Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Έκανε πάλι το θαύμα της! Νέο “μπλόκο” στην ψήφιση της συμφωνίας παρά την προσπάθεια Τσίπρα να την… προλάβει – Τα τρία σενάρια

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Έκανε πάλι το θαύμα της! Νέο “μπλόκο” στην ψήφιση της συμφωνίας παρά την προσπάθεια Τσίπρα να την… προλάβει – Τα τρία σενάρια

– Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να προλάβει τυχόν καθυστερήσεις αλλά… μάταια!
– Η Ζωή Κωνσταντοπούλου τον ενημέρωσε πως η Βουλή τυπικά έχει κλείσει και απαιτείται διάσκεψη των προέδρων για να ανοίξει ξανά
– Αυτό θα γίνει σήμερα στις 21:30 το βράδυ για να προγραμματιστούν οι εργασίες που απαιτούνται
– Το πρωί της Πέμπτης θα γίνουν οι Επιτροπές και η ψηφοφορία ξανά τα… “άγρια μεσάνυχτα”!
– Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια, αφού την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο το Eurogroup
– Αμέσως μετά θα πρέπει η συμφωνία να “περάσει” από τα ευρωπαϊκα κοινοβούλια
– Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει τηλεφωνικά τους Ευ. Μεϊμαράκη, Φώφη Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκη

“Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν” σκέφτηκε πιθανότατα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και για τον λόγο αυτό έστειλε σήμερα επιστολή στην Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την οποία της ζητούσε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις (όπως τις προηγούμενες φορές) στις διαδικασίες ψηφοφορίας της Βουλής.

Κάτι που όπως φαίνεται δεν κατάφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που έθετε στην επιστολή του φαίνεται πως δεν θα εφαρμοστεί κατά γράμμα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά την επιστολή που έλαβε, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, πως η Βουλή τυπικά έχει κλείσει και για τον λόγο αυτό απαιτείται να γίνει η διάσκεψη των προέδρων για να ανοίξει ξανά.

Κάτι που αναμένεται να συμβεί σήμερα Τετάρτη, ούτως ώστε να προγραμματιστούν οι εργασίες που απαιτούνται, ενώ το πρωί της Πέμπτης θα γίνουν οι Επιτροπές, με την ψηφοφορία να πηγαίνει ξανά προς τα χαράματα της Παρασκευής, με τα περιθώρια να στενεύουν ασφυκτικά!

Κι αυτό γιατί μετά την ψήφιση των μέτρων του μνημονίου στην Βουλή, είναι προγραμματισμένο για την Παρασκευή το Eurogroup, αλλά και η ψήφιση της συμφωνίας από τα ευρωπαϊκα κοινοβούλια.

Με λίγα λόγια, η όλη διαδικασία πηγαίνει… μία μέρα μετά από αυτό που ζητούσε ο Αλέξης Τσίπρας και όλα δείχνουν πως οι Έλληνες βουλευτές θα περάσουν μία ακόμη “μακριά” νύχτα στην Ολομέλεια της Βουλής…

Η τρεις ερμηνείες για την καθυστέρηση

Η νέα αυτή “εμπλοκή” στις διαδικασίες της ψήφισης της συμφωνίας φέρνουν στο προσκήνιο τρία σενάρια για το τι μπορεί να την προκαλεί.

Τα σενάρια αυτά είναι τα εξής:

α) Η Ζωή Κωνσταντοπούλου βρίσκεται σε διακοπές και έχει προγραμματίσει για αύριο την επιστροφή της

β) Με αυτό τον τρόπο εκφράζει την εναντίωσή της στην κυβερνητική πολιτική και φυσικά την συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο

γ) Θέλει να δώσει χρόνο στην ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης, προκειμένου να προσπεραστούν τα όποια εμπόδια θέτει το Βερολίνο, το οποίο να σημειώσουμε πως εξακολουθεί να ζητά ένα δάνεια – γέφυρα και όχι μία οριστική, σε βάθος τριετίας, συμφωνία.

Η επιστολή Τσίπρα που… δεν εισακούστηκε

Όπως είχαμε αναφέρει και νωρίτερα, οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στις προηγούμενες ψηφοφορίες στην Βουλή και που σχετίζονταν με την συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, φαίνεται πως έκαναν τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να… “πάρει τα μέτρα του”.

Με την σημερινή του επιστολή, λοιπόν, ο πρωθυπουργός τόνιζε στην Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, την κρισιμότητα της κατάστασης και την καλούσε να συγκαλέσει την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων όσο πιο άμεσα γίνεται, με στόχο η ψήφιση του 3ου μνημονίου να γίνει την Πέμπτη, 13 Αυγούστου.

Φυσικά η συγκεκριμένη επιστολή, εκτός από το τυπικό της υπόθεσης, έχει και πολιτικό ενδιαφέρον, αφού η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναμένεται να καταψηφίσει ξανά μία ιδιαίτερης σημασίας νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, κάτι που δεν αποκλείεται να αποδειχθεί και η σταγόνα που θα “ξεχειλίσει” το… εσωκομματικό ποτήρι του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:

«Προς την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε, η Συμφωνία με τους Θεσμούς για την αναχρηματοδότηση του Ελληνικού χρέους συνήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, 11 Αυγούστου 2015. Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την επικύρωση της Συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης προβλεπόμενης δόσης.
Ως εκ τούτου, παρακαλώ να συγκαλέσετε την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων προκειμένου να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο σύμφωνα με τα ά. 76 παρ. 4 του Συντάγματος και 109 του Κανονισμού της Βουλής.
Η πρόθεση μου, ώστε να μην υπάρχουν δικαιολογημένες αντιδράσεις για το πιεστικό χρονοδιάγραμμα, είναι να κατατεθεί σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο για να διανεμηθεί εγκαίρως στους Βουλευτές. Στη συνέχεια μπορούν να συνεδριάσουν οι αρμόδιες Επιτροπές την Τετάρτη 12 Αυγούστου και η διαδικασία να ολοκληρωθεί με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Πέμπτη 13 Αυγούστου.

Με τιμή
Αλέξης Π. Τσίπρας».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε