Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Υπουργικό με τσακωμούς και γκρίνια! – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την δικαιοσύνη

Από το πρώτο λεπτό το υπουργικό συμβούλιο ξεκίνησε με γκρίνια. Ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας διαμαρτυρήθηκε έντονα για την καθυστέρηση μιας ώρας στην έναρξη της συνεδρίασης.

Τότε παρενέβη ο πρωθυπουργός και είπε ότι ο ίδιος έφταιγε για την καθυστέρηση γιατί έπρεπε να κάνει κάποιες επαφές.

Η γκρίνια συνεχίστηκε και κορυφώθηκε με τον καυγά Βενιζέλου – Βορίδη για την απλοποίηση των διαζυγίων. (διαβάστε τι ειπώθηκε στον καυγά)

Όταν πια αποφάσισαν να μιλήσουν επι της ουσίας ο Σταύρος Δήμας παίρνοντας και πάλι τον λόγο είπε ότι είναι λογικό να υπάρχουν διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις σε ένα τόσο πολυπληθές σχήμα. Ειδικά μάλιστα όταν μιλάμε για ένα νομοσχέδιο 104 άρθρων. Και τόνισε ότι θα πρέπει τα προβλήματα να επιλύονται σε χαμηλότερο επίπεδο και μετά να έρχονται στο υπουργικό.

O υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαιωάννου δήλωσε ότι στις δημοκρατίες αποφασίζει η Βουλή και εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να περασει το νομοσχέδιο παρά τις αντιρρήσεις.

Τον λόγο πήρε και ο Γ. Παπακωνσταντίνου λέγοντας: “Δεν μπορούμε να είμαστε μια κυβέρνηση που κάποιοι να θέτουν βέτο συνεχώς”.

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο

Καθιερώνεται ο θεσμός της δικαστικής μεσολάβησης
Η συναινετική λύση γάμου θα γίνεται με ιδιωτικό συμφωνητικό
Οι διαθήκες και τα κληρονομητήρια θα δημοσιεύονται στα Ειρηνοδικεία
Τα δικαστήρια θα λειτουργούν 2 ώρες επιπλέον, από τις 9:00 έως τις 17:00
Εισάγεται ο θεσμός της αποζημίωσης όταν η διάρκεια της δικαστικής εξέτασης μιας υπόθεσης ξεπερνά τον εύλογο χρόνο.

Επίσης, με το νέο νομοσχέδιο, οι αποφάσεις επί ασφαλιστικών μέτρων θα πρέπει να δημοσιεύονται μέσα σε 48 ώρες, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις η έκδοσή τους θα γίνεται εντός 20 ημερών. Τομές όμως επιχειρούνται και στις εργατικές διαφορές, καθώς οι δίκες θα πρέπει να γίνονται μέσα σε 60 ημέρες από την κατάθεση του δικογράφου, ενώ οι αποφάσεις θα πρέπει να εκδίδονται μέσα σ’ έναν μήνα.

Παράλληλα, εισάγεται ο θεσμός της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα προηγμένης ηλεκτρονικής υπογραφής.

Με το νομοσχέδιο εισάγεται ακόμη ο θεσμός του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου θα δικάζονται κακουργήματα που δεν επισύρουν ποινή ισοβίων, ενώ ο μηνυτής οφείλει να καταθέτει εκτός από τα αποδεικτικά στοιχεία που αιτιολογούν την κίνησή του, και παράβολο 100 ευρώ επιπλέον υπέρ του Δημοσίου.

Για την περίπτωση διαφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα, μετά την απολογία κατηγορουμένου, το σχέδιο νόμου προβλέπει την κράτησή του έως ότου αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο που θα συνέρχεται την ίδια ημέρα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει δώσει ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το 1997 έως σήμερα για καθυστερήσεις απονομής της δικαιοσύνης, με υποχρέωση να καταβάλει συνολικές αποζημιώσεις στους θιγέντες ύψους 8.420.822 ευρώ.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί αρχές Ιανουαρίου στην αρμόδια επιτροπή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καυγάς Βενιζέλου – Βορίδη στο υπουργικό – “Πρόσεχε πως μιλάς!” – “Θα μιλάω όπως θέλω!”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε