weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Απαιτούν συμφωνία σήμερα και ψήφισή της από τη Βουλή ως τη Δευτέρα – Μετά τις 17.00 το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Απαιτούν συμφωνία σήμερα και ψήφισή της από τη Βουλή ως τη Δευτέρα – Μετά τις 17.00 το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Την υπογραφή των τριών αρχηγών και του πρωθυπουργού που θα δεσμεύει τα κόμματα, ετούτη και την επόμενη κυβέρνηση για περικοπές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, τις επικουρικές συντάξεις και απολύσεις στο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ, ζητούν οι δανειστές. Είναι ουσιαστικά το “χαρτί” που θα συνοδεύει το προσωρινό νέο μνημόνιο το οποίο θα ξεκλειδώσει το νέο δάνειο και θα οριστικοποιήσει το “κούρεμα” του χρέους.

Αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί η ώρα της σύσκεψης, οι πληροφορίες λένε πως οι αρχηγοί θα συναντηθούν με τον Λ. Παπαδήμο στις έξι το απόγευμα. Οι πολιτικοί αρχηγοί σε λίγη ώρα θα έχουν πάρει στα χέρια τους το κείμενο της τελικής συμφωνίας στο οποίο θα κληθούν να καταλήξουν στη συνάντηση με τον Λουκά Παπαδήμο.

Νεότερες πληροφορίες μιλούν για αφόρητες πιέσεις ώστε σήμερα οι αρχηγοί να συμφωνήσουν στο κείμενο της τρόικας και αμέσως μετά, το πολύ μέχρι της ερχόμενη Δευτέρα η συμφωνία αυτή να έχει κυρωθεί από τη Βουλή. Έτσι δεν αποκλείεται εντός της εβδομάδας να υπάρξει σύγκληση της ολομέλειας για την κύρωση του νέου Μνημονίου.
όπως και να ‘χει ήδη έχουν ενημερωθεί όλοι οι υπουργοί να είναι έτοιμοι για σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου αμέσως μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Ολονύχτια διαπραγμάτευση

Το πόσο κρίσιμες είναι οι στιγμές και πόσο πιέζουν οι οι δανειστές φάνηκε και μόνο από το γεγονός ότι οι τροϊκανοί πέρασαν την πόρτα του Μαξίμου για διαπραγμάτευση με τον Λουκά Παπαδήμο μετά τα μεσάνυχτα.Στόχος να ολοκληρωθεί το τελικό στάδιο της συμφωνίας για το νέο δανειακό πρόγραμμα της χώρας.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις 3 τα ξημερώματα και έγινε παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου που λίγο νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει τη διαπραγμάτευση ως λερναία ύδρα καθώς τα προβλήματα προκύπτουν το ένα μετά το άλλο.

“Άγριο μαχαίρι” παντού:
Τι ζητούν για να ανοίξουν την κάνουλα για το δάνειο-μαμούθ;

Μειώσεις στον κατώτερο μισθό 20%
Όριο περίπου τα 600 ευρώ
Κατάργηση της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων
Πάγωμα ωριμάνσεων και επιδομάτων
Πάγωμα επιδόματος ανεργίας
Περικοπή δώρων
Κατάργηση των κανονισμών εργασίας που περιλαμβάνονται στις κλαδικές συμβάσεις των τραπεζών και των ΔΕΚΟ.

Οι τελευταίες πληροφορίες:

Μετά τη συνάντηση Παπαδήμου, Βενιζέλου-Τρόικας οι πληροφορίες λένε ότι “σώθηκαν” ο 13ος και ο 14ος μισθός, ενώ φαίνεται πως περισώζεται και η μετενέργεια.
Ωστόσο η μείωση στον κατώτατο μισθό που θα επηρεάσει τελικά και όσους ήδη αμείβονται με αυτό το ποσό φαίνεται πως κλείδωσε στο 20%.
Αυτό σημαίνει πως ένας υπάλληλος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 751 ευρώ μεικτά και είχε συνολικές αποδοχές 10.541 ευρώ το χρόνο θα βρεθεί με συνολικά έσοδα 8.400 ευρώ (μεικτά) το χρόνο, δηλαδή θα έχει απώλεια καθαρού εισοδήματος πάνω από 6800 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι χάνει πάνω από έναν μισθό.
Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης αρκεί να δείτε πως στην περίπτωση που “κοβόταν” ο 13ος και 14ος μισθός ο ίδιος εργαζόμενος θα είχε συνολικά έσοδα 9.010 ευρώ, θα έχανε δηλαδή λιγότερα χρήματα.
Αντίστοιχα με τη μείωση 20% στον κατώτατο μισθό μειώνεται και το μεροκάματο, έτσι όποιος αμείβεται με μεροκάματο ανειδίκευτου εργάτη θα δει τις αποδοχές του να πέφτουν από τα 461 ευρώ στα 369 ευρώ.

Δεν είναι όμως μόνο όσοι εργάζονται στο στόχαστρο μπαίνουν και όσοι είναι σε σύνταξη

Όλα δείχνουν επίσης ότι τα χαράματα αποφασίστηκε πως δεν θα χρειαστούν μειώσεις στις κύριες συντάξεις, ούτε περικοπή στο εφάπαξ. Οι επικουρικές όλα δείχνουν πως μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 15%, κάτι που σημαίνει πως οι μειώσεις θα φτάσοθυν ως και 22%. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι οι τροϊκανοί επέμειναν ως την τελευταία στιγμή στη μείωση τόσο των κύριων συντάξεων όσο και του εφάπαξ καθώς δεν αποδέχονταν τα λεγόμενα ισοδύναμα μέτρα που έριξε στο τραπέζι η ελληνική πλευρά.

Οι απολύσεις στο Δημόσιο:
Για πρώτη φορά χθες ο υπουργός μίλησε για απολύσεις. Οι πληροφορίες θέλουν όλους του υπαλλήλους να μπαίνουν στο στόχαστρο και ειδικά
Ωρομίσθιοι
Αναπληρωτές
Συμβασιούχοι
Ενώ πάντα μέσω της κατάργησης φορές και οργανισμών, αλλά και δημοτικών επιχειρήσεων οι υπάλληλοι που υπηρετούν εκεί κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή.

Στο πλαίσιο των απαιτήσεων που κάθε φορά βγάζει από το τσεπάκι η τρόικα, την περασμένη Παρασκευή, όπως είπε ο υπουργός, έπεσε στο τραπέζι ο αριθμός των 15.000 για το 2012.

Διαβάστε επίσης:
Χωρίς πλοία, ΟΣΕ και Προαστιακό – Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ – Όλο το απεργιακό δελτίο της ημέρας

Άλλα λέει ο Αβραμόπουλος κι άλλα ο Ρέππας για τις απολύσεις στις ΕΔ!

Η ώρα των αρχηγών – Ως τα χαράματα η διαπραγμάτευση με την τρόικα

Διαπραγματεύσεις «Λερναία Ύδρα» – Τι νέα μέτρα ζητά πλέον η τρόικα

#TAGS MM