Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Απίστευτοι διάλογοι στην Διυπουργική Επιτροπή: «Με βλάκες και προτεστάντες δεν τα βγάζουμε πέρα»

EUROKINISSI
Τα απόρρητα πρακτικά από την πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Οικονομικής και Διαρθρωτικής Πολιτικής. Τι έλεγαν οι υπουργοί μεταξύ τους.
«Με βλάκες και προτεστάντες δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα ». Η ρήση που διάλεξε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδης για να περιγράψει τις σχέσεις με την τρόικα, στην πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Οικονομικής και Διαρθρωτικής Πολιτικής την οποία συγκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, αποκαλύπτει την ένταση (τουλάχιστον) που υπάρχει στην εφαρμογή των σκληρών μέτρων που έχουν επιβληθεί στη χώρα.
 
Η έκφραση έχει τις ρίζες της στη σχολαστικότητα με την οποία οι προτεστάντες αναζητούσαν τον χρόνο δημιουργίας του κόσμου, αλλά στην παρούσα φάση δείχνει και τα αισθήματα που τρέφει για τους τροϊκανούς ο κ.Χρυσοχοΐδης, ίσως και άλλοι υπουργοί, όπως έδειξε η στάση του αναπληρωτή κ. Π. Οικονόμου.
 
«Το Βήμα της Κυριακής» δημοσιεύει τους αποκαλυπτικούς διαλόγους από τα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής όπου ο υπουργός Ανάπτυξης, αναφερόμενος στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τομέας του, δήλωσε «παύση πληρωμών» λέγοντας χαρακτηριστικά:
 
M.XΡΥΣΟΧΟΐΔΗΣ: «Εχει περικοπεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1 δισ.ευρώ.Λόγω και των εγκρίσεων που έχουμε δώσει, έχουμε υπέρβαση κατά 160 εκατ. ευρώ. Ετσι δεν έχουμε να δώσουμε ούτε ένα ευρώ.Χρωστάμε και 1 δισ.ευρώ πληρωμές παλιών εγκρίσεων επενδυτικού νόμου.Από σήμερα ως το τέλος του χρόνου το υπουργείο Ανάπτυξης δηλώνει παύση πληρωμών».
 
HΛ.ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗΣ (γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών): «Η τρόικα έχει δηλώσει ότι όλη η περικοπή θα αφήσει ανέπαφες τις δαπάνες ΕΣΠΑ ».
 
M.XΡΥΣΟΧΟΐΔΗΣ: « Με βλάκες και προτεστάντες δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα».
 
Σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής που έγινε την Τρίτη 5 του μηνός στο υπουργείο Οικονομικών ο κ. Βενιζέλος έδωσε σαφείς οδηγίες για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα προκειμένου να εγκριθεί το νέο πακέτο βοήθειας και να υπογραφεί το «μνημόνιο 2». Για το νέο μνημόνιο ο κ. Βενιζέλος είπε ότι « είναι πολιτικό κείμενο,προϊόν διαπραγμάτευσης σε αντιστοίχηση των απαιτήσεων των εταίρων μας, οι οποίοι θέλουν να γνωρίζουν ότι τα λεφτά τους πιάνουν τόπο ». Παρόντες ήταν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Μ.Παπαϊωάννου, Εσωτερικών Χ.Καστανίδης, Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης , Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Παπακωνσταντίνου, οι αναπληρωτές Φ. Σαχινίδης, Χ. Παμπούκης και οι υφυπουργοί Μ. Τιμοσίδης, Ι. Μαγκριώτης και Γ. Νικητιάδης.
 
Από την ανάγνωση και μόνο των πρακτικών αντιλαμβάνεται κανείς το ύφος διοίκησης Βενιζέλου, αλλά και το πιεστικό κλίμα κάτω από το οποίο πρέπει να εργαστεί η κυβέρνηση, η οποία καλείται να προχωρήσει σε 299 αλλαγές (μικρές και μεγάλες) στη νομοθεσία, στη δημόσια διοίκηση, στις πληρωμές που θα επηρεάσουν την τσέπη όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων.
 
Οι εντολές Βενιζέλου
 
ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Πρέπει να βρισκόμαστε κάθε τόσο για επισκόπηση της πορείας εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου.Υπάρχει ένα κοινοβουλευτικό πρόγραμμα υπερφορτωμένο.Πολλά νομοσχέδια σε εκκρεμότητα, τα περιθώρια εφαρμογής του προγράμματος πολύ στενά. Με τη συνάντησή μας θεσμοθετείται πλέον η Διυπουργική Επιτροπή. Η επιτροπή αυτή είναι σε επίπεδο υπουργών. Θεσμοθετείται επίσηςαντίστοιχη επιτροπή σε επίπεδο γενικών γραμματέων υπουργείων υπό την προεδρία του Ηλία Πλασκοβίτη. Ορόσημα είναι, πρώτον, να είμαστε απόλυτα συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα των δράσεών μας και, δεύτερον, να έχουμε εγκαίρως έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο για να έχουμε προχωρήσει σε κατάθεση στη Βουλή.Ο έλεγχος των εταίρων μας γίνεται όχι επί τη βάσει νόμων αλλά του μνημονίου. Υπάρχουν 299 items που πρέπει να γίνουν. Σας διανέμεται διάγραμμα ανά υπουργείο για το τι πρέπει να γίνει. Τα μνημόνια είναι δύο,ένα με την ΕΚΤ και ένα με το ΔΝΤ».
 

Το νέο πακέτο
 
Ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στα ως τότε δεδομένα για το νέο πακέτο βοήθειας είπε τα εξής:
 
ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Στο μυαλό των εταίρων μας είναι η ταμειακή διαχείριση. Ως το 2014 πρέπει να καλυφθούν 30 δισ.ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, 30 δισ. ευρώ από μείωση των δανειακών αναγκών μέσω του προγράμματος εθελοντικής συμμετοχής στη διακράτηση δημοσίου χρέους και 35 δισ.ευρώ από νέο δάνειο.Πρόθεση των εταίρων μας είναι το νέο δάνειο να είναι το μικρότερο δυνατόν. Ο δημοσιονομικός στόχος για το 2011 πρέπει να επιτευχθεί πάση θυσία: Προσπάθεια να υλοποιηθεί στο σκέλος των εσόδων και των δαπανών. Σήμερα παρατηρείται απόκλιση που ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ από υστέρηση εσόδων. Στα φορολογικά θέματα προτεραιότητα έχουν τα τυχερά παιχνίδια,η τουριστική κατοικία (πρέπει να μπουν στο πρώτο νομοσχέδιο) και τα σκάφη αναψυχής. Ιδιας γραμμής προτεραιότητος είναι και το ενιαίο μισθολόγιο, ήδη ξεκίνησε η επεξεργασία με τον Φίλιππο (σ.σ.: εννοεί τον κ. Σαχινίδη) και τον Ρέππα. Σε αυτό έχουμε το μισθολόγιο υπαλλήλων κεντρικής διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ειδικά μισθολόγια, όπως στρατιωτικοί, δικαστικοί. Δύο μεγάλες κατηγορίες είναι το εκπαιδευτικό προσωπικό και το ΕΣΥ. Στόχος του ενιαίου μισθολογίου είναι να μαζευτούν οι δαπάνες μισθοδοσίας των 750.000 που είναι σήμερα δημόσιοι υπάλληλοι». HΛ.ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗΣ «Κατ΄ αναλογίαν προς το μισθολόγιο του δημόσιου τομέα και το μισθολόγιο των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ. Εχει κάνει ρητή αναφορά η τρόικα».
 
Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: «Τα αυθαίρετα θα τακτοποιηθούν κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα. Είναι ανοιχτό το θέμα διαδικασίας έκδοσης περιβαλλοντικών αδειών».
 
 
Το δημοψήφισμα
 
Χ.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: «Πρέπει να ετοιμάσουμε νομοσχέδιο για δημοψήφισμα, θέλει και Ολομέλεια. Υπάρχουν και οι εκκρεμότητες του “Καλλικράτη”. Εχει γίνει συζήτηση με τον Πεντάζο (σ.σ.: γενικό γραμματέα του Γενικού Λογιστηρίου) για 250 εκατ. ευρώ οφειλόμενα από προνοιακά επιδόματα που έχει αναγνωρίσει και το υπουργείο Οικονομικών. Γνωρίζετε ότι υπάρχει αντίδραση περί των εξωτερικών συμβούλων που θα ελέγχουν τη λειτουργία διοίκησης».
 
Μ.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: «Υπάρχει θέμα εξωτερικών συμβούλων, αλλά αυτοί θα ελέγχουν στατιστικά στοιχεία και οικονομικά στοιχεία της Δικαιοσύνης.
 
ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Προτεραιότητά μας είναι το εθνικό φορολογικό σύστημα. Ο,τι έχετε να πείτε για τους τομείς που εσείς εποπτεύετε να το προτείνετε προκειμένου να ενταχθεί (π.χ.τουριστικά σκάφη)». Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: «Πρέπει να προωθηθεί άμεσα νομοσχέδιο θαλάσσιου τουρισμού,τουριστικής κατοικίας,τουριστικών λεωφορείων και θαλάσσιου τουρισμού, όλα σε ένα νομοσχέδιο».
 
Χ.ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ: «Η ιστορία του Ελληνικού είναι ώριμη να προχωρήσει άμεσα. Μπορεί να πάει και μέσω του νέου Ταμείου ή να προχωρήσουμε άμεσα στην υπογραφή συμβούλων».
 
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Να επιφυλαχθούμε μήπως θεωρηθεί εχθρική ενέργεια και πρέπει να ενταχθεί στο Ταμείο και να προχωρήσει από εκεί.Για την εταιρεία Ελληνικό ΑΕ απλά θα μεταβιβαστούν οι μετοχές στο Ταμείο».
 
Η Ολυμπιακή, η κλεμμένη εργασία και ο Στρος Καν!

Το περιστατικό αφηγήθηκε στη σύσκεψη ο κ.Βενιζέλος.«Το 1995 ως υπουργός Μεταφορών ήλθε στα χέρια μου μια μελέτη για την αναδιάρθρωση της Ολυμπιακής από έναν τύπο. Μπαίνει στο γραφείο μου και μου λέει ότι η μελέτη αυτή είναι αντιγραφή (έχει κλέψει την εργασία) κατά ένα μεγάλο μέρος από μια εργασία ενός Γάλλου ο οποίος πρόκειται να είναι και ο μελλοντικός πρόεδρος της Γαλλίας. Ο Γάλλος που του έκλεψαν την εργασία λέγεται Ντομινίκ Στρος-Καν και όταν του τηλεφώνησα μου είπε ότι το ελληνικό κράτος τού οφείλει 100.000 δολάρια.“Δεν είναι δυνατόν”,είπα,“δεν μπορεί να χρωστάμε στον μελλοντικό πρόεδρο της Γαλλίας 100.000 δολάρια”».

Πηγή: “Το Βήμα της Κυριακής”

 
 
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε