Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Υπερψηφίστηκε ο εκλογικός νόμος αλλά πολύ μακριά από τις 200 ψήφους – Άγριοι καυγάδες με χυδαίες εκφράσεις

Υπερψηφίστηκε ο εκλογικός νόμος αλλά πολύ μακριά από τις 200 ψήφους – Άγριοι καυγάδες με χυδαίες εκφράσεις

– Έντονο επεισόδιο ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Βούτση για τις ψήφους της Χρυσής Αυγής
– Με τρομερή συναισθηματική ένταση ο Νίκος Βούτσης σχεδόν κλαμένος φώναζε: ντροπή σας
– Η Φώφη Γεννηματά ζητούσε επίμονα τον λόγο για να απαντήσει στον Τσίπρα τον οποίο κατηγόρησε πως κυβερνά με την ακροδεξιά απόφυση, τον Πάνο Καμμένο
– Έσπευσε να της απαντήσει ο Πάνος Καμμένος που την αποκάλεσε παρά φύσιν σοσιαλίστρια
– Από τη διαδικασία απουσίαζε ο Αντώνης Σαμαράς αλλά εξέφρασε μέσω επιστολής την πρόθεσή του να ταχθεί με τη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας

Υπερψηφίστηκε με λιγότερους από 200 ψήφους ο εκλογικός νόμος, κάτι που σίγουρα δεν μπορεί να αποτελεί νικη για την κυβέρνηση, καθώς μέχρι και τις προηγούμενες ημέρες μετρούσε δύο-τρεις βουλευτές για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Έτσι ο νέος εκλογικός νόμος, με την απλή αναλογική και την κατάργηση του μπόνους των εδρών αποτελεί βασικά νόμο του κράτους, αλλά θα τεθεί σε ισχύ όχι από τις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, αλλά στις μετέπειτα βουλευτικές εκλογές.

Επί των άρθρων:

Το άρθρο 1 ψηφίσθηκε με 180 ψήφους έναντι 81«κατά» και 20 «παρών» (ψήφος από τα 17)

Το άρθρο 2 ψηφίσθηκε από 179βουλευτές έναντι 83 «κατά» και 19 «παρών» (κατάργηση του μπόνου των 50 εδρών)

Το άρθρο 3 ψηφίσθηκε από 163 βουλευτές έναντι 101 «κατά» και 17 «παρών» (παλφόν 3%)

Το άρθρο 4 ψηφίσθηκε από 179 βουλευτές έναντι 86 «κατά» και 16«παρών» (καταργούμενες διατάξεις)

Το ακροτελεύτιο, άρθρο 5 ψηφίσθηκε από 179 βουλευτές έναντι 86 «κατά» και 16 «παρών» (χρόνος εφαρμογής του σχεδίου νόμου)

Συνολικά ψήφισαν 281 βουλευτές και απουσίαζε η Χρυσή Αυγή και ο Αντώνης Σαμαράς.

Διαφοροποιήσεις επί των άρθρων υπήρξαν στο Ποτάμι που ουσιαστικά εμφανίσθηκε χωρισμένο στα «τέσσερα» -μετά την σύσκεψη που προηγήθηκε- και αποφασίσθηκε επί των άρθρων οι βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση και να μην υπάρξει κομματική γραμμή εκτός του ακροτελεύτιου άρθρου. Έτσι οι βουλευτές του Ποταμιού καταψήφισαν όλα τα άρθρα με τους Γιώργου Αμυρά, Γιώργος Μαυρωντάς και Αχμέντ Ιλχαν να ψηφίζουν όμως «ναι» στο άρθρο 1 για ψήφο από τα 17. «Όχι» σε όλα τα άρθρα εκτός του 2 που είναι η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που ψήφισαν «παρών» οι Σπύρος Λυκούδης , Σπύρος Δανέλλης και Γρηγόρης Ψαριανός. «Παρών» στο άρθρο 3 που είναι η κατάργηση του πλαφόν 3% ψήφισε ο Αχμέντ Λιχάν. Όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές του Ποταμιού ψήφισαν ΟΧΙ και σε όλα τα άρθρα.

Από τους Ανεξάρτητους βουλευτές «ΟΧΙ» ψήφισε σε όλα τα άρθρα ο Χάρης Θεοχάρης, «ΝΑΙ» σε όλα τα άρθρα ψήφισε ο Νίκος Νικολόπουλος, ΟΧΙ σε όλα τα άρθρα εκτός από το άρθρο 1 που είναι η ψήφος από τα 17 ψήφισε Λεωνίδας Γρηγοράκος, ενώ ο Στάθης Παναγούλης ψήφισε «ΝΑΙ» στην ψήφο στα 17 και «παρών» στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Το ΚΚΕ ψήφισε όλα τα άρθρα εκτος από το 3 που είναι η διατήρηση του πλαφόν 3%.

Η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο πραγματοποιήθηκε μέχρι και τις 23:00 σε ήπιους έως χαλαρούς τόνους στην Ολομέλεια, αλλά η τελευταία ώρα ήταν κυριολεκτικά ένα πεδίο μάχης όπου όλοι “χτυπούσαν” όλους.

Το ξεκίνημα έγινε όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του άφησε σαφείς υπαινιγμούς για τον Πρόεδρο της Βουλής πως “καλοέβλεπε” τις ψήφους της Χρυσής Αυγής στην ψηψοφορία για τον εκλογικό νόμο, κάτι που προκάλεσε κυριολεκτικά την οργή του Νίκου Βούτση.

Θέλησε να παρέμβει από το προεδρείο, αλλά επειδή σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής αυτό δεν επιτρέπεται αναγκάστηκε να κατέβει ως απλός βουλευτής για να απαντήσει σχεδόν με λυγμούς προς τη Νέα Δημοκρατία.

Στη συνέχεια και ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για τις υπόνοιες προς τον Πρόεδρο της Βουλής και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας πως το κόμμα του ούτε είχε ούτε θα έχει Μπαλτάκους. 

Ωστόσο, η ένταση δεν έμελλε να τελειώσει εκεί. Λίγο πριν την ψηφοφορία η Φώφη Γεννηματά θέλησε τον λόγο επί του προσωπικού για να απαντήσει στις κατηγορίες του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε πως κυβερνά με την ακροδεξιά απόφυση, τον κ. Πάνο Καμμένο.

Μετά τα επεισόδια αυτά που ειδικά το τελευταίο δεν τιμά κανέναν και ούτε σίγουρα το ελληνικό κοινοβούλιο ακολούθησε η ψηφοφορία με τον εκλογικό νόμο να υπερψηφίζεται μεν αλλά να μην έχει άμεση ισχύ δε.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε