Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Αγριεμένη η Βάσω Παπανδρέου: “Πρόεδρε με τον ανασχηματισμό να αλλάξεις πρώτα εσύ”

Σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, με περίπου 60 βουλευτές και υπουργούς να έχουν ζητήσει τον λόγο.

Πάντως, οι μέχρι τώρα βουλευτές που έχουν μιλήσει δείχνουν ότι δεν θέλουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά παρά το γεγονός ότι από το πρωί οι περισσότεροι είχαν στην κυριολεξία ξεσαλώσει μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κάνοντας λόγο για κενό διακυβέρνησης της χώρας με αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού.

Εξαίρεση σε όλο αυτό αποτελεί η κα Βάσω Παπανδρέου, η οποία και αυτή τη φορά καταφέρθηκε με σκληρά λόγια και αιχμές κατά του πρωθυπουργού. Η κα Παπανδρέου πιστή στην κριτική της, δήλωσε ότι “τον τελευταίο καιρό ζήσαμε στο σύνολο των παραλείψεων και των κινήσεών σου πρόεδρε, που μας έφεραν σε αυτό το σημείο”.

Όπως δήλωσε, υπήρξαν απίθανες δυσλειτουργίες μέσα στην κυβέρνηση και ουσιαστικά “τα μόνα μέτρα που προωθήσατε ήταν η μείωση των μισθών και των συντάξεων”, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως τη δημόσια διοίκηση την έκαναν χειρότερη από ότι την παρέλαβαν. Έκανε λόγο επίσης για απίθανη κοροΐδία του οικονομικού επιτελείου, λέγοντας πως βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση από όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση της χώρας.

Απευθυνόμενη στον κ. Παπανδρέου δήλωσε “πρόεδρε δεν έχουμε διαπραγματευτεί αποτελεσματικά με την Ευρώπη και θα πρέπει κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους που μας οδήγησαν σε μία τρομερή ύφεση και ανασφάλεια”, ενώ σχετικά με το χθεσινό ναυάγιο, τόνισε “τα χτεσινά δεν τα κατάλαβα πρόεδρε, να αναλάβεις το μέρος της ευθύνης που σου αναλογεί.

Συνεχίζοντας την σκληρότατη κριτική η Βάσω Παπανδρέου ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να δεσμευτεί ότι με τον ανασχηματισμό πρώτα από όλους να αλλάξει ο ίδιος και να σταματήσει να κυβερνά με παρέες, αλλά με τα θεσμικά όργανα.

Πρώτος το λόγο έλαβε ο κ. Αντρέας Μακρυπίδης, ο οποίος τόνισε πως ζούμε ιστορικές στιγμές και απαιτούν ιστορικές αποφάσεις από τους ηγέτες, ενώ δήλωσε αλληλέγγυος στις προσπάθειες του πρωθυπουργού.

Εν συνεχεία το λόγο έλαβε ο κ. Δημήτρης Παπουτσής, ο οποίος κατηγόρησε τους βουλευτές που μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες προέβησαν σε μία εύκολη κριτική στην κυβέρνηση. Μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός λέγοντας πως ορισμένοι μέσα στην αίθουσα επεξεργάζονται σενάρια συνταγματικής εκτροπής και ζήτησε από τους βουλευτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Από τους βουλευτές που έκαναν κριτική ήταν ο κ. Βουδούρης, ο οποίος ζήτησε αυστηρά από το υπουργείο Οικονομικών να κάνει αυτοκριτική. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Όλγα Ρεντάρη, η οποία ήταν μία εκ των 16, τονίζοντας πως “δεν αντέχω να προπηλακίζομαι και να με φωνάζουν κλεφτρα”. Δήλωσε επίσης ότι θέλει να ξέρει ποιοί δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και να αποδοθούν ευθύνες.

Ηλίας Καρανίκας (Ευρυτανίας): “Τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης να είναι πανελλαδικής εμβέλειας και αποδοχής”.

Θανάσης Οικονόμου (Ιωαννίνων): “Ψυχραιμία και ταχύτητα στις αποφάσεις. Πρέπει να εξυπηρετήσουμε τις δανειακές μας ανάγκες. Την κοπανάνε κάποιοι που φόρτωσαν βάρη στη χώρα ως υπουργοί”.

 Ντίνος Βρεττός (Αττικής): “Γιατί να χαρίσουμε τον όρο “επαναδιαπραγμάτευση” στην ΝΔ, αφού η επαναδιαπραγμάτευση είναι η μόνη σταθερά και θα κρατήσει μέχρι τέλους. Κανείς στην ΚΟ δεν μπορεί να αμφισβητήσει το πάθος, την εργατικότητα και την απόφαση να σώσει την Ελλάδα του Γιώργου Παπανδρέου”.

 Μαρία Μίχου (Πιερίας): “Δεν συμμερίζομαι κριτικές της συμπολίτευσης που είναι πιο σκληρές από εκείνες των συναδέλφων της αντιπολίτευσης. Οι παραιτήσεις βουλευτών δεν βοηθούν, ο λαός θα κρίνει τους πάντες”.

Πάρης Κουκουλόπουλος (Κοζάνης): “Η χώρα χρειάζεται σταθερούς θεσμούς. Η χώρα αδειάζει από μυαλά και επιστήμονες. Έχουμε εντολή από τον ελληνικό λαό και πρέπει να σταθούμε όρθιοι. Η ελληνική κοινωνία δεν ήξερε ότι η ευημερία της ήταν πλαστή. Αλήθεια για τα δημοσιονομικά, δημοκρατία ως σταθερή επιλογή, αξίες για την ιδεολογία μας και τις αρχές μας. Οι συνδικαλιστές δεν είναι εχθρός λαός, ούτε οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά το κράτος και η γραφειοκρατία. Καιρός να κατέβει το σίριαλ τρόμου “έλλειμμα και χρέος” και να ανεβεί το “ελπίδα, ανάπτυξη, προοπτική””.

Τόνια Αντωνίου (Φθιώτιδας): “Η κρίση θα μετεξελιχθεί, αν δεν προσέξουμε, σε πολιτική και θεσμική. Το σύστημα ήθελε αλλαγές αλλά δεν μπορεί να δίνεται αμνήστευση στην ΝΔ. Η κρίση δεν είναι στην ΚΟ, είναι η κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών σε όλο το πολιτικό σύστημα. Πρέπει να πείσουμε ότι οι πολιτικές με το Μνημόνιο 2 δίνουν προοπτική κι αν αυτό δεν γίνει, η κοινωνία θα ανατρέψει το σάπιο πολιτικό σύστημα. Όταν υπάρχουν παραιτήσεις από την ΚΟ να προβληματιστούμε. Να τελειώνουμε με τις “λογικές του 1965″”.

Ηλίας Θεοδωρίδης (Πέλλας): “Ο ελληνικός λαός ρωτάει αν θα πάρουμε τον κλεμμένο πλούτο, αν θα αναμορφώσουμε συνολικά το πολιτικό σύστημα της χώρας. Ισορροπία ανάμεσα στην αποτελεσματικότητα του σχεδίου και στην δικαιοσύνη στην κατανομή των βαρών. Τότε θα διεκδικήσουμε συναίνεση από τον ελληνικό λαό”.

Δημήτρης Λιντζέρης (Β΄Πειραιά): “Ο τελικός απολογισμός της προσπάθειας έχει αρνητικό πρόσημο. Εξαντλούμε καθημερινά το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέταμε και διαρρηγνύουμε κοινωνικές σχέσεις. Τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η ΚΟ να πάρει αποφάσεις που θα κάνουν τους πολίτες της πλατείας να γυρίσουν σπίτι τους με αξιοπρέπεια. Ανοησίες τα περί “Ιουλιανών”. Όλοι αυτοί επιβεβαιώνουν ότι τα πολιτικά ημερολόγια πολύ πίσω”.

Χρήστος Μαγκούφης (Τρικάλων): “Ο λαός έδωσε εντολή στον Παπανδρέου και στην ΚΟ. Ο αγώνας κρίνεται στην πάλη κάθε μέρα. Ευθύνη να υπηρετήσουμε την πατρίδα με λύση στα προβλήματα. Ο καλύτερος σύμβουλος πρόεδρε πρέπει να είναι η ΚΟ. Να σχηματιστεί κυβέρνηση ορκισμένων σε αξίες”.

Χρύσα Αράπογλου (Α΄Θεσσαλονίκης): “Υπάρχει πρόβλημα στην λειτουργία της ΚΟ και της Βουλής. Θα έπρεπε να συνέρχεται τακτικά. Πάσχουμε από αδράνεια και φοβικά σύνδρομα. Δεν έχουμε την δανειακή σύμβαση στη Βουλή εδώ και ένα χρόνο. Δεν ενημερωνόμαστε για το τι ψηφίζουμε. Χρειαζόμαστε καθαρή και διαυγή θέση εθνικού σχεδίου. Κάθε φορά που πάμε να μιλήσουμε οι ετικέτες είναι έτοιμες. Να σταματήσει η λάσπη στον ανεμιστήρα”.

Διαβάστε επίσης:

Παπανδρέου: Μία ομιλία σαν να μην έγινε τίποτα – Προσπάθησε να κρατήσει τους τόνους χαμηλά

Η χώρα στο κενό – Υπό αμφισβήτηση ο Παπανδρέου από στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε