Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Συννεφιά 17 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Υπουργικό: Αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών - Τρεις εισαγγελείς θα αποφασίζουν για την Προανακριτική

Υπουργικό: Αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών - Τρεις εισαγγελείς θα αποφασίζουν για την Προανακριτική
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 19.01.2011 | 19:04
Πρώτη δημοσίευση: 18.01.2011 | 20:43

Τις συγκεκριμένες αλλαγές φέρνει στο υπουργικό ο κ. Καστανίδης και αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς έρχονται παραμονές του πορίσματος για την υπόθεση της Siemens.

Τριμελές δικαστικό συμβούλιο θεσμοθετείται σύμφωνα με πληροφορίες στη διαδικασία παραπομπής υπουργών ή βουλευτών στο ειδικό δικαστήριο, σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη στο υπουργικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στο στάδιο της Προανακριτικής και του Δικαστικού Συμβουλίου θα υπάρχουν τρεις ανώτατοι Εισαγγελείς, οι οποίοι στην ουσία θα λαμβάνουν από τη Βουλή όλα τα προανακριτικά στοιχεία και εκείνοι θα αποφασίζουν εάν θα παραπεμφθεί στο ειδικό δικαστήριο ο εκάστοτε υπουργός.

Πέρα από τις αλλαγές αυτές, το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων συζητείται στην σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιείται υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Εισηγητής είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Την ίδια ώρα, πανελλαδική δημοσκόπηση για τα "κλειστά" επαγγέλματα παρήγγειλε το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να γνωρίζει την άποψη της κοινής γνώμης. Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι "προχωράμε στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, πέρα από το πολιτικό κόστος", αναρτήθηκε σήμερα στο διαδίκτυο. Με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση, η πανελλαδική αυτή έρευνα, θα γίνει με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε 1.000 άτομα, 18 ετών και άνω, με απλή τυχαία δειγματοληψία από αρχείο τηλεφώνων του ΟΤΕ. Το δείγμα θα είναι αναλογικό της κατανομής του πληθυσμού έρευνας, ως προς περιφέρεια, φύλο και ηλικία.

Η δημοσκόπηση ανατέθηκε στην εταιρία Metron Analysis, και το κόστος ανέρχεται σε 8.000 ευρώ πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ. Η εταιρία πρέπει να έχει ολοκληρώσει την έρευνα και να έχει αποστείλει τα αποτελέσματα στο υπουργείο Οικονομικών, εντός 10 εργάσιμων ημερών από την έναρξη των συνεντεύξεων.

Στην απόφαση του κ. Παπακωνσταντίνου ορίζεται, επίσης, ότι ευθύνες της εταιρίας είναι, ο σχεδιασμός του ερωτηματολογίου, η δειγματοληψία, η διεξαγωγή των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, η επεξεργασία και ο λογικός έλεγχος των ερευνητικών δεδομένων, η ανάλυση των δεδομένων και η παραγωγή της τελικής αναφοράς. Το υπουργείο θα έχει εγκρίνει εκ των προτέρων το ερωτηματολόγιο. Η δαπάνη θα βαρύνει τις πιστώσεις του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα υπάρξει οριζόντια άρση όλων των δεσμεύσεων και ρυθμίσεων στο σύνολο των "κλειστών" επαγγελμάτων. Τα άλλα υπουργεία θα αναλάβουν να προωθήσουν εξειδικευμένα νομοσχέδια για τις επαγγελματικές ομάδες, για τις οποίες είναι αρμόδια. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, καταργούνται οι ελάχιστες αμοιβές δικηγόρων, μηχανικών, ορκωτών λογιστών και αρχιτεκτόνων, ενώ αίρονται όλοι οι περιορισμοί (γεωγραφικοί, ποσοτικοί, πληθυσμιακοί κ.λπ.) που υπάρχουν σήμερα σε περίπου 160 επαγγέλματα.   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Βρυξέλλες: Η αεροσυνοδός – σύμβολο ένα χρόνο μετά [pics, vids] Βρυξέλλες: Η αεροσυνοδός – σύμβολο ένα χρόνο μετά [pics, vids]
  2. Διαπραγματεύσεις... στην κόψη! Και ο Σταθάκης στις Βρυξέλλες για τα ενεργειακά Διαπραγματεύσεις... στην κόψη! Και ο Σταθάκης στις Βρυξέλλες για τα ενεργειακά
  3. Στα όριά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά το Eurogroup! Στα όριά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά το Eurogroup!
  4. Δραγασάκης για Eurogroup: «Μα τελειώνουμε, να ξεκαθαρίζουμε»! Δραγασάκης για Eurogroup: «Μα τελειώνουμε, να ξεκαθαρίζουμε»!
  5. Αξιολόγηση: Συμφωνία... το Μάιο! Τί σημαίνει η  μετακόμιση  από το Χίλτον στις Βρυξέλλες Αξιολόγηση: Συμφωνία... το Μάιο! Τί σημαίνει η "μετακόμιση" από το Χίλτον στις Βρυξέλλες
  6. Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο... χθες! Η ανακοίνωση του Eurogroup Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο... χθες! Η ανακοίνωση του Eurogroup
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook