Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Δημοψήφισμα: Μαζική προσέλευση στα εκλογικά τμήματα – Έχει ψηφίσει ήδη το 35% – Δείτε με ένα κλικ πού και πώς ψηφίζετε – Πότε θα μάθουμε το αποτέλεσμα

Δημοψήφισμα: Μαζική προσέλευση στα εκλογικά τμήματα – Έχει ψηφίσει ήδη το 35% – Δείτε με ένα κλικ πού και πώς ψηφίζετε – Πότε θα μάθουμε το αποτέλεσμα

– Σε εξέλιξη και χωρίς προβλήματα είναι η ψηφοφορία του δημοψηφίσματος

– Μάθετε πού ψηφίζετε και τι πρέπει να προσέξετε στο ψηφοδέλτιο
– Στις 19.00 κλείνουν οι κάλπες, στις 21.00 το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα 

– Ελλείψεις σε εκλογικούς φακέλους παρουσιάστηκαν το πρωί – Ομαλοποιήθηκε η κατάσταση
– Ψήφισαν: Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο Αντ. Σαμαράς, ο Π. Καμμένος, η Φ. Γεννηματά, ο Στ. Θεοδωράκης, ο Δ. Κουτσούμπας, ο Κ. Καραμανλής, ο Γ. Παπανδρέου  – Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις τους
– Ψήφισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και έστειλε μήνυμα ενότητας: “Προχωράμε όλοι μαζί”
– Λεκτική επίθεση δέχτηκε ο Στ. Θεοδωράκης – Η ”μπηχτή” του προς τον Αλέξη Τσίπρα!
– Χαμός έγινε στο εκλογικό τμήμα του πρωθυπουργού από δημοσιογράφους διεθνών μέσων ενημέρωσης

Έφθασε η ώρα της κάλπης. Η ώρα του “Ναι” ή του “Όχι”. Οι Έλληνες ψηφοφόροι παίρνουν θέση από τις 07.00 στο κρίσιμο δημοψήφισμα για τις προτάσεις των δανειστών. 

Με το άνοιγμα της κάλπης, πολλά εκλογικά τμήμα είχαν ελλείψεις σε φακέλους, κάτι που κινητοποίησε Περιφέρεια και Δήμους και αποκαταστάθηκε το πρόβλημα.

Οι  πολίτες ψηφίζουν στα ίδια εκλογικά τμήματα με αυτά των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015, ενώ για να είναι νόμιμο το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες τουλάχιστον το 40% του εκλογικού σώματος.

Σύμφωνα με το Mega, μέχρι τις 2 το μεσημέρι είχε προσέλθει στις κάλπες το 35% του εκλογικού σώματος.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19.00. 

 

Με την εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου (www.ypes.gr), οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται σχετικά και μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 213 136 1500.

Μετά από εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, στον τόπο όπου υπηρετούν θα ψηφίσουν αύριο Κυριακή (5/7) οι στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που υπηρετούν σε τόπο διαφορετικό απ’ αυτόν στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. 

ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΟ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 

Για πρώτη φορά θα κληθούν να ψηφίσουν 108.371 18άρηδες, εκ των οποίων 55.206 άνδρες και 53.165 γυναίκες. Ο συνολικός αριθμός του εκλογικού σώματος είναι 9.855.029, εκ των οποίων 4.772.029 άνδρες και 5.082.965 γυναίκες.
Τη μηχανογραφική επεξεργασία του αποτελέσματος θα αναλάβει η Singular Logic, όπως συνέβη με όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις (εθνικές, δημοτικές, ευρωεκλογές) από το 1981 και μετά. Η διαφορά είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση η εταιρεία θα αλλάξει το απαραίτητο λογισμικό για να προσαρμοστεί στα δεδομένα του δημοψηφίσματος.
 
Οι εκλογείς θα λάβουν δύο ψηφοδέλτια

Στο πρώτο ψηοδέλτιο αναγράφεται το ερώτημα του δημοψηφίσματος που είναι: «Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»).
Παραπλεύρως, οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μία εκ των απαντήσεων: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ ή ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ.
Η επιλογή γίνεται με σταυρό είτε εντός του τετραγώνου που υπάρχει κάτω από τις απαντήσεις είτε αριστερά ή δεξιά από την απάντηση. Το δεύτερο ψηφοδέλτιο είναι το λευκό, ενώ ως τέτοιο θα λογίζεται και το πρώτο ψηφοδέλτιο εάν δεν φέρει σταυρό. 

Εκπτώσεις για τις μετακινήσεις
 

Εκπτώσεις στα εισιτήρια έως και 50% περιμένουν τους πολίτες που επιθυμούν να φτάσουν στον τόπο όπου ψηφίζουν, με τρένο, λεωφορείο του ΚΤΕΛ ή με πλοίο.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ κάνει έκπτωση 50% επί των κανονικών τιμών των εισιτηρίων για απλή μετάβαση ή με επιστροφή στους επιβάτες, που θα ταξιδέψουν σιδηροδρομικά για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα. Οι εκπτώσεις ισχύουν από 1 έως 6 Ιουλίου.Στα ΚΤΕΛ ισχύει έκπτωση 25% επί της τιμής των κανονικών εισιτηρίων για τις μετακινήσεις πολιτών λόγω του δημοψηφίσματος. Εκπτώσεις που κυμαίνονται από 20 έως 50% συμφώνησαν να προσφέρουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες για όσους ταξιδέψουν με πλοίο, για το δημοψήφισμα, έπειτα από αίτημα του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα. Το ύψος της έκπτωσης καθορίστηκε από τις ίδιες τις επιχειρήσεις.
Ανοιχτά θα είναι τα διόδια την Κυριακή, ημέρα του δημοψηφίσματος, ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες στις μετακινήσεις τους. Την Κυριακή δωρεάν θα είναι η διέλευση και από τα διόδια της Αττικής οδού.

Έκδοση Δελτίου Ταυτότητας
 

Υπενθυμίζεται ενδεικτικά ότι για την έκδοση Δελτίου Ταυτότητας, το οποίο ο ενδιαφερόμενος πολίτης αποκτά για πρώτη φορά, τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει είναι:
– Δύο πρόσφατες ασπρόμαυρες φωτογραφίες (για ταυτότητα), διαστάσεων 3,6 χ 3,6 εκ.
– Αίτηση που θα προμηθευτεί από την Αστυνομική Υπηρεσία
– Βεβαίωση Νοσηλευτικού Ιδρύματος ή Υγειονομικού Εργαστηρίου για την ομάδα Αίματος και το Rhesus (εφόσον επιθυμεί την αναγραφή του στο δελτίο)
– Ταξιδιωτικό ή άλλο έγγραφο, ημεδαπής ή αλλοδαπής Αρχής, από το οποίο να προκύπτει προηγούμενη εγγραφή των στοιχείων «ΕΠΩΝΥΜΟ, ΟΝΟΜΑ και ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΕΡΑ» του ενδιαφερόμενου, με λατινικούς χαρακτήρες (εφόσον επιθυμεί ο ίδιος αναγραφή των ανωτέρω στοιχείων, διαφορετική του προτύπου ΕΛΟΤ 743, υποβάλλοντας παράλληλα και σχετική υπεύθυνη δήλωση).
Επίσης, για Δελτίο Ταυτότητας το οποίο εκδίδεται πρώτη φορά απαιτείται η βεβαίωση των στοιχείων του αιτούντος από έναν μάρτυρα. Σε περίπτωση που είναι ανήλικος/η, την βεβαίωση των στοιχείων μπορεί να κάνει ο γονέας ή εκείνος, που έχει την επιμέλεια ή επιτροπεία του.
 

ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΟ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε