Τετάρτη, 1 Μαΐ
19oC Αθήνα

Χάος στις Βρυξέλλες! Κοινοτικές πηγές: Eurogroup την Τρίτη του Πάσχα – Άστραψε και βρόντηξε ο Γιούνκερ κατά του ΔΝΤ

Χάος στις Βρυξέλλες! Κοινοτικές πηγές: Eurogroup την Τρίτη του Πάσχα – Άστραψε και βρόντηξε ο Γιούνκερ κατά του ΔΝΤ

– Την Τρίτη του Πάσχα θα γίνει σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες το Eurogroup για την Ελλάδα
– Εντονη ενόχληση της Κομισιόν για τις άκαμπτες θέσεις του ΔΝΤ
– Γιούνκερ: «Αντισυνταγματικό και μη λογικό το σχέδιο προληπτικών μέτρων για την Ελλάδα»
– Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ o κ. Γιούνκερ θα τηλεφωνήσει απόψε στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα

Και ξαφνικά είναι όλοι είναι ενοχλημένοι με το ΔΝΤ! Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την αντίδραση της Κομισιόν φαίνεται ότι συναντούν οι πιέσεις του ΔΝΤ για λήψη επιπλέον μέτρων, πέραν της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υψηλόβαθμες πηγές της Κομισιόν στις Βρυξέλλες η ενόχληση διατυπώθηκε στη διάρκεια της σημερνής συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων στην οποία μίλησε για το θέμα και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ. Οι ίδιες πηγές θεωρούν γεφυρώσιμες τις διαφορές με το ΔΝΤ. Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες η σύνοδος του Eurogroup ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη.

«Παράλογη» και μη δημοκρατική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την απαίτηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα να νομοθετήσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα προκειμένου να διασφαλισθεί ότι θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018, σύμφωνα με δημοσίευμα της ειδησεογραφικής υπηρεσίας του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, ΜΝΙ, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμο στέλεχος της Επιτροπής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά την διάρκεια της σημερινής συνάντησης του Κολεγίου των Επιτρόπων, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις και ο Επίτροπος των Οικονομικών Πιερ Μσκοβισί ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων και εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους έφθασαν σε αδιέξοδο. «Σε μια -όπως περιεγράφη- σε έντονους τόνους παρέμβαση, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ ήταν “παράλογες” και ότι “σε καμία δημοκρατία στον κόσμο δεν θα γινόταν αποδεκτή μια τέτοια απαίτηση”», αναφέρει το ΜΝΙ και προσθέτει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, σύμφωνα με πηγή που βρισκόταν στην συνεδρίαση, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να ζητήσει από τους Έλληνες να νομοθετήσουν ένα πακέτο μέτρων το οποίο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή, αλλά μπορεί και όχι. «Καμία Βουλή στον κόσμο δεν θα το δεχόταν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γιούνκερ επιτέθηκε ακόμη στο ΔΝΤ για την ιδιαίτερα αυστηρή κριτική που ασκεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρωζώνη. «Είμαστε κατά 95% κοντά σε συμφωνία. Πρέπει να εργαστούμε ώστε να φτάσουμε γρήγορα στο 100%», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η εκ των προτέρων απαίτηση για λήψη μέτρων δεν είναι δημοκρατική.

Όπως αναφέρεται ακόμη στο τηλεγράφημα, ο κ. Γιούνκερ θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εντός της ημέρας, στην διάρκεια της οποίας «αναμένεται να προσφέρει στήριξη στην ιδέα ότι το προληπτικό σχέδιο θα πρέπει να είναι αποδεκτό από όλες τις πλευρές».

Αλλά και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι ανέφερε ότι «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για Eurogroup πολύ σύντομα». Σε άλλο μήκος κύματος μόνο ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος δήλωσε στο δίκτυο Bloomberg πως «το Eurogroup θα συγκληθεί μόλις υπάρξει επαρκής πρόοδος».

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Αλβανίας ανέφερε πως είναι σε στενή επαφή με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως πρέπει να αποφευχθεί η αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, και τόνισε ότι «πρέπει να οριστεί σύντομα νέο Eurogroup όχι σε διάστημα εβδομάδων αλλά σε διάστημα ημερών».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ανέφερε πως δεν χρειάζεται έκτακτη σύνοδος κορυφής, αλλά ένα Eurogroup. Είχε προηγηθεί και η τοποθέτηση της εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν ότι «είναι προφανές ότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω διαπραγματεύσεων».

Τι έχει προηγηθεί – Τι ζήτησε ο Τσίπρας από τον Τούσκ

Σύνοδο Κορυφής αν δεν γίνει Eurogroup για να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης (27.04.2016). Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ξεκίνησε την επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τουσκ με… επίθεση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που επιμένει στη λήψη μέτρων εκτός της συμφωνίας του Ιουλίου, το πρόσθετο πακέτο προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε, επίσης, τη δυσαρέσκειά του για την αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αν τις επόμενες ώρες επιβεβαιωθεί η αδυναμία να γίνει ένα έκτακτο Eurogroup όπου θα αναζητηθεί λύση στο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, να γίνει Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης για να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα πως μέσα στην ημέρα θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλισης του Eurogroup. Οι δυο άνδρες συμφώνησαν να έχουν νέα τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης (28.04.2016) ώστε να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων.

Τουσκ: Eurogroup άμεσα!

Λίγο μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε δημοσίως τη σύγκληση Eurogroup για να αποφευχθεί, όπως είπε, ένας νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ελλάδα. Μάλιστα, είχε επικοινωνία τόσο με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Είμαι πεπεισμένος ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά από τους υπουργούς Οικονομικών (της ευρωζώνης). Πρέπει να αποφύγουμε την ανανέωση της κατάστασης αβεβαιότητας για την Ελλάδα. Γι’ αυτό χρειάζεται μια συγκεκριμένη ημερομηνία για ένα νέο Eurogroup, όχι στο κοντινό μέλλον και δεν μιλάω για εβδομάδες αλλά για μέρες», δήλωσε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι.

Και ενώ ο Ντόναλντ Τουσκ – αν και δεν απάντησε ουσιαστικά στον Αλέξη Τσίπρα- με τη δημόσια δήλωση για την αναγκαιότητα να υπάρξει άμεσα Eurogroup «απέρριψε» τη Σύνοδο Κορυφής, ήρθαν και οι δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που δεν βλέπει το λόγο να συναντηθούν οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωζώνης!

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «ανακοίνωσε» δεν βλέπει λόγο σύγκλησης έκτακτης Συνόδου Κορυφής προκειμένου να διευθετηθεί η διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της στο θέμα των μεταρρυθμίσεων. «Η απάντηση είναι όχι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Der Tagesspiegel”. Τα υπάρχοντα προβλήματα επιλύονται, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, στο πλαίσιο του Eurogroup.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε