Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Βρυξέλλες : Γιατί ΔΕΝ θα τα καταφέρει ο Παπαδήμος

”Ο κ. Παπαδήμος γνωρίζει πολύ καλά ως τεχνοκράτης ότι δεν θα τα καταφέρει” εκτιμάει ο επικεφαλής του ερευνητικού Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες.

Ο Γερμανός πολιτολόγος Ντάνιελ Γκρος εξηγεί γιατί προβλέπει πως ”θα κολλήσει και ο Παπαδήμος”, όπως είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Deutsche Welle.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ερευνητικού Κέντρου ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας μάταια χρησιμοποιήσε στις δηλώσεις του τις 3 λέξεις ”Ενότητα, συνεννόηση, σύνεση”, τις οποίες μάλιστα έθεσε ως προυπόθεση επιτυχίας.
Γιατί, κατά τον Ντάνιελ Γκρος, καμία από τις λέξεις αυτές δεν ταιριάζει στους Έλληνες πολιτικούς, στα συνδικάτα και στους δημοσίους υπαλλήλους.
”Ο κ. Παπαδήμος γνωρίζει πολύ καλά ως τεχνοκράτης ότι δεν θα τα καταφέρει, εάν τα δύο μεγάλα κόμματα του δώσουν μόνον 15 εβδομάδες καιρό. Διότι στο διάστημα αυτό δεν είναι δυνατόν να νοικοκυρέψει τη δημόσια διοίκηση και να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις”.

Ο Γερμανός ερευνητής δεν πιστεύει πως θα υλοποιηθούν οι περικοπές και οι μεταρρυθμίσεις, γιατί δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση :” Η ελληνική βουλή ψήφισε όλους σχεδόν τους νόμους, όπως το ζήτησε η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ, αλλά κατόπιν δεν εφαρμόστηκε τίποτε ή μάλλον εφαρμόστηκαν ελάχιστα. Και αυτό διότι η ίδια η δημόσια διοίκηση απέτρεψε την εφαρμογή τους, επίσης πολλά συνδικάτα προέβαλλαν σθεναρή αντίσταση. Δυστυχώς αυτό το κλίμα θα συνεχιστεί, και όσο δεν αλλάζει τίποτα σε αυτά τα δεδομένα, και ο πλέον άριστος τεχνοκράτης, ως επικεφαλής της κυβέρνησης, μπορεί να πετύχει ελάχιστα”.

Ο επικεφαλής του ερευνητικού Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής χαρακτηρίζει ως ”το μικρότερο κακό” τη διεξαγωγή εκλογών, όπως έγινε δηλαδή σε Πορτογαλία και Ιρλανδία.

Διαβάστε επίσης :

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε