Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Άλλες έξι νέες θέσεις του κόμματος παρουσίασε ο Ε. Βενιζέλος

Άλλες έξι νέες θέσεις του κόμματος παρουσίασε ο Ε. Βενιζέλος

Μεταξύ των προτάσεων είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% και η επαναφορά του ΦΠΑ στα προηγούμενα επίπεδα για τα προϊόντα εστίας και τα αγροτικά.

Νέες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τους κοινωνικούς εταίρους και με την παρουσία του πρώην υπουργού Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη.

Πέρα από τα έξι σημεία για την αναθεώρηση, ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε επιπλέον έξι σημεία, εξειδικεύοντας τις θέσεις του Κινήματος.

Ειδικότερα, μίλησε για μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 10%, επαναφορά στα προηγούμενα επίπεδα του συντελεστή του ΦΠΑ σε εστίαση και αγροτικά εφόδια, διευκόλυνση από τις τράπεζες για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τα φυσικά πρόσωπα που μετέχουν στις επιχειρήσεις για οφειλές μέχρι 25.000 ευρώ, αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων με ενιαίο φόρο στα ακίνητα, αλλαγές στον Τειρεσία «για να δίνεται δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις» και, τέλος, σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφορά αλληλεγγύης με βάση μια δικαιότερη φορολογική κλίμακα.

Αυτό που σίγουρα προκαλεί ερωτήματα είναι γιατί αυτά τα μέτρα και τις θέσεις ο κ. Βενιζέλος δεν τα προωθούσε όσο ήταν στο πιο κρίσιμο υπουργείο εκείνο των Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε πως «ήρθε η ώρα της αλήθειας» τόσο για τους κοινωνικούς εταίρους όσο και τα πολιτικά κόμματα, και πως δεν θα υπάρξει μέλλον αν πάμε σε μια λογική γιατί ψηφίστηκε ο «άλφα» ή ο «βήτα» νόμος, αλλά αντίθετα, ότι θα πρέπει να υπάρξει ειλικρινής διάλογος για τα προβλήματα.

Επιπλέον, τόνισε ότι η κοινωνική συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και των κομμάτων έχει πολύ μεγάλη σημασία προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση, ενώ εκτίμησε ότι η προκήρυξη των εκλογών (σ.σ.: της 6ης Μαΐου), αποδυνάμωσε την διαπραγματευτική ισχύ της χώρας.

Κατά τις ίδιες πηγές, τα προεδρεία επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναφορικά με το δεύτερο σημείο της πρότασης του ΠΑΣΟΚ που αφορά στις εργασιακές σχέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΓΣΕΕ και η ΕΣΕΕ μίλησαν για τη δυνατότητα επέκτασης των συμβάσεων, για τον ΟΜΕΔ και το ρόλο του, για το θέμα της μετενέργειας, καθώς επίσης και της Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αρχικά δεν μπορούσαν να κινηθούν οι επιχειρήσεις διότι όλα τα «όπλα» τα είχαν οι εργαζόμενοι, ενώ τώρα συμβαίνει το αντίθετο, κατάσταση την οποία παρομοίασε με «εκκρεμές».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, τόινισε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο χώρο του εμπορίου και διαπίστωσε ότι προτάσεις που κατατέθηκαν στον κοινωνικό διάλογο, δεν εισακούστηκαν.

Ακόμη, υπήρξε «επικριτικός» αναφορικά με προτάσεις κομμάτων, όπως αυτή για φορολόγηση 1% επί του τζίρου των επιχειρήσεων.

Κατά τις ίδιες πηγές πάντα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος επανέλαβε τις προτάσεις του για τα εργασιακά και, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι μετά τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας, τα υποστηρικτικά μέτρα είναι ανεπαρκή.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε