Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Υπουργικό: Την άλλη εβδομάδα εξίσωση ορίων ηλικίας και αποκρατικοποιήσεις

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Το ανακοίνωσε και ο υπουργός Οικονομικών βγαίνοντας από την άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε επίσης οτι προχωράει με γοργούς ρυθμούς η αναδιάρθρωση των εφοριών με συγχωνεύσεις και καταργήσεις.

Για τις αποκρατικοποιήσεις είπε οτι είναι συναρμοδιότητα 4 υπουργείων και θα ακολουθηθούν και τα 3 υπάρχοντα μοντέλα.

‘Η πλήρης πώληση ή μερική μετοχοποίηση ή μοντέλο στρατικού επενδυτή.

Τις αποκρατικοποιήσεις θα ανακοινώσουν οι αρμόδιοι υπουργοί σε υπουργικό συμβούλιο. 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δε θα ακολουθηθεί η ίδια πρακτική παντού, καθώς, ανά τομέα και επιχείρηση, το δημόσιο θα κρατήσει πάνω ή κάτω από το 51%, αλλού θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής και αλλού θα προχωρήσουν σε πωλήσεις.

Στην εισηγητική του ομιλία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το θέμα της ανταγωνιστικότητας, που είναι κεντρικό για την Ελλάδα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στη λογική της φθηνής εργασίας και της μείωσης των συντάξεων, όπως πιστεύει η Ευρώπη.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα θα αντιμετωπιστεί μέσα από την ουσιαστική ποιότητα των προϊόντων, την ποιότητα στο ανθρώπινο δυναμικό και τη μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι και η Ευρώπη θα έπρεπε να στραφεί προς την ανάπτυξη, τονίζοντας ότι υπάρχουν κεφάλαια διεθνώς που μπορούν να επενδυθούν, με τη διαφορά ότι αυτά θα έπρεπε να ελέγχονται ώστε να αποφεύγονται και φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι τα δύσκολα μέτρα που ελήφθησαν πρέπει να εξισορροπηθούν με την ανάπτυξη, τόνισε ότι πρέπει να εδραιωθεί στη χώρα η ευνομία, χωρίς, όμως, φαινόμενα ανθρωποφαγίας, ενώ πρέπει να αντιμετωπιστούν και μια σειρά κοινωνικών ζητημάτων.

 

Έσοδα θα αναζητηθούν και στην εκμετάλλευση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, ενώ δρομολογείται ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που θα προβλέπει μακροχρόνιες μισθώσεις.
 
Μόνο από τις τρεις άδειες για τα «φρουτάκια» το Δημόσιο αποβλέπει σε έσοδα 500 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, ενώ σε δεύτερη φάση αναμένεται να δοθούν και δύο νέες άδειες ΞΥΣΤΟ. Ακολουθεί η απελευθέρωση της αγοράς internet betting. Ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει οι λεπτομέρειες για τους όρους των διαγωνισμών σε όλες τις κατηγορίες που θα κρίνουν ποιοι και πόσοι θα είναι οι ενδιαφερόμενοι. 

Για τη ΔΕΗ προτεραιότητα θα δοθεί στην εναρμόνιση με την κοινοτική οδηγία, δηλαδή στο διαχωρισμό των δικτύων παραγωγής – εμπορίας, διανομής και μεταφοράς. Σε δεύτερο χρόνο, και εφόσον το επιτρέψουν οι αγορές, δεν αποκλείεται η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου κάτω του 51%, χωρίς όμως το Δημόσιο να απεμπολήσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Πιθανότερο σενάριο, όμως, παραμένει η πώληση μονάδων παραγωγής σε ιδιώτες επενδυτές.

 
 
 
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε