weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Ανασχηματισμό φέρνει το νέο Μνημόνιο – Ο Γολγοθάς της κυβέρνησης μέχρι τις 8 Ιουλίου

Ανασχηματισμό φέρνει το νέο Μνημόνιο – Ο Γολγοθάς της κυβέρνησης μέχρι τις 8 Ιουλίου | Newsit.gr

Παράλληλα, η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που είναι και ο βασικός όρος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στις 8 Ιουλίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Κόσμου του Επενδυτή” ο ανασχηματισμός θα συμπαρασύρει και τα “δικά του παιδιά” ενώ ανακατατάξεις αναμένονται και στο οικονομικό επιτελείο, με ενδεχόμενο το “σπάσιμο” του υπουργείου Οικονομικών ώστε να μοιραστούν οι αρμοδιότητες σε: δημοσιονομικά, έσοδα, αποκρατικοποιήσεις.

Στόχος σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι επίσης να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των υφυπουργών, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο σχήμα θα στελεχωθεί και με εξωκοινοβουλευτικούς.

Πάντως, ο ανασχηματισμός θεωρείται επιβεβλημένος καθώς τα μέτρα γίνοναι όλο και πιο δύσκολα και αυξάνονται τα μέλη της κυβέρνησης που δεν μπορούν πια να τα υπερασπιστούν – τουλάχιστον όχι όλα. Αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα για την εφαρμογή του μνημονίου νο 2.

Το θρίλερ μέχρι την ψήφιση των νέων μετρων ξεκινά από τη Δευτέρα όται θα αρχίσουν να συνεδριάζουν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ και θα κρατήσει ως τα μέσα Ιουλίου, όταν θα έρθει στη Βουλή. To «πακέτο» – με απολύσεις στο δημόσιο και επιτηρητές στα υπουργεία – θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να δηλώνουν ήδη τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις τους.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Έθνους, το διακύβευμα όπως το είδαμε να διατυπώνεται από τους δανειστές είναι “ή θα ψηφίσουμε ναι, ή θα σηκώσουμε το χέρι και θα κλείσουμε τα ρολά”. Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τώρα, όχι μόνο την Αντιπολίτευση αλλά ακόμη τους “Αγανακτισμένους” και φυσικά τους επίδοξους αντάρτες.

Μιλώντας στο Mega το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι δεν θα μπορούσε να ανεχτεί έναν «μπάστακα» μέσα στο υπουργείο να κρίνει αυτός πώς θα γίνεται η διαχείριση των κονδυλίων και που θα πηγαίνουν τα λεφτά.

Όσον αφορά τους 16 που έστειλαν επιστολή στον Παπανδρέου εκφράζοντας την ανησυχία τους για το Μεσοπρόθεσμο, δεν έχουν διαμηνύσει πως δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα.

Τέτοιο ενδεχόμενο άφησε ανοιχτό ωστόσο ο Α. Ρομπόμπουλος ο οποίος ανέφερε ότι «δεν θα ψαναψηφίσει τόσο σοβαρό νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος» προσθέτοντας ότι έγινε ακόμη μία φορά και ήταν λάθος.

Όπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή το Μεσοπροθεσμο με τη μορφή ενός άρθρου και έναν γενικό εφαρμοστικό νόμο με τα φορολογικά μέτρα, τις περικοπές και τις αποκρατικοποιήσεις, δίνοντας έτσι το δικαίωμα στην Αντιπολίτευση να διαφοροποιήσει τη στάση της.

Για τους δικούς της βουλευτές η κυβέρνηση διαμυνύει ότι το “ναι” είναι η μόνη επιλογή ειδάλλως θα έχουν την τύχη των προηγούμενων διαφωνούντων, όπως ο Γ. Δημαράς. Εδώ αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρει το Έθνος, ότι ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως δεν θα δεχτεί “ομηρεία”, δηλαδή να κυβερνά με μία οριακή πλειοψηφία του.. τρόμου.

Αυτό σημαίνει ότι αν οι απώλειες στην ψηφοφορία ξεπεράσουν τους 2-3 βουλευτές η κυβέρνηση ίσως δεν αντέξει αφού σήμερα διαθέτει 156 έδρες.

Σύμφωνα με το Έθνος, τη Δευτέρα θα συνέλθουν σε διαδοχικές συνεδριάσεις εντός της εβδομάδας το άτυπο υπουργικό, το υπουργικό και το ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ με διευρυμένη σύνθεση και παρουσία όλων των υπουργών που εμπλέκονται στο μνημόνιο.

Στο υπουργικό ο κ. Παπανδρέου θα καλέσει όλους τους υπουργούς να τοποθετηθούν και αναμένονται με ενδιαφέρον τοποθετήσεις υπουργών που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις στο παρελθόν όπως: Βενιζέλος, Σκανδαλίδης, Καστανίδης, Παπουτσής, Κατσέλη, Μπιρμπίλη.

Διαβάστε επίσης:

Ποιές θα είναι οι θυσίες του λαού για την 5η δόση και το νέο πακέτο βοήθειας

Κυβέρνηση προς αντάρτες: Ψήφος εμπιστοσύνης η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου!

Άναψε το πράσινο φως! Η Ευρωζώνη θα εγκρίνει νέο πακέτο διάσωσης

To νέο πακέτο σωτηρίας 80 δισεκατομυρίων ευρώ

#TAGS MM