Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

“Ανασχηματισμός” στη Ν.Δ. με όλον τον κόσμο – Ανάχωμα στο κόμμα Ντόρας

, (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Αρκετές εκπλήξεις και πολλά νέα πρόσωπα προκύπτουν μετά τις αλλαγές του Αντώνη Σαμαρά.

Πρόσωπα από όλες τις εσωκομματικές τάσεις μετέχουν στο νέο σχήμα των τομεαρχών στη ΝΔ που συγκρότησε ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς.

Επιχειρώντας να διατηρήσει εσωκομματικές ισορροπίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενέταξε στο σχήμα των υπευθύνων τομέων και γραμματειών βουλευτές που φέρονται ως συχνοί συνομιλητές της Ντόρας Μπακογιάννη. Επίσης στη “σκιώδη” κυβέρνηση της ΝΔ μετέχουν και στελέχη που διετέλεσαν υπουργοί του κ. Καραμανλή και που μέχρι στιγμής είχαν παραμείνει εκτός ηγετικής ομάδας.

Στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούν για “σχήμα εκλογών και πανστρατιάς” και παραπέμπουν στη δήλωση που έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος.

Στην κρίσιμη θέση του εκπροσώπου τύπου ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε το γνωστό δημοσιογράφο και ως τώρα διευθυντή της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος” Γιάννη Μιχελάκη και όχι κάποιο κοινοβουλευτικό στέλεχος με αναπληρωτές τον πρώην βουλευτή Έβρου Κυριάκο Γεροντόπουλο και τη Βασιλική Τζότζολα, η οποία είχε την ιδια θέση και στο προηγούμενο σχήμα. Παράλληλα συνέστησε νέο τομέα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στον οποίο τοποθέτησε υπεύθυνο τον Σίμο Κεδίκογλου, ο οποίος ανήκε στους βουλευτές που στην κούρσα της διαδοχής στη ΝΔ είχε στηρίξει την κυρία Μπακογιάννη και μέχρι πριν από μερικούς μήνες ήταν από τους συχνούς συνομιλητές της.

Στο νέο σχήμα περιλήφθηκαν και άλλα πρόσωπα τα οποία σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα εμφανίζονταν πιο κοντά στη Ντόρα Μπακογιάννη. Τέτοια στελέχη είναι οι πρώην υφυπουργοί Θανάσης Γιαννόπουλος και Γεράσιμος Γιακουμάτος που τοποθετήθηκαν στις θέσεις του τομέαρχη και του αναπληρωτή τομεάρχη υγείας αντίστοιχα. Επίσης ο Γιάννης Ιωαννίδης που ανέλαβε τον τομέα Αθλητισμού, αλλά και ο Γρηγόρης Αποστολάκος ως αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης με τομεάρχη το Χρήστο Ζώη, ο οποίος και στο προηγούμενο σχήμα είχε το ίδιο “πόστο”, στο οποίο τοποθετήθηκε δεύτερος αναπληρωτής τομεάρχης ο βουλευτής Γιώργος Βαγιωνάς. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και ο βουλευτής Κώστας Καραγκούνης που ανέλαβε αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης με τομεάρχη τον βουλευτή Κώστα Τζαβάρα, τη θέση του οποίου ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ανέλαβε ο Νίκος Δένδιας.

Ο μέχρι σήμερα εκπρόσωπος τύπου Πάνος Παναγιωτόπουλος ανέλαβε την ευθύνη του τομέα Εξωτερικών με αναπληρωτές τον βουλευτή Κώστα Γκιουλέκα και τον κ. Σπύρο Ευσταθόπουλο ενώ παρέμειναν οι δύο αντιπρόεδροι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας.

Νέο πρόσωπο είναι ο πρώην υπουργός Μαργαρίτης Τζήμας ως τομεάρχης Άμυνας με αναπληρωτές τον βουλευτή Αλέξανδρο Δερμετζόπουλο και τον Στέφανο Γκίκα. Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς διατήρησε τον τομέα Οικονομίας, προσθέτοντας ως αναπληρωτές, εκτός από τους παραμένοντες Χ. Σταϊκούρα, βουλευτή, Νότη Μηταράκη και Γιάννη Βρούτση, βουλευτή, που παρέμειναν στο σχήμα και τους κκ. Παναγή Καρέλα, Γιώργο Κασσιμάτη και Βασίλη Κορκίδη. Στο νέο σχήμα μετέχει επίσης ο Θανάσης Νάκος που ήταν μόνιμα στο κυβερνητικό σχήμα επί των κυβερνήσεων του κ. Κ. Καραμανλή. Ανέλαβε τον τομέα προστασίας του πολίτη με αναπληρωτές τον βουλευτή Κ. Τσιάρα και τον πρώην νομάρχη Τρικάλων Η. Βλαχογιάννη. Από τους υπουργούς της περιόδου διακυβέρνησης από τον κ. Καραμανλή που μετέχουν στη “σκιώδη” κυβέρνηση είναι και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος που ανέλαβε τομεάρχης παιδείας με αναπληρωτές το βουλευτή Σπύρο Ταλιαδούρο και τους Αθανάσιο Κυριαζή και Φίλιππο Τσαλίδη. Στον τομέα Πολιτισμού παρέμεινε τομεάρχης ο βουλευτής Θ. Δαβάκης με αναπληρωτές την επίσης βουλευτή Ευγενία Τσουμάνη και τους προερχόμενους από τον χώρο του πολιτισμού Δημοσθένη Δαββέτα, Ελένη Μουζάλα, Γιώργο Κακαβά και Λουκά Καρυτινό.

Στη θέση του παρέμεινε ως τομεάρχης Ανάπτυξης ο πρώην υπουργό Κ. Χατζηδάκης με αναπληρωτές τον πρώην υφυπουργό Νίκο Λέγκα και τον Γ. Ντίνα ενώ τομεάρχης Εργασίας ανέλαβε ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος με αναπληρωτές τους επίσης βουλευτές Θεόδωρο Καράογλου και Αν. Καρυπίδη και τον ευρωβουλευτή Κώστα Πουπάκη. Ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Βλάχος ανέλαβε τον τομέα Εμπορίου με αναπληρωτή και νέο πρόσωπο στο σχήμα τον επίσης πρώην υφυπουργό Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενώ ο Σταύρος Καλογιάννης, υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ επί υπουργίας Σουφλιά, ανάελαβε τον τομέα Δημοσίων Έργων με αναπληρωτές τον βουλευτή Δ. Τσουμάνη και το Δ. Σταμενίτη.

Τομεάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης ανέλαβε ο βουλευτής Κώστας Μουσουρούλης με αναπληρωτές το Σπύρο Γαληνό και τον επί σειρά ετών στενό συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή βουλευτή Γ. Ανδριανό.

Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ανέλαβε ο βουλευτής Γ. Κασαπίδης με αναπληρωτή τον συνάδελφό του Κ.Κόλλια και στον τομέα τουρισμού παρέμεινε η βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη με αναπληρωτή τον πρώην βουλευτή Πέτρο Αλιβιζάτο.

Στον τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας παρέμεινε ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης με αναπληρωτές τον πρώην νομάρχη Λέσβου Παύλο Βογιατζή και τον Στεφ. Αγιάσογλου.

Τον τομέα Ενέργειας ανέλαβε ο πρώην υφυπουργός Σταύρος Καλαφάτης με αναπληρωτές το βουλευτή Θεόφιλο Λεονταρίδη (ως τώρα τομεάρχη Εθνικής Άμυνας) και τους Μάκη Παπαγεωργίου και Θ. Πανάγο.

Υπήρξαν όμως και άλλες σημαντικές αλλαγές στο ηγετικό σχήμα της ΝΔ, στον οποίο γραμματέα της Κ.Ο. παρέμεινε ο Κώστας Τασούλας, αλλά με τον ορισμό τεσσάρων αναπληρωτών. Αναπληρώτρια γραμματέας μορφωτικών υποθέσεων στην Κ.Ο ανακοινώθηκε η Ελίζα Βόζεμπεργκ. Αναπληρωτής γραμματεάς οικονομίας παραγωγής και εμπορίου ο Αθ. Μπούρας. Αναπληρωτής γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης ο Κ. Παπασιώζος και αναπληρωτής γραμματέας κοινωνικών υποθέσεων ο Ζήσης Τζηκαλάγιας.

Εκπλήξεις υπήρχαν και στα πρόσωπα που τοποθετήθηκαν στις γραμματείες.

Για παράδειγμα στη γραμματεία πολιτικού σχεδιασμού παρέμεινε μεν γραμματέας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, αλλά ορίστηκαν αναπληρωτές ο βουλευτής Αργύρης Ντινόπουλος και η πρώην βουλευτής Ζέτα Μακρή και αναπληρωτής γραμματέας ο πρωην γ.γ. του υπ. Εσωτερικών και διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Πάνος Λειβαδάς. Επίσης στη Γραμματεία προγράμματος παρέμεινε γραμματέας ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης με αναπληρωτές τους βουλευτές Δ. Σταμάτη και Μ. Γιαννάκη (ως τώρα τομεάρχη Ενέργειας), καθώς και τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής Β. Κικίλια και διευθυντή τον κ. Π. Σκλιά.

Στις εκπλήξεις συγκαταλέγονται επίσης η τοποθέτηση της βουλευτή Έλενας Ράπτη στη γραμματεία Εθελοντισμού με αναπληρώτριες την πρώην βουλευτή Έλενα Κουντουρά και την Αφροδίτη Χατζηγεωργίου. Έκπληξη επίσης θεωρείται και η είσοδος στο σχήμα της δημοσιογράφου Μαριάννας Πυργιώτη στη θέση της αναπληρώτριας γραμματέως διεθνών σχέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νέο οργανόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μετέχουν ο βουλευτής Μάριος Σαλμάς που ήταν υπεύθυνος του τομέα Υγείας και ο βουλευτής Κ. Κουκοδήμος που ήταν τομεάρχης Αθλητισμού. Ο τελευταίος σε δήλωσή του, αφού ευχαριστεί τον κ. Σαμαρά για τη συνεργασία, τάσσεται υπέρ της εναλλαγής προσώπων στο σχήμα των τομεαρχών και στέλνει συγχαρητήρια και ευχές για καλή επιτυχία στον αντικαταστάτη του βουλευτή Γ. Ιωαννίδη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε