Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Αλλαγή φύλου – Βουλή Live: Στο “όχι” προσανατολίζεται η ΔΗΣΥ – Διαρροές από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ

αλλαγή φύλου Βουλή νομοσχέδιο
Φωτογραφία Eurokinissi

Μπορεί η συζήτηση στη Βουλή να συνεχίζεται κανονικά, ωστόσο το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου βρίσκεται στον… αέρα!

Κι αυτό, διότι το άρθρο 3, που αφορά στην αλλαγή φύλου ενηλίκων και ανηλίκων, δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία της Βουλής.

Με τα -μέχρι τώρα- δεδομένα, το επίμαχο άρθρο για την αλλαγή φύλου αναμένεται να ψηφίσουν 145 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι. Από την άλλη πλευρά, ΝΔ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, ΧΑ και Ένωση Κεντρώων αναμένεται να καταψηφίσουν.

Σύμφωνα με μια τελευταία εξέλιξη προς το “όχι” προσανατολίζεται και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με αποτέλεσμα η ψήφιση του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου να εξελίσσεται σε… θρίλερ!

 

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

Ποιοι διαφοροποιούνται

Από τους 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν εκφράσει ισχυρούς προβληματισμούς για την δυνατότητα αλλαγής φύλου σε ανηλίκους, τουλάχιστον πέντε βουλευτές. Πρόκειται για τους Γεωργία Γεννιά, Νίνα Κασιμάτη, Δημήτρη Γάκη, Γιάννη Μιχελογιαννάκη και Μάρκο Μπόλαρη. Άρα, στην καλύτερη περίπτωση, η κυβέρνηση θέλει επτά επιπλέον ψήφους και στη χειρότερη 12.

Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής και επί των άρθρων θα ψηφίσουν, όπως όλα δείχνουν, οι έξι βουλευτές του Ποταμιού.

Με αυτά τα δεδομένα, ρυθμιστικό ρόλο για την εξέλιξη του νομοσχεδίου θα «παίξει» η στάση των 19 βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ασκούνται στην ηγεσία του κόμματος ισχυρές πιέσεις από αρκετούς βουλευτές για καταψήφιση.

Συνάντηση Κοντονή με τους 4

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχε συνάντηση νωρίτερα σήμερα με 4 βουλευτές της ΚΟ που εξέφραζαν επιφυλάξεις για διατάξεις του σχεδίου νόμου.

«Η συνάντηση πήγε πολύ καλά. Ξεκινάμε στην Ολομέλεια, τη συζήτηση ενός πολύ προοδευτικού νομοσχεδίου», ανέφεραν πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγές της ΚΟ ανέφεραν πως οι τέσσερις βουλευτές «είχαν κάποια ερωτήματα για γενικότερα θέματα τα οποία συζητήθηκαν όλα και ενδελεχώς».

Οι ίδιες πηγές δεν παρέλειπαν πάντως να επισημάνουν ότι σημείο που χρήζει αποσαφήνισης είναι η στάση της ΝΔ.

«Αν η ΝΔ πραγματικά θέλει να συμβάλει στο διάλογο, εμείς προφανώς είμαστε ανοιχτοί. Αν όμως η ΝΔ ψάχνει προφάσεις για να φύγει επειδή είναι διαιρεμένη, τότε δυσκολεύει το πεδίο συναίνεσης. Εμείς σε κάθε περίπτωση διεκδικούμε να έχουμε συναίνεση με δυνάμεις του ευρύτερου δημοκρατικού κέντρου οι οποίες έχουν εκδηλώσει μια προοδευτική αντίληψη για αυτά τα ζητήματα και πιστεύουμε ότι σε αυτό το ζήτημα μπορεί να υπάρξει μια ευρύτερη πλειοψηφία», ανέφεραν πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλαγές από τον Κοντονή στην διάταξη για τα 15 χρόνια

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η επίμαχη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα αλλαγής φύλου από τα 15 χρόνια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής προχώρησε σε νομοτεχνικές αλλαγές λοιπόν πάνω σε αυτήν.

Με τη νέα διάταξη δεν θα γνωμοδοτεί για τους ανήλικους η επιστημονική επιτροπή του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», αλλά η επιτροπή που θα συσταθεί για δύο χρόνια και θα συγκροτείται από παιδοψυχίατρο, ψυχίατρο, ενδοκρινολόγο, παιδοχειρουργό ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό με ειδίκευση στο συγκεκριμένο θέμα.

 

 

 

Η διαδικασία

Το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου θα ολοκληρωθεί σε δυο συνεδριάσεις. Η μια ξεκίνησε σήμερα λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα. Η άλλη στις 9 το πρωί της Τρίτης και θα ολοκληρωθεί αργά το μεσημέρι με την ψηφοφορία.

Με τους εισηγητές των κομμάτων άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις