Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Αντιδράσεις για τον φόρο γονικής παροχής

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η αντιπολίτευση με αιχμή του δόρατος την τροπολογία για γονικές παροχές ή δωρεές, που κατατέθηκε νύχτα στη Βουλή. Αντισυνταγματική κρίνουν την ρύθμιση ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος και η ΠΟΜΙΔΑ. Αντιδράσεις και απο τον Β. Βενιζέλο.

Αναφερόμενος στην κατάθεση της σχετικής τροπολογίας για τις δωρεές και τις γονικές παροχές στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής είπε ότι δεν υπήρξε κανένας αιφνιδιασμός. “Δεν μπορούμε να πούμε ότι αιφνιδιάσαμε κανέναν,από τη στιγμή που ήταν και προεκλογική δέσμευση του ΠαΣοΚ ότι θα φέρουμε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα και στα πλαίσια αυτού θα υπάρχει δικαιότερη φορολόγηση στις κληρονομιές γονικές παροχές και δωρεές” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επειδή είχει προαναγγελθεί η φορολόγηση στις κληρονομιές παρατηρήθηκε μεγάλος αριθμός μεταβιβάσεων από πολίτες με μεγάλες περιουσίες που θέλησαν να τις μεταβιβάσουν στα παιδιά τους και να επωφεληθούν πριν έρθουν τα νέα μέτρα για τη φορολόγηση τους.  “Άρα θα έπρεπε και η πολιτεία να κινηθεί στα πλαίσια της προστασίας της φορολογίας που θα προέκυπτε” είπε ο κ. Πεταλωτής. 

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι “ξεπέρασε και πάλι τον κακό της εαυτό σε προχειρότητα και αυτοσχεδιασμούς”.
Όπως αναφέρει ο Πάνος Παναγιωτόπουλος η ΝΔ είναι αντίθετη και ζητά από την κυβέρνηση να αυξήσει πολύ το αφορολόγητο προκειμένου να μην γονατίσουν οι μικρομεσαίοι.

Την ίδια στιγμή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για “χαρακτηριστικό δείγμα ανεύθυνης προχειρότητας και μία πράξη πολύ αμφίβολης συνταγματικόητας”. 

Αντισυνταγματική κρίνει την τροπολογία και ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος που σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι “η εν λόγω ρύθμιση, πέραν του ότι αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 78 του Συντάγματος, δημιουργεί συνθήκες απόλυτης ανασφάλειας στις συναλλαγές, αφού καλεί τους πολίτες να δικαιοπρακτήσουν χωρίς να γνωρίζουν το νομοθετικό καθεστώς, στο οποίο θα υπαχθεί η σύμβαση (γονική παροχή-δωρεά) που θα καταρτισθεί, κυρίως δε το ύψος της φορολογικής υποχρέωσης που θα τους βαρύνει”. 

Και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών πλήρη απόσυρση της ρύθμισης και κάνει λόγο «μπλοκάρισμα» “που είναι απόλυτα αψυχολόγητο και ατυχές και δεν δικαιολογείται από τις αυξημένες ταμειακές ανάγκες του κράτους, ούτε στέκει στη συνείδηση της κοινής γνώμης”.

«Η κυβέρνηση είναι πολιτικά και ηθικά έκθετη. Καθώς, εκτός του οικονομικού προβλήματος, που θα προκαλέσει με την αύξηση του φόρου των γονικών παροχών, αθετεί και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις περί μη αιφνιδιασμών και διαφάνειας. Η τροπολογία κατατέθηκε νύχτα και μάλιστα σε νομοσχέδιο άλλου υπουργείου και όχι αυτού των Οικονομικών». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την τροπολογία για αύξηση του φόρου των γονικών παροχών.

Τη σαφή διαφοροποίησή του για την αναδρομική ισχύ των ρυθμίσεων περί γονικών παροχών εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Βενιζέλος. “Το βασικό ζητούμενο στη νομοθεσία, ιδίως στη φορολογική νομοθεσία, είναι να μην υπάρχουν αναδρομικές εκπλήξεις. Να υπάρχει ασφάλεια δικαίου, να ξέρει ο πολίτης ,ο φορολογούμενος ποια είναι η φορολογική του επιβάρυνση”, είπε ο κ.Βενιζέλος, προσθέτοντας πως είναι βέβαιος ότι “αυτό η κυβέρνηση θα το διασφαλίσει”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε