Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Χείμαρρος… Τσίπρας για τις τηλεοπτικές άδειες: Δεν θα γίνουμε ευρωπαϊκή Μπανανία!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τα… πυρά του Αλέξη Τσίπρα δεν είχαν τελειωμό, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής για τις τηλεοπτικές άδειες, για τις οποίες όπως είπε χαρακτηριστικά: “και οι 4 είναι πολλές! Δεν θα γίνουμε ευρωπαϊκή Μπανανία”.

Ο Πρωθυπουργός άρχισε την επίθεση από τον Αντώνη Σαμαρά, αναφερόμενος στη Siemens και τη Λίστα Λαγκάρντ, για να εξαπολύσει στη συνέχεια πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

«Η σημερινή συνεδρίαση μέχρι στιγμής αποδεικνύει ξεκάθαρα, ποιοι είναι αυτοί που επιδιώκουν να μπει επιτέλους μια τάξη στην ασυδοσία και ανομία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας, και ποιοι είναι αυτοί που επιχειρούν να εμποδίσουν την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει στον διαγωνισμό για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης».

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής και υπογράμμισε ότι ο λαός έδωσε στην κυβέρνηση σαφή εντολή και στήριξη προκειμένου να συγκρουστεί με τα συμφέροντα και το κατεστημένο, να συγκρουστεί και να πολεμήσει τα συστήματα διαπλοκής και διαφθοράς. Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία κριτική στα κόμματα – χωρίς να κατονομάσει – που, όπως είπε, κάλυπταν την ασυδοσία των μη αδειοδοτούμενων μέσων ενημέρωσης για 27 χρόνια, και που, όπως, πρόσθεσε, το ίδιο προσπαθούν να κάνουν και τώρα.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, είπε ότι ο λαός έδωσε τρεις φορές τη στήριξή του στην κυβέρνηση με μια σαφή εντολή, “να συγκρουστούμε με το κατεστημένο και να καθαρίσουμε τη χώρα από τις εστίες παραβατικότητας και ανομίας, των κρατικοδίαιτων και διαπλεκόμενων που πλούτισαν στην πλάτη των εργαζόμενων και των συνταξιούχων που δίνουν το αίμα τους για να βγούμε από την κρίση“. Δίνοντας παράδειγμα τη Siemens που έδινε ποσοστό κατευθείαν από τα κέρδη της στα κόμματα, και τα θαλασσοδάνεια των τραπεζών που με αίμα ακόμα κεφαλαιοποιεί ο ελληνικός λαός, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι “γι΄αυτό και όταν έρχονταν οι λίστες καταθετών του εξωτερικού, οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν να τις χώνουν σε κάποια συρτάρια για να μη γίνονται έλεγχοι.

Τώρα όλοι αυτοί που παρασιτούσαν και απομύζησαν όλη τη δύναμη της ελληνικής κοινωνίας, ήρθε η ώρα να δώσουν εξηγήσεις και να περάσουν από το ταμείο, πληρώνοντας τους φόρους τους, και όσοι έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό αφορολόγητα.

Για τη λίστα Λαγκάρντ ο κ. Σαμαράς είχε πει για τον συνεργάτη του, μακάρι να είχαμε 10 Παπασταύρους, ε λοιπόν όχι δέκα, εκατό Παπασταύρους θα έχουμε που θα πληρώσουν“, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. “Να πληρώσουν φόρους και τέλη διαφήμισης και οι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης όπως όλοι οι επιχειρηματίες και να μπει μια τάξη στα ΜΜΕ όπως συμβαίνει σε κάθε άλλη χώρα της ΕΕ”, τόνισε.

Σφοδρή επίθεση σε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

“Πρέπει να μπει μια τάξη. Να αδειοδοτηθούν τα ΜΜΕ όπως συμβαίνει σε κάθε άλλη χώρα της ΕΕ. Βρισκόμαστε στο εξής παράδοξο: Έρχεστε όλοι εσείς που συγκρατήσατε το πλέγμα της διαπλοκής, που κάνατε πλάτες σε όλους αυτούς τόσα χρόνια και προσπαθείτε και τώρα να τους καλύψετε. Δεν φτάνει που κρύψατε τη λίστα Λαγκάρντ, δεν φτάνει που δεν ελέγχατε τα δάνεια επιχειρήσεων με αντάλλαγμα την στήριξή τους όσο ήσασταν κυβερνήσεις, έρχεστε τώρα και τους στηρίζετε, κάνοντας πως δεν καταλαβαίνετε πως ο ελληνικός λαός έχει ψηφίσει 3 φορές για να αλλάξουν αυτά. Και σα να μην φτάνετε αυτό, πουλάτε και εκδούλευση. Τους υπόσχεστε πως θα μας εμποδίσετε. Ε, λοιπόν είστε βαθιά γελασμένοι. Δεν θα μας εμποδίσετε. Θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και τη διαφθορά, είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε“, συμπλήρωσε ακόμη ο πρωθυπουργός, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στους… προκατόχους τους.

“Στόχος μας αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου ήταν να ορίσουμε συναινετικά τα μέλη του ΕΣΡ, στο οποίο είχαμε αποδώσει την αρμοδιότητα για την διεξαγωγή του διαγωνισμού. Στην αρχή σεβαστήκαμε το επιχείρημα της ΝΔ ότι πρέπει να ολοκληρώσει τις εσωκομματικές της διαδικασίες. Φρονώ ότι αυτό το επιχείρημα ήταν από κάποιους ειλικρινές. Μόλις όμως εξελέγη ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να παρακωλύσει, να εμποδίσει την εκλογή της ανεξάρτητης αρχής του συμβουλίου του ΕΣΡ. Αρχικά ειπώθηκε ότι θέλει περισσότερα μέλη. Δείξαμε καλή θέληση, αυξήσαμε τον αριθμό του συμβουλίου. Αργότερα είπε ότι έχει υπερεξουσίες ο υπουργός. Και πάλι αυτή την πρόφαση την ξεπεράσαμε εδώ στη Βουλή. Έγιναν τρεις απανωτές συνεδριάσεις. Και στις τρεις η ΝΔ μας είπε πως δεν πρόκειται να συναινέσουμε. Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα. Αρνείστε να συναινέσετε για την ανεξάρτητη αρχή, γιατί δεν επιθυμείται να γίνει διαγωνισμός. Είναι ένα είδος θεσμικής εκτροπής. Η συναίνεση δεν είναι μια πολιτική ευχή. Είναι συνταγματική επιταγή, αφού αλλιώς οδηγεί σε βραχυκύκλωμα των θεσμών. Η ΝΔ παραβιάζει μια σαφή συνταγματική της υποχρέωση. Ας μη γελιόμαστε. Όλοι γνωρίζουμε ότι κάποιοι παίζουν τα ρέστα τους ευελπιστώντας πως θα διακόψουν αυτή τη προσπάθεια εξυγίανσης που επιχειρούμε. Αντί να επιφέρουν αυτό το αποτέλεσμα σκορπούν το γέλιο. Αναμειγνύουν τις κινητοποιήσεις. Δεν τους πιστεύει κανείς. Νομίζουν ότι θα κάνουμε πίσω. Κάνουν τεράστιο λάθος”, συνέχισε ο πρωθυπουργός, κρατώντας τους τόνους της κόντρας με την αντιπολίτευση ψηλά!

Και πολλές είναι οι 4 άδειες! Ευρωπαϊκή Μπανανία δεν θα γίνουμε!

“Δεν ήρθαμε στην εξουσία για να παρακολουθούμε τις δικές σας δομές, αλλά για να τις αλλάξουμε. Έχουμε ξεκινήσει αυτό τον αγώνα. Ελέγχουμε τις λίστες των φοροφυγάδων, αυξάνουμε τα δημόσια έσοδα και σήμερα κάνουμε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα. Βάζουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Ξεκινάμε τον διαγωνισμό για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας. Όσοι δεν ήθελαν τον διαγωνισμό μας έλεγαν να μη βάλουμε όριο. Ο λόγος προφανής. Αν κάναμε διαγωνισμό με απεριόριστο αριθμό δεν θα έβγαινε κανένα αποτέλεσμα. Θα ήταν σαν να πουλούσαμε πάγο στον Βόρειο Πόλο ή άμμο στην έρημο. Στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ηλίθιοι που κάνουν διαγωνισμό με περιορισμούς κι εμείς θα ανακαλύψουμε τον τροχό; Ξέρετε πόσες είναι οι άδειες σε άλλες χώρες μα παρόμοιο πληθυσμό; Σε Πορτογαλία, Αυστρία, Τσεχία που έχουν παρόμοιο πληθυσμό οι άδειες είναι μόνο δύο. Στην Ισπανία που έχει πενταπλάσιο πληθυσμό έχουν πέντε. Στη Γαλλία που έχει έξι φορές μεγαλύτερο πληθυσμό είναι μόλις πέντε. Με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα οι τέσσερις είναι πολλές. Το καλοκαίρι λέγατε “Μένουμε Ευρώπη”…” είπε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.

“Η Βουλή σήμερα δεν έχει παρά να αποφασίσει ότι τα ψέματα τελειώσανε. Έχουμε μόνο μία επιλογή. Να τηρήσουμε το Σύνταγμα. Να βάλουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Η κυβέρνηση θα αναλάβει να προχωρήσει τον διαγωνισμό σε συνθήκες διαφάνειας. Κι επειδή βλέπω ότι πολύ μεγάλη φασαρία έχετε κάνει, αλλά μέχρι τώρα δεν έχετε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, σας λέω ότι αν δεν ζητήσετε εσείς θα ζητήσουμε εμείς. Γιατί η ιστορία πρέπει να καταγράψει ποιοι είναι υπέρ αυτής της συνταγματικής τομής και ποιοι όχι”, τόνισε κλείνοντας ο πρωθυπουργός, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της κυβέρνησης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε