Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Υπόσχεση Αποστόλου: Καταργείται ο Ειδικός Φόρος στο κρασί!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Τη διαβεβαίωση ότι εντός του έτους θα καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας σήμερα σε ημερίδα της Ένωσης Οινοποιών Δράμας.

“Το κρασί είναι στην αιχμή του δόρατος των εξαγωγών μας και κάνουμε ότι μπορούμε να το στηρίξουμε. Μέσα στις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες και πιέσεις που περνάει η χώρα μας επιβάλαμε ένα φόρο στο κρασί ο οποίος σύντομα, δηλαδή πριν το κλείσιμο της χρονιάς, θα καταργηθεί, μετά τη συνεννόηση και τη διαβεβαίωση που έχουμε από το Υπουργείο Οικονομικών”, τόνισε μεταξύ άλλων, για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Αποστόλου.

Αναφερόμενος στις δυνατότητες ενίσχυσης που έχουν οι παραγωγοί που ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι εφαρμόζεται το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελώνων, το οποίο έχει σαν στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω:

α) της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού
β) της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον και
γ) της εισαγωγής σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και η διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος.

Επίσης, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου:

Η οικονομική ενίσχυση για κάποιον που κάνει όλες τις δράσεις (εκρίζωση- επαναφύτευση – βελτίωση τεχνικών διαχείρισης) ξεκινάει από 1.262 € /στρ και φτάνει έως 1.846 € /στρ.

Πέραν των παραπάνω, ειδικά επιχειρησιακά προγράμματα ή ειδικά προγράμματα προώθησης οίνου σε τρίτες χώρες έρχονται να συμβάλλουν το μέγιστο ως μοχλός ανάπτυξης του συγκεκριμένου τομέα.

Παράλληλα με αυτές τις δράσεις προάγεται ο εξαγωγικός προσανατολισμός των ελληνικών οίνων, δημιουργούνται νέες διέξοδοι σε νέες αγορές, ενώ παράλληλα ενισχύεται η τοπική παραγωγή και η εθνική οικονομία.

Ιδιαίτερα για την περιοχή της Δράμας θα πρέπει να αναφερθεί ότι από τα 9 οινοποιεία που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο για παραγωγή πιστοποιημένων οίνων ποιότητας, 4 ήδη συμμετέχουν ή έχουν συμμετάσχει ως δικαιούχοι στο «Πρόγραμμα Προώθησης οίνων σε αγορές Τρίτων χωρών» με χώρες στόχους: ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Κίνα, Ελβετία, Ρωσία, Βραζιλία, Ταϋλάνδη.

Σε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να προστεθούν και οι ειδικότερες δράσεις που περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που δίνουν τα απαραίτητα αναπτυξιακά εργαλεία στον συγκεκριμένο κλάδο.

Δράσεις όπως οι επενδύσεις στις γεωργικές καλλιέργειες (τα αποκαλούμενα παλιά σχέδια βελτίωσης), η μεταποίηση, η σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών (η σχετική Υ.Α του μέτρου ήδη βρίσκεται προς διαβούλευση) καθώς και η Συνεργασία μπορούν να αποτελέσουν τη βασική μαγιά ανάπτυξης του συγκεκριμένου κλάδου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε