι δεν βιαζόστασαν καθόλου γιατί ζήσατε μαζί και με το καθεστώς της ανομίας… Σε λόγιο θα δούμε και να υποβάλλετε και αίτημα για αντισυνταγματικότητα… Εμείς φέραμε το νόμο, περιμέναμε τις εξελίξεις στη ΝΔ για να εκλεγεί ο πρόεδρός της, πήγαμε σε τρείς συνεδριάσεις στην ΔτΠ για να εκλεγούν τα μέλη του ΕΣΡ, τώρα φέρνουμε νομοθεσία και πάλι προσπαθείτε να θέσετε προβλήματα… Ένα θα σας πω «Κόφτε το κατενάτσιο και μπείτε στο γήπεδο να παίξετε μπάλα…».

Η ατάκα, μάλιστα, αυτή του Νίκου Παππά, “ανέβηκε” και στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Ο υπουργός Επικρατείας, πάντως, για να καλυφθεί η δυνατότητα υποδοχής στην Κύρωση της τροπολογίας είπε πως ο αρμόδιος υπουργός κάνει μια προσθήκη στον τίτλο «και άλλες διατάξεις» ώστε να είναι σύνοψη.

Η Πρόεδρος της Βουλής Τασία Χρυστοδουλοπούλου, που σε πολλές φορές από έδρας προσέβαλε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδο είπε πως «αυτή η διαδικασία είχε ακολουθηθεί και στις 19 Ιανουαρίου στην ανάλογη τροπολογία που είχε κατατεθεί σε Κύρωση Σύμβασης…» και μάλιστα είπε πως θα δοθεί ο λόγος εκτός από τους εισηγητές και τους ειδικούς αγορητές αλλά και σε ένα κατάλογο ομιλητών…».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε