weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Ανοίγει την ευρωπαϊκή του ατζέντα ο Σαμαράς – Την Τετάρτη η συνάντηση με Τρισέ

Ανοίγει την ευρωπαϊκή του ατζέντα ο Σαμαράς – Την Τετάρτη η συνάντηση με Τρισέ
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Την προσεχή Τετάρτη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη, όπου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλόντ Τρισέ.

Θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα η επίσκεψη στη Μαδρίτη και η συνάντησή του με τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος και αρχηγό της ισπανικής αντιπολίτευσης, Μαριάνο Ραχόι. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα σχέδια του Αντώνη Σαμαρά είναι και κάποια ταξίδια στο Παρίσι και στο Λονδίνο για να έχει αντίστοιχες επαφές.

Εξάλλου, είναι προγραμματισμένο μέσα στο Μάρτιο και ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας είναι να αλλάξει η εικόνα του κόμματος στην Ευρώπη μετά το «όχι» στο μνημόνιο και βελτιωθούν οι σχέσεις με τα «αδελφά» συντηρητικά κόμματα. Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί ότι η θέση του κατά του μνημονίου δικαιώνεται και ότι σταδιακά οι Ευρωπαίοι που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην χώρα μας τείνουν να συμφωνήσουν με την κριτική του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιχειρηματολογήσει στους ευρωπαίους συνομιλητές του πως η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο καθώς είναι πολύ δύσκολο να καταφέρει να πιάσει τον στόχο των 200 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την περίοδο 2013-15. Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου είναι περισσότερο από αναγκαία. Υποστηρίζει δε ότι η λύση του προβλήματος χρέους που αντιμετωπίζουν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου θα προέλθει με την θέσπιση του ευρωπαϊκού ομολόγου το οποίο έχει προτείνει από πέρυσι την Άνοιξη.

Είναι δε ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που πήρε θέση εναντίον της πρότασης της Γερμανίας για συνταγματική καθιέρωση του αυστηρού δημοσιονομικού κανόνα με την υποχρέωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και ελλείμματος μέχρι 3%. Εκτιμά ότι η θέση του αυτή τον φέρνει κοντά στους Ευρωπαίους ηγέτες που εξέφρασαν τις διαφωνίες τους στην γερμανική πρόταση κατά την διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την εβδομάδα που μας πέρασε.

Αυτές τις απόψεις πρόκειται να εκθέσει στον επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ με τον οποίο θα έχει συζήτηση και για τα ευρωπαϊκά θέματα αλλά και για την κρίση χρέους της χώρας μας.

Τα ταξίδια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό έχουν και εσωτερικό ενδιαφέρον. Κατ’ αρχήν να δείξει ότι η ΝΔ αφού ολοκλήρωσε τον κύκλο των αλλαγών που αφορούν τα του οίκου της ανοίγεται στην κοινωνία, έχοντας αφήσει πίσω της την εσωστρέφεια. Παράλληλα μέσα από τις επαφές με ξένους ηγέτες θέλει να τονώσει το διεθνές και «πρωθυπουργικό» προφίλ του, βελτίωση που στη ΝΔ θεωρούν θα αυξήσει και τα ποσοστά του κόμματος.

Στον προγραμματισμό του ηγετικού επιτελείου βρίσκονται και ταξίδια εκτός Ευρώπης στο προσεχές μέλλον. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το Ισραήλ, παρά την αστάθεια στον αραβικό κόσμο. Η ηγεσία του κόμματος εκτιμά ότι η διάρρηξη των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ – Τουρκίας προκαλεί δυνάμει αλλαγή στάσης και των ΗΠΑ στην περιοχή και προσφέρει δυνατότητες στην χώρα μας να βελτιώσει την θέση της. Τέλος στην ατζέντα βρίσκεται και πιθανό ταξίδι στην Κίνα.

Ενότητες
#TAGS MM