Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Χατζηδάκης: Πιάσαμε το στόχο για το ΕΣΠΑ

Χατζηδάκης: Πιάσαμε το στόχο για το ΕΣΠΑ

Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν, όπως είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και το υπουργείο Ανάπτυξης κατάφερε να «πιάσει» τον μνημονιακό στόχο του ΕΣΠΑ για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων του β’ εξαμήνου και να είναι πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο στις απορροφήσεις.

«Το 2013 ξεκινά με κάποιες θετικές ειδήσεις για το ΕΣΠΑ» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης σε δηλώσεις του σχετικά με την πορεία απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν διαχειριστικά προβλήματα και σε αυτό το πλαίσιο ήδη έχει περιοριστεί η γραφειοκρατία κατά 60%, ενώ μέχρι τον Φλεβάρη θα γίνουν και νέες ανακοινώσεις για την επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας και για τη μείωση του κόστους των απαλλοτριώσεων.

Υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εξακολουθεί να είναι η ρευστότητα στην αγορά. Ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «από τον Απρίλιο θα μπουν οι μπουλντόζες και θα υπάρξει επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πιστεύουμε ότι θα βελτιώσει το επίπεδο ρευστότητας στην οικονομία, που αποτέλεσε βασικό εμπόδιο για την απορρόφηση των κονδυλίων την προηγούμενη χρονιά».

«Στις ετήσιες δαπάνες του 2012, είχε συμφωνηθεί στο μνημόνιο ο εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος των 3,73 δισ. ευρώ κοινοτικής συνδρομής. Καταφέραμε και κλείσαμε το δεύτερο εξάμηνο, ξεπερνώντας τον στόχο για το συγκεκριμένο διάστημα. Πετύχαμε, συγκεκριμένα, το 102,64% του αντίστοιχου εξαμηνιαίου στόχου.

Οι συνολικές δαπάνες του ΕΣΠΑ έφθασαν τελικά στο 88,39% του ετήσιου στόχου, λόγω της υστέρησης του πρώτου εξαμήνου, οπότε η απορρόφηση διαμορφώθηκε στο 59,52% του στόχου. Ειδικότερα, στο πρώτο εξάμηνο απορροφήθηκαν 732 εκατομμύρια έναντι στόχου 1,23 δισ. και στο δεύτερο εξάμηνο απορροφήσαμε 2,56 δισ. έναντι στόχου 2,49 δισ. ευρώ», είπε ο κ. Χατζηδάκης. Υπογράμμισε δε, ότι κανένα ελληνικό πρόγραμμα δεν έχασε πόρους από την εφαρμογή του κανόνα Ν+3 στο τέλος του 2012.

Σε όρους απορρόφησης κοινοτικής συνδρομής, το ελληνικό ΕΣΠΑ εκτιμάται ότι βρίσκεται σε επίπεδα ανώτατου κοινοτικού μέσου όρου και σε λίγες μέρες αναμένεται να επιβεβαιωθεί καθώς θα κοινοποιηθούν και οι σχετικοί πίνακες για όλες τις χώρες. Το ποσοστό των πραγματοποιηθεισών δαπανών ανέρχεται στο 47,76%, ενώ από πλευράς κοινοτικής συνδρομής -συμπεριλαμβάνοντας και τις προκαταβολές, όπως κάνει η Kομισιόν- το ποσοστό απορρόφησης υπολογίζεται σε 57,18%. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα μπορεί να απορροφά κονδύλια από το ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος του 2015.

Η απορροφητικότητα προχώρησε με ταχείς ρυθμούς το δεύτερο εξάμηνο του έτους και συγκεκριμένα, όπως είπε ο υπουργός:
– Ολοκληρώθηκε η αναθεώρηση των προγραμμάτων, που δίνει έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στην καταπολέμηση της ανεργίας.
– Δεν χάθηκαν πόροι από τα ημιτελή έργα της προηγούμενης περιόδου του Γ’ ΚΠΣ 2000-2006.
– θεσμοθετήθηκε σειρά διατάξεων που συμβάλλουν στην απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ.

Για το 2013 έχει τεθεί «ένας ακόμη μεγαλύτερος ετήσιος μνημονιακός στόχος απορρόφησης, που φθάνει τα 3,89 δισ. ευρώ». Γι’ αυτό, όπως γνωστοποίησε ο κ. Χατζηδάκης:
– Θα ανακοινωθεί εντός των ημερών με ένα δεύτερο πακέτο ρυθμίσεων απλούστευσης διαδικασιών.
– Σε συνεννόηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης θα επιτευχθεί περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών απαλλοτριώσεων.
– Συνεχίζεται η διαδικασία εκκαθάρισης των προγραμμάτων από τα ανενεργά έργα.
– Υποστηρίζονται με project managers τα έργα προτεραιότητας που έχουν ανάγκη επιτάχυνσης και ειδικότερα αυτά που αποτελούν μνημονιακές μας υποχρεώσεις, όπως είναι το “Εlenxis”, το εθνικό ληξιαρχείο, οι υποδομές για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, τα “e-procurement” και “e-prescription”.
– Έχει οριστικοποιηθεί η προκήρυξη και το σύστημα υλοποίησης της νέας δράσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα παρουσιαστεί στις 14 Ιανουαρίου 2013.
– Μετά τη συμφωνία με τους παραχωρησιούχους των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και με τις τράπεζες που δανειοδοτούν τους οδικούς αυτούς άξονες. Στόχος είναι τον Απρίλιο να επανεκκινήσουν τα έργα, αυξάνοντας έτσι την απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτσι θα γίνει το ΕΣΠΑ πιο γρήγορο

“Τον Απρίλιο μπουλντόζες στους αυτοκινητοδρόμους”

Με… μαντινάδες διαμαρτύρονται στον Χατζηδακη οι έμποροι του Ρεθύμνου!

Χατζηδάκης: Δε θα αφήσουμε τους λίγους να μας κρατήσουν στο παρελθόν

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε