Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Υπερ πάντων ο αγών για τα εργασιακά

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Πριν καλά-καλά ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την δεύτερη αξιολόγηση οι πιέσεις των δανειστών για την ανάγκη ριζικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις είναι ήδη αφόρητες, ενώ παράλληλα οι Βρυξέλλες ζητούν την εκπλήρωση των 16 προαπαιτούμενων για την υποδόση των 2,8 δισ.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει σχετικές εντολές στους αρμόδιους υπουργούς να τρέξουν οι διαδικασίες και να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, την ίδια ώρα όμως προετοιμάζονται τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε κομματικό επίπεδο για μάχη που μπορεί, αν και το απεύχονται, να οδηγήσει ακόμη και σε πολιτικές εξελίξεις (δημοψήφισμα, εκλογές….) αν οι δανειστές τηρήσουν σκληρή γραμμή για την εργασιακή μεταρρύθμιση.   
 
Η Κουμουνδούρου εδώ και καιρό και ενόψει του Συνεδρίου έχει στείλει το δικό της μήνυμα προς το Μαξίμου αναγορεύοντας τα εργασιακά με βάση το Κείμενο Θέσεων σε “κεντρικό μέτωπο” που έχει μπροστά του το κυβερνών κόμμα με σκοπό “την απόκρουση των νεοφιλελεύθερων σχεδιασμών για ομαδικές απολύσεις, λοκ-άουτ, επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα της απεργίας”.

“Ο αγώνας για την ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με τις ασφαλιστικές δικλίδες υπέρ των εργαζομένων, όπως, π.χ., διαιτησία, επεκτασιμότητα, μετενέργεια κ.λπ., καθώς και τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων”  πρέπει να αποτελέσουν για την κυβέρνηση πραγματική “κόκκινη γραμμή” ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης κόντρα στις προτάσεις του ΔΝΤ που ζητά εκτεταμένες παρεμβάσεις και ανατροπές στην αγορά εργασίας, στο όνομα της ευελιξίας προκειμένου να περιοριστεί η ανεργία.

Μάλιστα το ΔΝΤ προειδοποιεί να μην θιγούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα και ειδικότερα εκείνες που αφορούν στον κατώτατο μισθό, σημειώνοντας ότι είναι ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, και τάσσεται υπέρ νομοθετικών αλλαγών, προκειμένου να εναρμονιστεί το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις με τις λεγόμενες «βέλτιστες πρακτικές» της Ε.Ε..
 
Πάντως η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος το τελευταίο διάστημα επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις κάνοντας παράλληλα λόγο για «τρομολαγνικά σενάρια» που υποκινούνται και από «εγχώριες δυνάμεις» με σκοπό να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, με ορίζοντα την άνοιξη οπότε θα κριθεί και η ενεργοποίηση του «κόφτη»

Μετά και τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΙ το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι πέρα από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις να προωθήσει και το δικό της συνεκτικό σχέδιο και πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση, δίνοντας έμφαση και στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής.

Το νέο νοσοκομείο της Σαντορίνης  που εγκαινιάζει σήμερα ο κ. Τσίπρας αν και αντιμετωπίζει προβλήματα στελέχωσης από την πρώτη στιγμή δίνει το στίγμα των προκλήσεων για την κυβέρνηση με φόντο και την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την συνταγματική αναθεώρηση.

Α. ΜΑΡΑΘΙΑΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε