Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Α.Τσίπρας: «Θα ζητήσω μορατόριουμ για το χρέος»

Α.Τσίπρας: «Θα ζητήσω μορατόριουμ για το χρέος»

Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, φιλοξενεί σήμερα η ιταλική εφημερίδα “Λα Στάμπα”, με τίτλο «έτοιμοι να κυβερνήσουμε, αλλά θέλω μορατόριουμ για το χρέος».

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι το κόμμα του «δεν πρόκειται ποτέ να στηρίξει τα Μνημόνια» και προσθέτει: «Είμαι ακόμη έκπληκτος, αν και τις τελευταίες ημέρες είχαμε καταλάβει ότι η αποδοχή του κόσμου αυξανόταν. Ο ελληνικός λαός είπε όχι στο Μνημόνιο».

Σε σχέση με τα «επόμενα βήματα και τα μηνύματα προς την Ευρώπη», υπογραμμίζει ότι «το πρώτο, είναι ένα μορατόριουμ επί του χρέους. Το δεύτερο, μια σοβαρή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και μια πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου. Το τρίτον, αξιόπιστα προγράμματα για να ξαναρχίσει να αναπτύσσεται η οικονομία».

Στην ερώτηση της Λα Στάμπα «αν η Ευρώπη αρνηθεί να σας ικανοποιήσει, θα βγείτε από το Ευρώ;» ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς απαντά: «έχουμε ένα εξαιρετικό όπλο. Το έχει αναγνωρίσει, πλέον, και η ‘Αγκελα Μέρκελ: όταν πληγεί ένας στόχος, οι αγορές αναζητούν αμέσως το επόμενο. Πρόκειται για ευρωπαϊκή κρίση και ξεπερνιέται μόνο με ευρωπαϊκή λύση. Είναι ο λόγος για τον οποίο ζητήσαμε μια σύνοδο της Ένωσης, αφιερωμένη στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους. Δεν βλέπετε ότι το μνημόνιο απέτυχε εντελώς, ότι εμείς οι Έλληνες δεν καταφέρνουμε να βγούμε από αυτή την τρομερή ύφεση; Όπου και αν πήγε να προτείνει τις συνταγές του, το ΔΝΤ προκάλεσε μόνο ζημιές και χρεοκοπίες».

Ο Αλέξης Τσίπρας, δεν απορρίπτει τη διαπίστωση της Ιταλίδας απεσταλμένης ότι «η ψήφος αυτή θα μπορούσε και να ερμηνευθεί ως απόρριψη της λιτότητας και όχι ως μετακίνηση των εκλογέων προς τα αριστερά». Δηλώνει, όμως, ότι «επειδή έχει επίγνωση του κινδύνου αυτού, από σήμερα θέλει να ανοίξει το κόμμα του στις προτάσεις των ψηφοφόρων. Η αλήθεια, όμως, τώρα, είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει αριστερή κυβέρνηση».

Σε σχέση με πιθανή συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ, τονίζει «δεν είναι εφικτή με αυτούς τους ηγέτες και όσο το κόμμα στηρίζει τα Μνημόνια. Αν όμως κάποιος πεισθεί ότι πρόκειται για αυτοκτονικό πρόγραμμα, είμαστε έτοιμοι να τον δεχθούμε».

-«Δεν σας ανησυχεί βαθύτατα η είσοδος στην Βουλή της Χρυσής Αυγής;» ρωτά, τέλος, η δημοσιογράφος Τόνια Μαστρομπουόνι.

– «Φυσικά. Αλλά γι’ αυτό φέρουν ευθύνη και η Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ, που για να αποσπάσουν την προσοχή από το Μνημόνιο, βάσισαν την προεκλογική εκστρατεία και πάνω στον φόβο και στις πολιτικές κατά των μεταναστών», απαντά ο κ. Τσίπρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΤΩΡΑ ο Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Σενάριο κυβέρνησης της Αριστεράς με την ανοχή ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε