Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Αλλάζει ο κανονισμός της Βουλής – Πιο εύκολη η άρση της βουλευτικής ασυλίας

Τις προτάσεις του για σημαντικές αλλαγές στην λειτουργία της Βουλής κατέθεσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Φίλιππος Πετσάλνικος.

Μεταξύ άλλων αλλάζει ο τρόπος κατάθεσης των νομοσχεδίων, αίρεται πιο εύκολα η βουελυτική ασυλία, ενω θα δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο τα πόθεν έσχες όλων των πολιτικών.

Πιο αναλυτικά:

Βουλευτική ασυλία

Η βουλευτική ασυλία θα πρέπει να αίρεται εφεξής σε κάθε περίσταση που η πράξη δεν σχετίζεται με την πολιτική δράση του βουλευτή. Η έκθεση της αρμόδιας για την άρση της βουλευτικής ασυλίας Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας θα πρέπει να είναι αιτιολογημένη.

Στο Διαδίκτυο τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών

Ο πολίτης θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελέγξει την περιουσιακή κατάσταση των πολιτικών. Πρόταση του κ. Πετσάλνικου είναι αντίστοιχη δημοσιότητα να δίνεται και στις δηλώσεις πόθεν έσχες των μη πολιτικών προσώπων, όπως αυτών των δικαστικών, δημοσιογράφων και ανώτατων κρατικών λειτουργών.

Απαγόρευση μονιμοποίησης μετακλητών υπαλλήλων

Εφεξής θα απαγορεύεται η μονιμοποίηση στη Βουλή μετακλητών υπαλλήλων και η μετάταξη αποσπασμένων υπαλλήλων σε αυτήν. Επιπλέον, το συνταξιοδοτικό καθεστώς των υπαλλήλων της Βουλής εναρμονίζεται με την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Κατάθεση νομοσχεδίων

Προτείνεται αλλαγή της διαδικασίας κατάθεσης των νομοσχεδίων στη Βουλή, με σκοπό να βελτιωθεί η ποιότητα του νομοπαρασκευαστικού και νομοθετικού έργου και να αποφεύγονται φαινόμενα προχειρότητας στην νομοθετική λειτουργία του Κοινοβουλίου.
Καθιερώνεται υποχρεωτικό στάδιο δημόσιας διαβούλευσης πριν από την κατάθεση κάθε νομοσχεδίου, καθώς εφεξής κάθε νομοσχέδιο πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση επί της δημόσιας διαβούλευσης και από έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης.

Έκθεση αξιολόγησης, έστω συνοπτική, θα πρέπει να συνοδεύει τόσο τα κατεπείγοντα νομοσχέδια όσο και τις τροπολογίες υπουργών.

Η συζήτηση κάθε νομοσχεδίου θα γίνεται από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή σε δύο στάδια, μεταξύ των οποίων τα μέλη της επιτροπής έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν ερωτήσεις, να προτείνουν βελτιώσεις και να καταθέτουν προτάσεις προς τον αρμόδιο υπουργό διά του προέδρου της, επί των οποίων ο υπουργός θα λαμβάνει θέση στη δεύτερη ανάγνωση. Το ίδιο δικαίωμα θα έχει και κάθε ειδική μόνιμη επιτροπή, εφόσον το νομοσχέδιο άπτεται της αρμοδιότητάς της.

Τίθεται, επίσης, χρονικός περιορισμός στην κατάθεση νομοσχεδίων μέχρι το βράδυ της Πέμπτης και τροπολογιών μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, για να αποφεύγονται αφενός φαινόμενα κατάχρησης διατάξεων που επιτρέπουν έκτακτα μέτρα νομοθετικής παραγωγής, και αφετέρου προκειμένου αιφνιδιασμοί.

Εξοπλιστικά προγράμματα

Συστήνεται Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, η οποία θα εξετάζει και θα παρακολουθεί την εφαρμογή των εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων αμυντικού υλικού. Σημαντική καινοτομία αποτελεί και η ρύθμιση που προβλέπει ότι κάθε διαρκής επιτροπή θα ενημερώνεται πριν από τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων των υπουργείων της αρμοδιότητάς της ή από εποπτευόμενα από αυτά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή δημόσιες επιχειρήσεις ή οργανισμούς, εφόσον υπερβαίνουν το ποσό των 20 εκατομμύριων ευρώ.

Κοινοβουλευτικός έλεγχος των οικονομικών και του ασφαλιστικού

– Καθιερώνεται συχνότερη ενημέρωση της Επιτροπής Απολογισμού και Εκτέλεσης Προϋπολογισμού από το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε η επεξεργασία και αξιολόγηση των δημοσιονομικών στοιχείων και κατ’ επέκταση ο έλεγχος του κυβερνητικού έργου να είναι πιο επίκαιρος και συνεχής.

– Για τον ίδιο σκοπό, ιδρύεται νέα υπηρεσία στη Βουλή, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το οποίο θα συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τον προϋπολογισμό του κράτους, θα είναι αρμόδιο για την ανάλυση και αξιολόγηση δημοσιονομικών στοιχείων, θα συντάσσει και θα υποβάλλει εκθέσεις και θα υποβοηθά το έργο της επιτροπής αυτής, αλλά και της διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.

Τέλος, ιδρύεται νέα ειδική διαρκής επιτροπή για την παρακολούθηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, η οποία θα επιτηρεί τη λειτουργία και την εξέλιξή του.

Στην κατεύθυνση αναβάθμισης του κοινοβουλευτικού διαλόγου και ενίσχυσης της αμεσότητας, αναμορφώνεται ο τρόπος διεξαγωγής της διαδικασίας των ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό καθώς και των επίκαιρων ερωτήσεων προς τους υπουργούς. Αντί της ανάγνωσης της ερώτησης από τον πρόεδρο της Βουλής, δίδεται η δυνατότητα της προφορικής διατύπωσής της από τον ίδιο τον ερωτώντα και ο θεσμός αποκτά μεγαλύτερη αμεσότητα και ζωντάνια.

Περιστολή των δαπανών

Με τις περικοπές εκτιμάται ότι στο τέλος του χρόνου οι δαπάνες θα είναι κατά 24 εκατομμύρια ευρώ μικρότερες από τις προβλεφθείσες στον προϋπολογισμό του 2010, μείωση που φθάνει στο 12%.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε