Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Χάος με τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης – Δεν συμφωνούν για το κούρεμα – Ίσως να μην υπάρξουν καν ανακοινώσεις

– Όλα τα ”σημάδια” δείχνουν πως έρχεται ”γενναίο” haircut – Ο Γιούνκερ μιλάει για 60%
– Στο 60% “έκλεισε” το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, δήλωσε στην Ευρωβουλή ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων
– Έχουν αναβληθεί ήδη οι συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης
– Αντιστέκονται σθεναρά οι τράπεζες υποστηρίζοντας πως δεν αντέχουν μεγαλύτερο κούρεμα από το 40%

Το απόλυτο αδιέξοδο διαφαίνεται στις σκληρότατες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, με τους ευρωπαίους ηγέτες και τους τραπεζίτες τελικά να μην μπορούν να καταλήξουν σε μία συμφωνία τόσο για το ύψος του κουρέματος όσο και για την διαχείριση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν τις τελευταίες ώρες πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην ανακοινωθεί το ακριβές ύψος του κουρέματος του ελληνικού χρέους, ακόμα και μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής το βράδυ της Τετάρτης.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την πλευρά τους, υποστηρίζουν πως ο λόγος για αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη είναι πως οι τράπεζες συνεχίζουν να αντιστέκονται σθεναρά σε ένα κούρεμα άνω του 40%, όπως θέλει πεισματικά τόσο το ΔΝΤ όσο και η γερμανίδα καγκελάριος.

Την ίδια ώρα όμως κούρεμα του ελληνικού χρέους στο 60% προβλέπει το σχέδιο απόφασης, που θ’ ανακοινωθεί αύριο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποκάλυψε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκυ Φέρχοφσταντ. Ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής μάλιστα επέδειξε στην Ολομέλεια αντίγραφο του σχετικού εγγράφου που, όπως κατήγγειλε, έχει έκταση δυόμισι σελίδων και κυκλοφορεί στους διαδρόμους της γερμανικής Βουλής.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του Eurogroup ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του πως η μείωση του ελληνικού χρέους εστιάζεται σε “κούρεμα” 50% έως 60%”.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΜΑΝΤΕΟΥ ΑΛΤΑΦΑΖ

Σαν να μην οργίαζαν τόσο καιρό οι διαβουλεύσεις στην Ευρώπη για τον τρόπο αντιμετώπισης της εκρηκτικής και μολυσματικής-μεταδοτικής ελληνικής κρίσης, εμφανίστηκε το μεσημέρι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ.

Μας ενημέρωσε λοιπόν λέγοντας κάτι τόσο χιλιοειπωμένο, που σε πρώτη ανάγνωση θα ταίριαζε να ειπωθεί μήνες πριν :” Ένας από τους βασικούς στόχους της Συνόδου Κορυφής είναι η υιοθέτηση ενός αξιόπιστου προγράμματος για την Ελλάδα, που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της χώρας έναντι των διεθνών εταίρων της και θα καθησυχάσει τους Έλληνες πολίτες”.

Στη συνέχεια ο Αμαντέου Αλταφάζ συμπλήρωσε ότι ”η εφαρμογή αυτού του προγράμματος θα πρέπει να αποβλέπει στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έως το 2020.Όλες οι προσπάθειες, στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, επικεντρώνονται στο να υπάρξει ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση και το νέο πρόγραμμα να τονώσει την ανάπτυξη”.

Επιχειρώντας να αποκρυπτογραφήσουμε το φαινομενικά ”ρηχό” ανακοινωθέν του εκπροσώπου της Κομισιόν βγάζουμε τα εξής συμπεράσματα :

– Πρώτο και κύριο είναι πως ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία, αλλιώς δεν θα μιλούσε ακόμη για..στόχους στο παρά πέντε της Συνόδου και για ” εν εξελίξει διαπραγματεύσεις”

– Δεύτερον μας προιδεάζουν για μεγάλο κούρεμα, πιθανόν πάνω από 50%, γιατί διαφορετικά δεν θα έκανε λόγο για βιώσιμο ελληνικό χρέος σε μόλις 9 χρόνια από τώρα

– Οι προσεκτικά επιλεγμένες λέξεις του Αλταφάζ περί ”ισχυρής ευρωπαικής απάντησης” δεν μπορεί παρά να αφορούν σε ριζική-εντυπωσιακή αύξηση των χρημάτων του Ευρωπαικού Ταμείου Διάσωσης

– Μένει να διευκρινιστούν 5 λέξεις του Αλταφάζ, πως δηλαδή το υπό επεξεργασία πρόγραμμα ” θα καθησυχάσει τους Έλληνες πολίτες”.

Γιατί εαν δεν κάνουμε λάθος ερμηνεία, οι Έλληνες καιγόμαστε να μάθουμε εαν η χώρα μας χρεοκοπεί ή όχι, αν μένουμε στο ευρώ ή όχι και αν θα υπάρχουν από αύριο και στο μέλλον ασφαλιστικά ταμεία για να παίρνουμε τις συντάξεις μας και υγιείς τράπεζες που θα διασφαλίζουν τις καταθέσεις μας.

Και εκεί που ως πιθανότερη ερμηνεία φάνταζε η ”εγγύηση” της ύπαρξης για τα ασφαλιστικά μας ταμεία μετά από επικείμενο μεγάλο ”κούρεμα”, ήρθε να ”κουμπώσει” μία άλλη, περίεργη για το χρόνο που έγινε, δήλωση κοινοτικού αξιωματούχου για τις τράπεζες.

Περίεργη ή την πλέον κατάλληλη ώρα διάλεξαν για δηλώσεις περί των τραπεζικών καταθέσεων

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε επέλεξε ΣΉΜΕΡΑ, και μετά τον Αλταφάζ, να δηλώσει πως ”υπάρχουν κοινοτικοί κανόνες που διασφαλίζουν τις τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών”.

Αυτό που είπε το γνωρίζαμε, μήπως λοιπόν το επανέλαβε για να προλάβει τυχόν αμφιβολίες που θα γεννήσει για την υγεία των τραπεζών μία ανακοίνωση της Συνόδου για αναπάντεχα γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους;

Διαβάστε επίσης :

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε