Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

A.Τσίπρας:Να κάνουν δήλωση μετάνοιας Σαμαράς και Βενιζέλος – Κουβέλης σε Τσίπρα:”Αλέξη σε στηρίζω, μπορείς να κάνεις κυβέρνηση”

A.Τσίπρας:Να κάνουν δήλωση μετάνοιας Σαμαράς και Βενιζέλος – Κουβέλης σε Τσίπρα:”Αλέξη σε στηρίζω, μπορείς να κάνεις κυβέρνηση”
,

– ΣΑΜΑΡΑΣ: Ο κ.Τσίπρας κάνει το παν για να μην σχηματισθεί κυβέρνηση
– ΣΕ ΛΙΓΟ βλέπει την Λ.Κατσέλη – Την Τετάρτη θα δει Βενιζέλο, Σαμαρά και Καμμένο
– “Ουδέν σχόλιον” από το ΠΑΣΟΚ για την δήλωση μετάνοιας
– Αρνήθηκε τη συνάντηση η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα
– “Θα είχα περισσότερες πιθανότητες να κάνω κυβέρνηση αν ήταν διαφορετικός ο εκλογικός νόμος” είπε
– Ποιοι “βλέπουν” κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με ΔΗΜ.ΑΡ. και με ποιον πρωθυπουργό
– “Γη και ύδωρ” από Βενιζέλο για κυβέρνηση αριστερών δυνάμεων
– Λούκα Κατσέλη: “Είμαστε στην διάθεση του κ.Τσίπρα”

Μια έμμεση απάντηση σε όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας την ώρα που παραλάμβανε την διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Κ.Παπούλια έδωσε ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.
Ενώ ο κ.Τσίπρας είπε ότι θα είχε περισσότερες πιθανότητες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αν είχαμε έναν διαφορετικό εκλογικό νόμο ή έπαιρνε περισσότερες ψήφους, η προτροπή του κ.Κουβέλη ήταν σαφής: Σε στηρίζω. Μπορείς να κάνεις κυβέρνηση.

Η συνάντησή τους κράτησε 45 λεπτά. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, δήλωσε ότι είπε στον Αλέξη Τσίπρα, ότι έχει τη δυνατότητα, αρκεί, να το θέλει, να προχωρήσει σε κυβέρνηση αριστεράς με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ και με ευρύτερη κοινοβουλευτική νομιμοποίηση.
Σημειώνεται ότι ο Φώτης Κουβέλης κάνει λόγο για στήριξη της ΔΗΜΑΡ σε αριστερή κυβέρνηση και όχι για συμμετοχή του κόμματός του στην κυβέρνηση.
Σημείωσε ότι κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να διαχειριστεί την διερευνητική εντολή στο όνομα της κοινωνίας, που ζητάει λύση και επανέλαβε την θέση της ΔΗΜΑΡ για συγκρότηση κυβέρνησης που θα έχει ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση και θα ενσωματώνει το σαφές μήνυμα των εκλογών, ότι η κοινωνία και η χώρα δεν μπορούν να πορευθούν με την πολιτική που καταδικάστηκε από τους πολίτες.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε τη θέση του για απαγκίστρωση από το Μνημόνιο και παραμονή της χώρας στο ευρώ, αξιοποιώντας και το ευνοϊκότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο που διαμορφώνεται και πρόσθεσε ότι το κόμμα του, με τη θέση αυτή συμβάλλει ώστε να υπάρξει κυβέρνηση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές.

Στις 17.30 ο κ.Τσίπρας είδε τους Οικολόγους Πράσινους

Ζήτησε δήλωση μετάνοιας – Έθεσε άξονες για τον διάλογο

Ξεκάθαρος για το θέμα των συνεργασιών εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην δήλωσή του από την Βουλή μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου έλαβε και την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο κ.Τσίπρας είπε ότι μοναδική περίπτωση να συνεργασθούν Σαμαράς και Βενιζέλος μαζί του είναι: “Αν έχουν μετανοιώσει για τις καταστροφικές τους επιλογές, να στείλουν μέχρι αύριο επιστολή στην ΕΕ ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις τους για πιστή εφαρμογή του «βάρβαρου» -όπως το χαρακτήρισε- προγράμματος του δευτερου μνημονίου.”

“Η λαϊκή ετυμηγορία καθιστά άκυρο το μνημόνιο και τις εγγυητικές επιστολές των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου”, τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και παρουσίασε πέντε άξονες συζήτησης για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Οι άξονες διαλόγου, όπως τους παρουσίασε ο κ. Τσίπρας έχουν ως εξής:

– Αμεση ακύρωση εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου και ειδικότερα περικοπών μισθών –συνταξεων

– Ακύρωση νόμων που καταργούν στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα (μετενέργεια)

– Προώθηση άμεσων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα (αλλαγή εκλογικού νόμου, καθιέρωση απλής αναλογικής, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών)

– Δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα. Ζήτησε να δοθεί τώρα στη δημοσιότητα η έκθεση της ΒlackRock

– Δημιουργία διεθνούς επιτροπής λογιστικού έλεγχου για να διερευνηθεί το επαχθές του ελληνικού χρέους

Με αυτούς τους άξονες προσερχόμαστε σε συζήτηση ουσιαστική και ειλικρινή, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και κλείνοντας ξεκαθάρισε:

«Εμάς δεν μας αφήνει αδιάφορους το αν θα κυβερνηθεί η χώρα, πρωτίστως όμως μας απασχολεί προς ποια κατεύθυνση θα κυβερνηθεί η χώρα, αν θα σεβαστούμε την λαϊκή ετυμηγορία».

H  συνάντηση με τον Κ.Παπούλια

Δέκα λεπτά πριν από το καθορισμένο ραντεβού έφτασε στο προεδρικό Μέγαρο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για να πάρει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Βάσει Συντάγματος, μπορεί την κρατήσει τρεις μέρες. Αυτό άλλωστε προτίθεται να κάνει.

Στις 14:19, ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο. «Ξεκινάει η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας αποχωρώντας.

Μόλις βγήκε από το Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στη γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα για να πάρει αρνητική απάντηση. Η κα Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να συνεργαστεί, όπως άλλωστε είχε κάνει και πριν από τις εκλογές, τονίζοντας στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι θέσεις του ΚΚΕ είναι γνωστές και δεν αλλάζουν.

Αύριο Τετάρτη ο κ.Τσίπρας θα δει:

– Στις 5 το απόγευμα τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο.
– Στις 6 το απόγευμα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο.
– Στις 7 το απόγευμα τον πρόεδρο της Ν.Δ., Αντ. Σαμαρά.



«Σας κάλεσα για να σας αναθέσω διερευνητική εντολή. Η χώρα έχει ανάγκη από κυβέρνηση», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος στο γραφείο του τον Αλέξη Τσίπρα, για να του αναθέσει τη δεύτερη κατά σειρά διερευνητική εντολή.

«Είναι μια ιστορική στιγμή για την αριστερά και προσωπική ευθύνη για μένα, αν σκεφτεί κανείς ότι την προηγούμενη εντολή την είχε λάβει ο Χαρίλαος Φλωράκης» απάντησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θα είχα περισσότερες πιθανότητες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αν είχαμε έναν διαφορετικό εκλογικό νόμο ή παίρναμε περισσότερους ψήφους. Ο λαός όμως αποφάσισε. Πρέπει να σεβαστούμε την απόφασή του και να προσπαθήσω για το καλύτερο».

Τα αριθμητικά δεδομένα της παρούσας Βουλής οδηγούν σε αδιέξοδο με βάση τα όσα ακούγονται από τα επίσημα χείλη.

“Όχι” λένε άλλοι. Υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού Κυβέρνησης της Αριστεράς, υπό δύο προϋποθέσεις.

Οι εξελίξεις τρέχουν. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήδη μίλησε ξεκάθαρα για ανοχή σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς χωρίς μάλιστα τη διεκδίκηση συμμετοχής στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ενώ ανάλογη ήταν και η αντίδραση του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Δημήτρη Αβραμόπουλου. Την ίδια ώρα ο Φώτης Κουβέλης απάντά πως περιμένει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. (Διαβάστε εδώ το σενάριο για κυβέρνηση Αριστεράς με την ανοχή ΠΑΣΟΚ-ΝΔ)

Διαβάστε επίσης:

Σενάριο κυβέρνησης της Αριστεράς με την ανοχή ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

Στρατούλης:”Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει τις καταθέσεις των πολιτών”

Τα πάνω – κάτω θα φέρει η απογραφή στις επόμενες εκλογές – Έδρες πάνε κι ερχονται!

Λαφαζανης:Δεν θέλουμε μια απλή ψήφο ανοχής από ΠΑΣΟΚ – ΝΔ

Κατσέλη:”Ο κ.Τσίπρας έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Είμαστε στην διάθεσή του”

ΣΕΒ: Ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει ότι μπορεί

Η εντολή στον Α. Τσίπρα – Άνοιγμα ΣΥΡΙΖΑ σε όσους δεν μπήκαν στη Βουλή με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές

Βενιζέλος:Ποιούς θα προτείνει για την θέση του πρωθυπουργού

Α.Τσίπρας: «Θα ζητήσω μορατόριουμ για το χρέος»

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε