Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Υπάρχει θέμα παραγραφής για Παπακωνσταντίνου – Το plan B των δικαστικών

Υπάρχει θέμα παραγραφής για Παπακωνσταντίνου – Το plan B των δικαστικών

Με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών της Βουλής, το αδίκημα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ θα παραγραφεί, όπως ανέφερε ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος στην εκπομπή “ΣΚΑΙ 7” του Νίκου Ευαγγελάτου.

Οι δικαστικές αρχές, ωστόσο, ετοιμάζουν plan B, στην περίπτωση παραγραφής του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ώστε να μην μείνει ατιμώρητος και είναι πιθανό να δικαστεί ως απλός πολίτης.

Ο κ. Χρυσόγονος μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου, εξήγησε: “Είναι ανυπέρβλητο το εμπόδιο που θέτει το άρθρο 86 παρ.3 του Συντάγματος, όπως ισχύει μετά την αναθεώρηση του 2001. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή μονο η βουλή μπορεί να ασκήσει δίωξη κατά υπουργού ή πρώην υπουργού για αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Βεβαίως οποιεσδήποτε παραφθορές και επεμβάσεις στη λίστα Λαγκάρντ σαφώς τελέστηκαν από τον υπουργό και τον τέως υπουργό με την ιδιότητα αυτή, δεν τίθεται θέμα.

Το κακό είναι ότι δυστυχώς το σύνταγμα προβλέπει ότι η Βουλή μπορεί να ασκήσει αυτήν την αρμοδιότητά της μόνο μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος. Όταν λέμε βουλευτική περίοδος εννοούμε το διάστημα μεταξύ δυο βουλευτικών εκλογών”.

Ενώ αναφερόμενος στα πιθανά αδικήματα που μπορεί να έχει κάνει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εμπλεκόμενος στην υπόθεση Λαγκάρντ, είπε: “Στην περίπτωση που ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει διαγράψει τα ονόματα από τη λίστα, αυτό θα μπορούσε να συνιστά πλαστογραφία, οπωσδήποτε παράβαση καθήκοντος και ίσως επί μέρους εκδήλωση εγκληματικής οργανώσεως”.

Και καταλήγοντας, σχολίασε αρνητικά τη συγκεκριμένη διάταξη του συντάγματος: “Φοβάμαι ότι το ζήτημα στο Σύνταγμα είναι τόσο ξεκάθαρο, ώστε ακόμα κι αν η Βουλή προχωρήσει στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και στην άσκηση διώξεως, το πράγμα θα φτάσει το πολύ μέχρι το συμβούλιο του ειδικού δικαστηρίου. Δυστυχώς έχουμε μια συνταγματική διάταξη, η οποία ουσιαστικά θεσμοποιεί την ασυδοσία των υπουργών”.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΥ


O νόμος περί ευθύνης των υπουργών ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2011 επί υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, και σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, η πρόταση για άσκηση ποινικής δίωξης υποβάλλεται από 30 τουλάχιστον βουλευτές με συγκεκριμένη αναφορά στα στοιχεία της αξιόποινης πράξης και μνεία των διατάξεων που παραβιάστηκαν.
 
Η Βουλή πάντως, μπορεί, αφού έχει υποβληθεί το αίτημα για τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής εξέτασης, να αποφασίσει με πλειοψηφία 151 ψήφων την ανάθεση της υπόθεσης στο Τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, που αποτελείται από έναν αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς. Εντός ορισμένης προθεσμίας θα πρέπει να παραδοθεί η γνωμοδότηση του Συμβουλίου στον πρόεδρο της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

… της Λαγκάρντ στο ΠΑΣΟΚ!

Ποιον πολιτικό καίει η λίστα Λαγκάρντ; Ποιος εξαφάνισε τα στοιχεία από την πρώτη λίστα;

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε