Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Αναβολή της ψήφισης του ελληνικού προγράμματος από την Γερμανική Βουλή ζήτησε το SPD

Αναβολή της ψήφισης του ελληνικού προγράμματος από την Γερμανική Βουλή ζήτησε το SPD

Την αναβολή της συνεδρίασης της ολομέλειας του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, με αντικείμενο τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα, ως την επόμενη εβδομάδα ζήτησαν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, εκφράζοντας επιφυλάξεις σχετικά με το εάν τα σχεδιαζόμενα μέτρα είναι σύννομα.

«Είμαστε πρόθυμοι να ψηφίσουμε την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο υπεύθυνος του SPD για την δημοσιονομική πολιτική Κάρστεν Σνάιντερ, προσερχόμενος στην συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής, η οποία εξετάζει το ελληνικό πακέτο, για να προσθέσει ότι το κόμμα του χρειάζεται περισσότερο χρόνο προκειμένου να εκτιμήσει λεπτομερώς τα σχεδιαζόμενα μέτρα βοήθειας για την Ελλάδα. «Έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για το εάν το σχέδιο είναι σύννομο», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής.

Για προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης, δίνοντας χρήματα στην Ελλάδα για να καλύψει τα προβλήματά της, να «αγοράσει χρόνο» μέχρι τις εκλογές στην Κάτω Σαξονία, τον Ιανουάριο και τις ομοσπονδιακές εκλογές το φθινόπωρο του 2013, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν. Πρόσθεσε δε ότι «τα μέτρα δεν είναι βιώσιμα», τονίζοντας ότι οι περικοπές στον προϋπολογισμό είναι ο λάθος τρόπος προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας.

Προηγουμένως είχε γίνει γνωστό ότι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι είχαν ανεπισήμως συμφωνήσει να διεξαχθεί η συνεδρίαση την Παρασκευή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ επιθυμούσε η ψήφιση του σχεδίου να γίνει αύριο, ενώ το Κοινοβούλιο είχε προχωρήσει ήδη στην σχετική ανακοίνωση. Αναβολή της συνεδρίασης για μετά τις 10 Δεκεμβρίου ζήτησε το κόμμα «Η Αριστερά».

Από την πλευρά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, ο Πρόεδρος Γιενς Βάιντμαν, αναφερόμενος στην προοπτική παραίτησης της Μπούντεσμπανκ από το μερίδιό της στα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διευκρίνισε ότι η απόφαση σχετικά με την διάθεση των κερδών της ομοσπονδιακής τράπεζας, όπως και κάθε άλλου κρατικού εσόδου, είναι αρμοδιότητα του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Στο μεταξύ, συμμετοχή και της ‘Ανω Βουλής στην διαδικασία έγκρισης του ελληνικού προγράμματος διεκδικούν τα ομόσπονδα κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της Ρηνανίας -Παλατινάτου. «Τα δικαιώματα ενημέρωσης και διαβούλευσης της ‘Ανω Βουλής πρέπει να γίνουν σεβαστά», δήλωσε η υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Ρηνανίας – Παλατινάτου Μάργκιτ Κόνραντ. Η ‘Ανω Βουλή, ωστόσο, μπορεί να εκφράσει τις επιθυμίες της, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν από το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο μελλοντικά, αλλά δεν μπορεί να μπλοκάρει την έγκριση του πακέτου βοήθειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παμψηφεί θα περάσει στη Γερμανική Βουλή η συμφωνία για την Ελλάδα

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε