Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Αιχμηρή παρέμβαση Αλαβάνου

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

“Αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει τους βασικούς του στόχους”

“Το ενωτικό εγχείρημα, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι σε δύσκολη κατάσταση, μπορεί όμως να απογειωθεί”, ανέφερε ο κ. Αλαβάνος.

    Κάνοντας την αυτοκριτική του, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι σύμφωνα με διάφορες τοποθετήσεις, υπήρξε ένα εκλογικό αποτέλεσμα θετικό στις εκλογές και πρόσθεσε ότι “σε αυτό δεν είχα καμία προσωπική συμμετοχή”. Ωστόσο, είπε, “οι τρεις βασικοί μας στόχοι στη φάση διακυβέρνησης της ΝΔ δεν πραγματοποιήθηκαν τελικά: Η ακύρωση του δικομματισμού. Η αλλαγή συσχετισμών μέσα στη ιστορική αριστερά, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Το πλατύ άνοιγμα στη νεολαία και τα πρωτοποριακά της στοιχεία”.

    Ο κ. Αλαβάνος παραδέχθηκε ότι “κανείς άλλος μέσα στην αίθουσα δεν έχει τόση ευθύνη όσο εγώ. Για πρωτοβουλίες μετά τις εκλογές του 2007. Για την υποτίμηση των μηχανισμών”.

    Σε ότι αφορά τα οργανωτικά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαβάνος τάχθηκε υπέρ της ιδιότητας του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της συγκρότησης τοπικών οργανώσεων με εξουσία και υπέρ της διενέργειας συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.  Σε έμμεση, επικριτική αναφορά του στην Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι “δεν είναι δυνατόν σήμερα, τις ώρες της “επιτήρησης“, να μιλάμε σε εργάτες και αγρότες για έναν ΣΥΡΙΖΑ του “ευρωπαϊσμού“”.

 “Εκείνο που προέχει για τον ΣΥΝ, σε σχέση και με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων και θέσεων που έχουν άμεση σχέση με το περιεχόμενο της πολιτικής της σύγχρονης Ανανεωτικής Αριστεράς”, δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης απαντώντας έμμεσα στον Αλέκο Αλαβάνο. Πρόσθεσε οτι  “Ο ΣΥΝ οφείλει να υπερασπιστεί και να μην εκχωρήσει, με τον οποιονδήποτε τρόπο, το περιεχόμενο της Ανανεωτικής Αριστεράς. Η Ανανεωτική Πτέρυγα, σταθερά και αταλάντευτα, για τον σκοπό αυτό μάχεται, με τη βεβαιότητα ότι η κοινωνία την Ανανεωτική Αριστερά τη χρειάζεται”.

Ο Αλέκος Αλαβάνος “είναι μια απογοήτευση για όλους τους αριστερούς που εξακολουθούν να οραματίζονται μια μεγάλη και ενωτική Αριστερά”, είπε ο Στ. Λεουτσάκος, μέλος Π.Γ. ΣΥΝ, κατά τη διάρκεια της δικής του ομιλίας.

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η μεγάλη σύγκρουση θα γίνει για το ασφαλιστικό και η κοινωνία θα ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης στους δρόμους. Ζήτησε να σταματήσει η εικόνα της μίζερης εσωστρέφειας σημειώνοντας ότι όσοι έδωσαν τη μάχη των εκλογών δεν βλέπουν εχθρούς μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ.
Λ. Κύρκος: “Τέλος στο πείραμα ΣΥΡΙΖΑ” 

Να μπει ένα τέλος στο «πείραμα» του ΣΥΡΙΖΑ ζητά για πρώτη φορά ευθέως ο Λεωνίδας Κύρκος, παροτρύνοντας τους συντρόφους του στην Κουμουνδούρου να απαλλάξουν την Ανανεωτική Αριστερά από την καταστροφική της συνύπαρξη με το συγκεκριμένο «μόρφωμα».

 
Παράλληλα, ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς συμβουλεύει τους εκπροσώπους της Ανανεωτικής Πτέρυγας να δώσουν τη μάχη μέσα στον Συνασπισμό, όμως σε περίπτωση που, όπως λέει, οι ιδέες τους δεν εισακουστούν, να αποχωρήσουν και να προχωρήσουν στη δημιουργία νέου κόμματος.
 
Σε μία αφοπλιστική συνέντευξή του που δημοσιεύουν το Σάββατο Τα Νέα και περιλαμβάνεται στο βιβλίο του «Λεωνίδας Κύρκος Εκ Βαθέων», και θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες, ο Λεωνίδας Κύρκος μιλάει για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την ανάγκη συμπόρευσης ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝ, τους συντρόφους του στην Κουμουνδούρου, αλλά και το μέγιστο λάθος της ζωής του που, όπως λέει, ήταν η συναίνεση στην παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.
 
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναφέρει: «Ο κεντρικός μου στόχος είναι πάντα η συνάντηση των δύο μεγάλων ρευμάτων της ελληνικής κοινωνίας, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού. Ένα από τα βασικά κριτήρια του τι ακριβώς σκέφτεται να κάνει η Ανανεωτική Πτέρυγα είναι η τροποποίηση της στάσης της απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Εάν δεν τροποποιήσει τη στάση της απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, τότε η υπόθεση αυτή είναι από την αρχή της υπονομευμένη».
 
Απάντηση στον Λεωνίδα Κύρκο δίνουν κύκλοι της Κουμουνδούρου. Όπως σημειώνουν, αν υιοθετούσαμε τις παραινέσεις του Λεωνίδα Κύρκου, αλλά και του Αλέκου Αλαβάνου, θα έπρεπε να σταματήσουμε να υπηρετούμε την υπόθεσης της ενότητας της Αριστεράς και θα προσθέταμε άλλη μια σελίδα στην ιστορία των διασπάσεων.

   

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε