Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Από εβδομάδα οι πρωτοβουλίες Παπανδρέου – Βενιζέλος: “Δεν δέχομαι υποδείξεις”

– Τι λένε στενοί συνεργάτες του Γ.Παπανδρέου για τον χρόνο που θα δράσει
– Πολλά θα ανακοινωθούν και στο πολιτικό συμβούλιο
– Τι λέει η πλευρά Βενιζέλου – Στα “κάγκελα” η τρόικα – “Μην προκαλείς Γιώργο”

Με την φράση: “Ο Πρόεδρος θα αναλάβει πρωτοβουλίες πριν από τις γιορτές”, οι στενοί συνεργάτες του Γ.Παπανδρέου προσπαθούν μέσω γρίφων και πάλι να εξηγήσουν ποιές ακριβώς θα είναι οι κινήσεις του Προέδρου του Πασοκ.

Ωστόσο, αυτό φαίνεται ότι είπε στον Ευάγγελο Βενιζέλο ο Γιώργος Παπανδρέου στην συνάντησή τους που κράτησε λίγο περισσότερο από μια ώρα.

Πληροφορίες του Newsit αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες με επίκεντρο και την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου – το οποίο θα γίνει πιθανότατα στα μέσα της εβδομάδας –  θα ξεκινήσει η συζήτηση για την:

1) Αξιολόγηση των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων
2) Την στήριξη της κυβέρνησης για να ολοκληρώσει το έργο της
και 3) Την πορεία του ΠΑΣΟΚ

Κύκλοι του υπουργού Οικονομικών αναφέρουν πως με τον κ. Παπανδρέου υπήρξε μια ουσιαστική συζήτηση για τη κατάσταση της χώρας, του πολιτικού συστήματος και του ΠΑΣΟΚ και συμφώνησαν πως πρέπει να στηριχθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου, προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της.

Η εντύπωση του κ. Βενιζέλου που προέκυψε από τη συνάντηση είναι πως ο κ. Παπανδρέου θα αναλάβει από την επόμενη εβδομάδα σειρά πρωτοβουλιών που θα εξασφαλίσουν την ενότητα, την ανανέωση και τη δυναμική της παράταξης.

Για τα περιβόητα δαχτυλίδια, οι κύκλοι του υπουργού αναφέρουν πως ο ίδιος ενδιαφέρεται για την ανασυγκρότηση της χώρας και του ΠΑΣΟΚ και επισημαίνουν πως ο κ. Βενιζέλος δεν δέχεται υποδείξεις και συστάσεις για τη στάση του, όταν μάλιστα ο ίδιος σε δύσκολες συνθήκες έδειξε ότι τιμά το καταστατικό, αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις του 2007.

ΜΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟ

Την ίδια ώρα πάντως, μέσω δημοσιευμάτων σε blogs διαμηνύεται στον κ. Παπανδρέου να σταματήσει να προκαλεί, ειδικά με αφορμή όσα είπε στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Μεταξύ άλλων αναφέρονται στο γεγονός ότι “Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε των όσων έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια, όπως το ότι η χώρα απέφυγε τη χρεοκοπία και εξασφάλισε δύο πακέτα στήριξης.Παράλληλα, αναφέρθηκε στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τη διαφάνεια στις κρατικές δαπάνες, τη μείωση του δημόσιου τομέα, το ενιαίο μισθολόγιο, αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την οικονομική αστυνομία, το fast track και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.”

Και απαντά σε όλα αυτά ως εξής: “Τα σημαντικά κλειστά επαγγέλματα δεν έχουν…ακόμα ανοίξει, ο δημόσιος τομέας μειώνεται με τον πλέον ανορθολογικό τρόπο, το ενιαίο μισθολόγιο καθυστέρησε όσο χρειάστηκε για να χάσουμε την 6η δοση, το fast track δεν έφερε ούτε μισή επένδυση και μπορεί μεν η ηλεκτρονική συνταγογράφηση να προχωρά αλλά οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες φαρμάκων καθυστερούν. Ας μην ασχοληθούμε με τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έγιναν ποτέ, για την τρομακτική υστέρηση των εσόδων και για τη δραματική αύξηση των δαπανών. Όταν μετά από δυο χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής το έλλειμμα παραμένει διψήφιο, κανείς δεν μπορεί να καμαρώνει…”

Ο κ.Παπανδρέου φτάνει στην Ιπποκράτους ΦΩΤΟ NEWSIT

Λίγο μετά τις 4.15 το μεσημέρι εφτασε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η συνάντηση έγινε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και δεδομένα, καθώς:

– o πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είναι ενοχλημένος από την χαλαρή στάση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του

– ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μαδά ακόμη τη μαργαρίτα για το αν μενει ή φεύγει, με τις τελευταίες πληροφορίες να τον φέρουν να μελετα σχεδιο…«επαναδιακήρυξης» του ΠΑΣΟΚ

– ο πρόεδρος της ΝΔ δεν κοιμάται με το ημερολόγιο αγκαλιά για το χρόνο των εκλογών, αλλά εμμένει στην αναγκη το ταχύτερον δυνατόν να οδηγηθούμε σε κάλπες, με απρόσμενους συμμάχους στο αίτημα του τους δύο αντιπροέδρους Θόδωρο Πάγκαλο και Ευάγγελο Βενιζέλο, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι απαιτείται κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή για να ληφθούν νέα μέτρα

– η τρόικα του ΠΑΣΟΚ (Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης) λέει όχι στις εκλογές με την υπουργό Παιδείας να προτείνει μάλιστα ανασχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου στη βάση του ιταλικού τεχνοκρατικού μοντέλου διακυβέρνησης (κυβέρνηση Μόντι)

– οι βουλευτές μέσα σε κλίμα ανασφάλειας αναμένουν εναγωνίως τις πρωτοβουλίες του Γ. Παπανδρέου για την ανασυγκρότηση του κόμματος

– η τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) σπρώχνει σε νέα μέτρα, και

– η ΕΕ και ευρωζωνη αναζητούν ακόμη τη συνταγή εξόδου από την κρίση χρέους.

Οι πληροφορίες φερουν τους δύο άνδρες μετά από συμφωνία να ηγούνται του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές, πιθανότατα σε ένα δυαρχικό σχήμα, Βενιζέλος υποψήφιος πρωθυπουργός-Παπανδρέου πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γεγονός όμως που προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιάννης Ραγκούσης λίγες ώρες πριν από τη συνάντησηΠαπανδρέου-Βενζέλου τόνισε ότι η εποχή των δαχτυλιδιών τέλειωσε για το ΠΑΣΟΚ και επισήμανε «καρφώνοντας» και τους δύο άνδρες ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ενότητα με όρους παρελθόντος αλλά στην προοπτική του μέλλοντος».

«Το ΠΑΣΟΚ που γνωρίζαμε έχει τελειώσει αμετάκλητα» υπογράμμισε και σημείωσε για τον ίδιο ότι δεν μπορεί να υπολογίσει αν θα είναι υποψήφιος αρχηγός όταν ξεκινήσουν οι δαδικασίες. Πάντως κατέληξε λέγοντας ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει το δίκαιωμα να είνα υποψήφιος και πρόσθεσε ότι οι όποιες εσωκομματικές διαδκασίες πρέπει να ανοίξουν αφού ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για το PSI

Διαβάστε επίσης:

“Γιώργο ξεκαθάρισε την θέση σου. Κουράστηκα”

Παπανδρέου: Η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να μείνει και να τα…

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε