Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ύστατη προσπάθεια Σαμαρά να πείσει τους δυο εταίρους να υπερψηφίσουν τα μέτρα – Θα δει χωριστά Βενιζέλο – Κουβέλη το απόγευμα

Ύστατη προσπάθεια Σαμαρά να πείσει τους δυο εταίρους να υπερψηφίσουν τα μέτρα – Θα δει χωριστά Βενιζέλο – Κουβέλη το απόγευμα

Είπε:
– Δεν θα γίνουν άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις
– “Ο αγώνας που δίνουμε είναι για την απελευθέρωση των Ελλήνων”
– “Να απομονώσουμε όσους προσπαθούν να ματαιώσουν την ψήφιση των μέτρων”
– “Οι εργατοπατέρες τελειώσανε! Αυτά που ξέρανε να τα ξεχάσουν”
– “Αν μας υποχρέωναν τώρα να βγαίναμε από το ευρώ θα χάναμε το 80% του επιπέδου ζωής που είχαμε το 2009”
– “Ηθελαν να θυσιάσουν την Ελλάδα ως Ιφιγένεια” – Προανήγγειλε χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο
– ΟΛΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Χωριστές συναντήσεις με τους δυο κυβερνητικούς εταίρους θα έχει μετά τις 18.00 το απόγευμα ο Αντώνης Σαμαράς. Θα δει πρώτα τον Ευάγγελο Βενιζέλο και στην συνέχεια τον Φώτη Κουβέλη. Αυτό αποφασίστηκε μετά το άνοιγμα του κ. Σαμαρά στην διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

Πριν από την συνεδρίαση της Κ.Ο. ο κ. Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Βενιζέλο και κλείστηκε το ραντεβού.

Όπως λένε συνεργάτες του, προσπαθεί να ψηφιστούν τα μέτρα με την μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.

Ο κ. Σαμαράς εκφώνησε την πιο δραματική ομιλία από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία. Αποδέκτες όχι μόνο τους βουλευτές του κόμματός του αλλά και των άλλων 2 κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Ο κ.Σαμαράς είπε ότι ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ θα ισοδυναμούσε μόνο από την υποτίμηση και τον πληθωρισμό με απώλεια του 80% του βιοτικού επιπέδου που είχαν οι Ελληνες το 2009.

«Πιθανή έξοδος από το ευρώ θα τίναζε στον αέρα τη Δημοκρατία μας και θα κυοφορούσε τεράστιους κινδύνους σε όλα τα ανοιχτά εθνικά θέματα της χώρα μας», πρόσθεσε ο Αντ. Σαμαράς.

Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός και προς του βουλευτές του ευρύτερου κυβερνητικού συνασπισμού περιγράφοντας μάλιστα την ανάγκη δημιουργίας ενός φιλοευρωπαϊκού μετώπου.

«Μαζί μας είναι και άλλες πολιτικές δυνάμεις που παρά τις διαφορές και τις τριβές του παρελθόντος, παλεύουν και εκείνες για να γίνει η μεγάλη ανατροπή. Ψηφίζοντας τις επόμενες ημέρες αφήνουμε πίσω το παρελθόν. Και μαζί αφήνουμε πίσω όλους εκείνους που πρέπει να την κρατήσουν πίσω. Δημιουργούμε την αναγκαία ευρωπαϊκή συνείδηση», σημείωσε.

Χρησιμοποίησε βαρύγδουπες εκφράσεις όπως: “Ο αγώνας που δίνουμε είναι για την απελευθέρωση των Ελλήνων από τα δεσμά του παρελθόντος. Τις επόμενες ημέρες θα δείξουμε ότι και ενότητα και πεισμα έχουμε.”

Είπε επίσης : “Καταλαβαίνω ότι κάποιοι από αυτούς που προχωράμε μαζί διστάζουν. Καταλαβαίνω οτι είναι μεγάλα και κρίσιμα τα βήματα. Κάνω έκκληση να προχωρήσουν μαζί μας. Είναι ο αγώνας τους εθνους μας κατά των άκρων και υπέρ των δικαιωμάτων. Κατά της δημαγωγίας και υπερ της ευθύνης.”

Ο κ.Σαμαράς είπε ότι το κλίμα έχει αλλάξει για την Ελλάδα: “Από την δοκιμασία των επομένων μηνών θα βγούμε πιο δυνατοί. Οσοι μας είχαν γονατισμένους βλέπουν την Ελλάδα να σηκώνεται. Σήμερα ποντάρουν στην επιτυχία μας.”

Αναφέρθηκε και σ’ εκείνους που όπως είπε ποντάρουν στην καταστροφή της χώρας: “Είμαστε ανάμεσα στην Σκύλα και την Χάρυβδη των δυο άκρων. Οι αντίπαλοί μας υπερασπίζονται οχυρά, φέουδα. Φωνάζουν πολύ αλλά δεν προσφέρουν τίποτα απολύτως. Σε κάθε μεγάλη στιγμή μιας χώρας υπάρχουν δύσκολα διλήμματα. Υπάρχουν εκείνοι που αντέχουν κι εκείνοι που λιγοψυχούν. Υπάρχουν εκείνοι που κάνουν το αλμα προς τα εμπρός. Οπως κι εκείνοι που βουλιάζουν στις λάσπες.”

Ο κ.Σαμαράς επανέλαβε ότι τα μέτρα αυτά που λαμβάνονται είναι τα τελευταία και ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Επιτέθηκε σε όσους είχαν προνόμια σε βάρος των πολλών λέγοντας: “Κάποιοι συνδικαλιστές ονόμασαν τα προνόμια κατακτήσεις. Ηταν προνόμια που τα απολάμβαναν λίγοι και τα πλήρωνε ο λαός. Απεναντι στις δύσκολες αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε υπάρχουν 2 αντιδράσεις: αυτών που θίγονται άδικα και έχουν φτάσει στα όριά τους. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που θίγονται γιατί χάνουν προνόμια. Συντεχνίες και επιχειρηματικά συμφέροντα. Τους έχουμε απέναντι και δεν κάνουμε πίσω χιλιοστό. Δεν γίνεται να χαριζόμαστε στα τρωκτικά.”

Είπε επίσης : “Να απομονώσουμε όσους προσπαθούν να ματαιώσουν την ψήφιση των μέτρων. Υπήρχαν κάποιοι που έλεγαν να κάνουμ τσαμπουκά. Αυτό θα μας οδηγούσε έξω από την Ευρώπη. Τα συμφέροντα προσπαθούν να δηλητηριάσουν ότι καλό πάει να γίνει.Αυτοί που στοιχημάτιζαν στην δραχμή, χάνουν στο στοίχημα. Μας λένε ότι είμαστε ασυνεπείς. Ολες οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις ισχύουν απολύτως.”

Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στην δόση που θα εκταμιευθεί αν ψηφιστούν τα μέτρα είπε: “Από την δόση μόνο το 10% θα παέι στους δανειστές μας. Παλεύω να πάρουμε ένα ποσό μεγαλύτερο από τα 31,5 δις. Για να επιστρέψει το κράτος αυτά που χρωστάει στους ιδιωτες.”

Οι πληροφορίες λένε ότι στη ΝΔ δεν θα υπάρξουν ούτε την Τετάρτη διαρροές.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών από τις 9:30 το πρωί με τον υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση ενημέρωσε αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ για το πακέτο των μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Στουρνάρας μιλώντας στην Βουλή σε δραματικούς τόνους είπε: «Υπάρχει κυβέρνηση εθνικής ευθύνης και στηρίζεται από την Βουλή γιατί έχει ως εθνικό στόχο το άλμα προς τα εμπρός. Πολλοί λιποψυχούν γιατί θεωρούν ότι δεν θα τα καταφέρουμε και άλλοι το επιδιώκουν» και πιο κάτω πρόσθεσε «Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Ένα λάθος στις επιλογές μας οδηγεί την χώρα σε άτακτη χρεοκοπία και εκτός ευρωζώνης με απρόβλεπτα δινά για την χώρα. Δεν είναι εκβιασμός είναι πραγματικότητα αλλά είναι η ωμή πραγματικότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ: Η ομιλία Σαμαρά στην Κ.Ο. της ΝΔ – “Ηθελαν να θυσιάσουν την Ελλάδα ως Ιφιγένεια”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε