Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Αντάρτικο για 13ο-14ο μισθό; – Έβαλε “αλλά” στην κόκκινη γραμμή ο Λ. Παπαδήμος

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Φράσεις όπως “η προηγούμενη ήταν η τελευταία φορά” όπως είπε η Β. Παπανδρέου αναφερόμενη στο θέμα στήριξης άδικων μέτρων καθ’ υπαγόρευση της τρόικας

στοιχειώνουν τα επιτελεία και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ενόψει των επερχόμενων ψηφοφοριών στη Βουλή και ειδικά για μέτρα χαρακτηρισμένα ως “απαράδεκτα” όπως η κατάργηση 13ου και 14ου μισθού.

Οι βουλευτές με το βλέμμα στην περιφέρειά τους και τις επόμενες κάλπες (φάνηκε και στην ψηφοφορία για τα φαρμακεία) δεν έχουν την παραμικρή διάθεση να στηρίξουν δυσβάσταχτα μέτρα.

Για όσους πάλι αναρωτιούνται εάν τελικά θα κληθούν να ψηφίσουν οριζόντιες μειώσεις με απώλεια δύο μισθών στον ιδιωτικό τομέα καλό είναι να δούμε την απάντηση του Πρωθυπουργού.
“Η ελληνική κυβέρνηση έχει τις θέσεις της, έχει και κόκκινες γραμμές, αλλά όταν μια διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, οι συγκεκριμένες θέσεις οι οποίες ενδεχομένως προσαρμόζονται και σταδιακά μέσα από τη συζήτηση” είπε ο Λ. Παπαδήμος.

Κόκκινη γραμμή που προσαρμόζεται όμως μοιάζει περισσότερο με … χορδή, μετακινείται και στην προκειμένη περίπτωση προς τα πίσω ή αφού μιλάμε για χορδή παίζει σε ρυθμούς τρόικας.
Έτσι δικαιολογείται και η δεύτερη απάντηση του Λ. Παπαδήμου:

“Τα κόμματα τα οποία συμμετέχουν και στηρίζουν την κυβέρνηση της έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και ενέκριναν τις προγραμματικές της δηλώσεις. Και θεωρώ ότι είναι δέσμευση των κομμάτων να στηρίξουν την κυβέρνηση στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων που η χώρα έχει έναντι των εταίρων”.

Ο Πρωθυπουργός με λίγα λόγια ζήτησε… μαντρί. Ο Λ. Παπαδήμος έστειλε το μήνυμα στους αρχηγούς πως εάν χρειασθεί θα πρέπει να επιστρατευτεί η κομματική πειθαρχία.
Αλλά και οι ίδιοι οι αρχηγοί πρέπει να πειθαρχήσουν “ζητήθηκε από τα πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν αμετάκλητα ότι θα στηρίξουν το πρόγραμμα” είπε ο Πρωθυπουργός.

Τα δυο τελευταία ενισχύουν την άποψη (σχόλιο) ότι η κόκκινη γραμμή που μπήκε είναι εύκαμπτη με τάση να πάει προς τα πίσω και το ερώτημα είναι πόσο πίσω είναι διατεθειμένοι να κάνουν και οι βουλευτές.
Το σημείο στο οποίο βρίσκεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν είναι σαφές, άλλωστε και πάλι ο Λ. Παπαδήμος είπε πως δεν είναι ανακοινώσιμο, ενημέρωση θα έχουν οι πολιτικοί αρχηγοί μετά και τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με την Τρόικα, σε νέο συμβούλιο που θα έχουν αύριο ή μεθαύριο…

Διαβάστε επίσης:

Μέσα στην εβδομάδα “κλείνει” το PSI και τα νέα μέτρα – Παπαδήμος: Περιμένω από τους βουλευτές να κάνουν το καθήκον τους
Θέλουν μισθούς 600 ευρώ μεικτά! Νέα τελεσίγραφα της Τρόικας

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε