Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Αγωνία στην Αθήνα – Σήμερα η απόφαση της Χάγης για την προσφυγή των Σκοπίων

Αγωνία στην Αθήνα – Σήμερα η απόφαση της Χάγης για την προσφυγή των Σκοπίων

– Το πρωί δημοσιοποιεί την απόφασή του το Διεθνές Δικαστήριο
– Τα Σκόπια κατηγορούν την Αθήνα για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας
– Έτοιμος να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ο Λ.Παπαδήμος

Στις 11 (ώρα Ελλάδος) το πρωί το Διεθνές Δικαστήριο θα δώσει στη δημοσιότητα την απόφασή του για την προσφυγή της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κατά της Ελλάδας για την υπόθεση της εφαρμογής της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Η ΠΓΔΜ κατηγορεί τη χώρα μας οτι παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία, όταν απείλησε να θέσει βέτο, κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, στην ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, επισήμως η ηγεσία των Σκοπίων κρατά χαμηλούς τόνους και αποφεύγει να προκαταλάβει την ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Χάγης, ωστόσο τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης και αρκετοί αναλυτές δημιουργούν ένα κλίμα αισιοδοξίας, καθώς εκτιμούν ότι η απόφασης θα είναι υπέρ των Σκοπίων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το Δικαστήριο θα αποφανθεί ότι η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Η απόφαση αυτή θα βασίζεται σε αναφορές και δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή και της πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, περί άσκησης βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες το Διεθνές Δικαστήριο δεν θα ικανοποιήσει το αίτημα των Σκοπίων την μην εμποδίσει ξανά στο μέλλον η Ελλάδα την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς.

Πληροφορίες αναφέρουν οτι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για μια καταδικαστική απόφαση και σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, ο Λουκάς Παπαδήμος εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο σύγκλησης συμβουλίου των αρχηγών των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη συζητήσει το θέμα με τον Γιώργο Παπανδρέου, κατα τη συνάντησή τους την Παρασκευή αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα.

Μία τέτοια πιθανή απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από την ηγεσία των Σκοπίων ως «πολιτική και ηθική νίκη».

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στην Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη.

Επίσης, την ώρα που θα ανακοινώνεται η ετυμηγορία της Χάγης, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

Διαβάστε επίσης

Στην Αθήνα ο Μπάιντεν – Φρούριο η περιοχή γύρω απο το Χίλτον – ΦΩΤΟ

Γκρούεφσκι: Δεν υπάρχουν επαφές με την Ελλάδα για την ονομασία

Προκαλούν τα Σκόπια – Ζητούν άμεσα την ελληνική χρεοκοπία

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε