Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Υπό το φόβο της 6ης δόσης αποφάσισαν σαρωτικά μέτρα… που όμως έχουν ξαναποφασίσει και απλά δεν υλοποίησαν

– Περίπου 10.000 με 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι σε εργασιακή εφεδρεία – Ανοιχτές οι απολύσεις
– Μεταφέρονται στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων 8 εταιρείες προς πώληση
– Άμεσα οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις φορέων του δημοσίου χωρίς μεταβατική περίοδο
– Μέσα σε τρεις εβδομάδες το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Μέτρα και αποφάσεις που θα έπρεπε να παρθούν εδώ και δύο χρόνια, η κυβέρνηση αποφάσισε να τα λάβει στο παραπέντε για πολλοστή φορά. Έπρεπε να έρθει η τρόικα και να αποχωρήσει άρον άρον, να εκτοξευτούν τα spreads στα ύψη για άλλη μία φορά, να μας τα “ψέλνουν” όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες νυχθημερόν, να μας απειλούν ότι θα μας αφήσουν στο έλεος της χρεοκοπίας, να μας απειλούν ότι θα μας πετάξουν έξω από την ευρωζώνη, για να πάρει επιτέλους απόφαση η κυβέρνηση να λειτουργήσει.

Μετά το τελεσίγραφο λοιπόν της τρόικας, η κυβέρνηση σε κατάσταση πανικού, αποφάσισε να πάρει σοβαρές αποφάσεις και αποφασισμένη να συγκρουστεί με συμφέροντα. Γιατί μέχρι τώρα δεν είχε σκοπό να αναλάβει το πολιτικό κόστος των αποφάσεων που έπρεπε οπωσδήποτε να ληφθούν και έτσι εδώ και δύο χρόνια έκανε πισωγυρίσματα στα όσα ζητούσε η τρόικα.

Αυτή τη φορά όμως τα ψέματα τελείωσαν και όλοι έπρεπε να σοβαρευτούν! Έτσι σε κατάσταση πανικού, ο κ. Βενιζέλος προέβη σε έκτακτες δηλώσεις την ώρα που ακόμα το υπουργικό συμβούλιο βρισκόταν σε εξέλιξη, προκειμένου να δώσει ένα στίγμα στο εξωτερικό ότι η κυβέρνηση σοβαρεύτηκε και παίρνει πλέον σοβαρά τα πράγματα και τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Όλο τα άνοιγε η κυβέρνηση και όλο κλειστά ήταν. Έτσι μετά την “κατσάδα” της τρόικας η κυβέρνηση είδε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τις αλχημείες και άρον άρον τα ανοίγει όλα.

Ανακοίνωσε λοιπόν σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα μέτωπα και όχι σε βάθος χρόνου, αλλά άμεσα και με τη μορφή του κατεπείγοντος.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

 Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε την απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου να προχωρήσουν άμεσα οι ιδιωτικοποιήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΟΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΝΟΝΤΑΙ

 Την ταχύτατη υλοποίηση σοβαρότατων διαρθρωτικών αλλαγών σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα, αλλά και στην αγορά εργασίας του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, αποφάσισε το σημερινό υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου, υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε επίσης ότι η εργασιακή εφεδρεία επεκτείνεται τελικά παντού, δηλαδή και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Προβλέπεται δηλαδή η διεύρυνση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας με θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ το οποίο θα προσλάβει επιτροπές κατάρτισης του πλεονάζοντος προσωπικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Αλλαγές στην αγορά εργασίας

Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι θα οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει ενιαίος φορέας φόρων και εισφορών.

 Κλειστά επαγγέλματα

Για τα κλειστά επαγγέλματα, ο κ. Βενιζέλος κατέστησε σαφές ότι θα κλείσουν όλα τα κενά όπου υπάρχουν για να μην υπάρχει κανένας περιορισμός στο άνοιγμα των επαγγελμάτων.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι όπου οι προθεσμίες για το άνοιγμα των επαγγελμάτων ήταν «μακρινές» αυτές έρχονται τώρα.

Νέο φορολογικό πλαίσιο

Εντός τριών εβδομάδων θα κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, είπε ο κ. Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για αποκατάσταση αδικιών και ανισοτήτων, καθώς και για κατάργηση μέτρων που έρχονταν σε σύγκρουση με την κοινή λογική.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην λειτουργία των κρατικών μηχανισμών είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Όλα αυτά τα μέτρα όπως είπε ο κ. Βενιζέλος θα περάσουν και από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει νέο κύκλο αντιδράσεων και φυσικά είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο πλέον των εκλογών, εάν δεν μπορέσει η κυβέρνηση να περάσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που ήδη βράζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εφεδρεία και ενιαίο μισθολόγιο σε όλο το δημόσιο και στο βάθος απολύσεις

Ποιες δημόσιες επιχειρήσεις βγαίνουν από αύριο στο σφυρί

Βόμβα Σόιμπλε : Χωρίς την έγκριση της τρόικας κομμένες οι δόσεις στην Ελλάδα

Τρόϊκα προς κυβέρνηση: “Βάλτε σε εργασιακή εφεδρεία όσους αντέχετε πολιτικά”

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε