Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Βράζει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – “Κανείς δεν μας εξήγησε γιατί 50 δισ.”

Μεγάλος προβληματισμός ακόμη και μέσα στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ για το στόχο των 50 δισ. ευρώ

από αποκρατικοποιήσεις ως το 2015 – σχέδιο το οποίο πρώτα μάθαμε από τα στελέχη του ΔΝΤ και μετά επιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση. Στελέχη που μιλούν στο Βήμα της Κυριακής, εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις.

“Δεν μας εξήγησε κανείς γιατί τέθηκε ο στόχος των 50 δισ. ευρώ. Οι συζητήσεις γίνονται εν κενώ, επειδή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για τον μηχανισμό στήριξης” λέει ο Παντελής Οικονόμου.

“Την ώρα που μιλάμε για μεγαλεπήβολα σχέδια δεν θα έπρεπε να δώσουμε απαντήσεις για ποιό λόγο δεν έχουν αξιοποιηθεί τα τουριστικά και τα ολυμπιακά ακίνητα που μαραζώνουν;” διερωτάται ο Νάσος Αλευράς. Προσθέτει ότι η αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου δεν μπορεί να είναι ταμπού, ωστόσο τονίζει: “Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει μια οργανωμένη συζήτηση”.

“Ο στόχος των 50 δισ. ευρώ ως το 2015 είναι φιλόδοξος. Θεωρώ κρίσιμο αλλά και αυτονόητο, να μην αποστερηθεί το κράτος από περιουσιακά στοιχεία που θα έχει ανάγκη μετά το μνημόνιο”, λέει ο Κώστας Καρτάλης.

“Θεωρώ το κομμάτι που αφορά τις δημόσιες επιχειρήσεις ανέφικτο. Στο σκέλος της αξιοποίησης των ακινήτων αναδύονται ενδιαφέρουσες προοπτικές, όμως θα χρειαστεί χρόνος” υποστηρίζει ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

Ο Μίμης Ανδρουλάκης αναφέρει ότι “το όνειρο των 50 δισ. ευρώ ή καλύτεραη ένα πιο πεζό αλλά καλοδουλεμένο σχέδιο 10-15 δισ. ευρώ μπορεί να είναι συμπληρωματικό και όχι υποκατάστατο στην επείγουσα ανάγκη δραστικού περιορισμού του δημοσίου χρέους, μέσω συναινετικής αναδιάρθρωσής του, σε μία από τις πιο πρόσφορες μορφές με την εγγύηση του “Ταμείου Διάσωσης”. “Στο κάτω κάτω το μνημόνιο δεν μας έχει αφαιρέσει το δικαίωμα ούτε την προτεραιότητα του ελληνικού νόμου στο διακανονισμό του χρέους” συμπληρώνει.

Την ίδια στιγμή, η “δημόσια περιουσία” που θα λύσει το πρόβλημα του χρέους, είναι μία αρκετά μπερδεμένη υπόθεση. Κατά πρώτον, αυτή δεν έχει καταγραφεί καθώς ποτέ δεν ολοκληρώθηκε το Εθνικό Κτηματολόγιο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος, μόλις το 15% της περιουσίας είναι γνωστό και καταγεγραμμένο.

Επίσης, μεγάλο μέρος της είναι “μπλεγμένο” καθώς δεν έχουν λυθεί ζητήματα πολεοδομικά, δασικά, αρχαιολογικά και ιδιοκτησιακά. Επίσης, δεν έχουν οριστεί οι κτήσεις γης, οι συντελεστές δόμησης, ενώ το 40% σύμφωνα με το Βημα είναι καταπατημένο.

Κόντρες πρωτοκλασάτων υπουργών – Στα μαχαίρια Ραγκούσης-Παπακωνσταντίνου

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε