weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Από το 2013 και βλέπουμε η φορολόγηση των καταθέσεων στην Ελβετία

Από το 2013 και βλέπουμε η φορολόγηση των καταθέσεων στην Ελβετία | Newsit.gr

Το ζήτημα της παράνομης εξαγωγής κεφαλαίων στην Ελβετία και η φοροδιαφυγή των κατόχων τους, κυριάρχησε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κατά τη συζήτηση δύο νομοσχεδίων, με τα οποία τροποποιούνται υφιστάμενα πρωτόκολλα αποφυγής διμερούς φορολόγησης, υπογεγραμμένα με το Βέλγιο και την Ελβετία.

Η κυβέρνηση κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση ότι δεν αξιοποίησε τις υφιστάμενες συμβάσεις και πως οι τροποποιήσεις του πρωτοκόλλου με την Ελβετία, δεν βελτιώνουν το ιδιαίτερα περιορισμένο πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών. Ακόμα περισσότερο, επικρίθηκε συγκεκριμένη πρόβλεψη στο εν λόγω πρωτόκολλο, πως «τα συμβαλλόμενα κράτη, δεν είναι ελεύθερα να επιδίδονται σε «αλίευση αποδείξεων», ή να ζητούν πληροφορίες που, κατά πάσα πιθανότητα, δεν σχετίζονται με τις φορολογικές υποθέσεις ενός συγκεκριμένου φορολογούμενου».

«Η σύμβαση με την Ελβετία αφορά μονάχα πρόσωπα και όχι off-shore εταιρείες ή ενδοομιλικές συναλλαγές», τόνισε ο Δημήτρης Γάκης (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) επιτέθηκε κατά της συμφωνίας καθαυτής: «Δεν είναι δυνατό να λέτε, πως τα μερίσματα των πολυεθνικών που θα επενδύουν απ’ την Ελβετία στην Ελλάδα, δεν θα φορολογούνται πάνω από 5%. Τινάζετε στον αέρα τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στις ελληνικές τράπεζες, και λέτε πως το φυσικό πρόσωπο από την Ελβετία δεν μπορείτε να το φορολογήσετε πάνω από 7%!».

«Το μοντέλο αυτό σύμβασης, αποτελεί εργαλείο προκειμένου να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις μεταξύ του επενδυτή και του κράτους υποδοχής», διευκρίνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. «Στον σημερινό κόσμο, εφόσον δεν έχεις υπογράψει τέτοιες συμβάσεις, δεν διευκολύνεις τις επενδύσεις. Και στους σημερινούς οικονομικούς κανόνες, ένα κράτος θα πρέπει να πολλαπλασιάζει τις συμβάσεις του, για να ανταλλάσσει πληροφορίες και να δημιουργεί σταθερό φορολογικό περιβάλλον», συμπλήρωσε. Όσον αφορά δε, την επίμαχη διάταξη, ο κ. Μαυραγάνης εκτίμησε πως αξιώνει απλώς, «πριν ζητήσεις πληροφορίες, να έχεις κάνει πρώτα τη δική σου προεργασία. Γι’ αυτό αναζητούμε τα εμβάσματα, κάνουμε διασταυρώσεις και έχουμε στείλει πάνω από 6.000 προσκλήσεις ελέγχου σε φυσικά πρόσωπα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Οικονομικών.

«Η συμφωνία με χαμηλή φορολόγηση μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι. Μ’ αυτές τις τροποποιήσεις, η Ελβετία κερδίζει διαρκώς χρόνο- μαζί με τα κεφάλαια που φεύγουνε. Θα πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε να επιστρέψει στην Ελλάδα το παράνομο χρήμα με φορολόγηση μικρότερη εκείνης της ελληνικής νομοθεσίας», παρατήρησε η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ), η οποία δήλωσε πως το κόμμα της διατηρεί επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο πρωτόκολλο, ενώ υπερψηφίζει, έστω και με επιφυλάξεις, το πρωτόκολλο με το Βέλγιο.

«Υπερψηφίζουμε με επιφυλάξεις τη σύμβαση με το Βέλγιο, γιατί προωθεί κάποιες καταστάσεις, αλλά καταψηφίζουμε το πρωτόκολλο με την Ελβετία, που είναι στα μέτρα των φοροφυγάδων και της Ελβετίας που θέλει να παραμείνει φορολογικός παράδεισος», δήλωσε ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες).

«Η συζήτηση για τη φοροδιαφυγή είναι αποπροσανατολιστική- απόδειξη ότι μέχρι σήμερα, δεν έχει πιαστεί ούτε ένας που να έβγαλε έξω παρανόμως τα χρήματά του», σημείωσε ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ). «Η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή είναι η νόμιμη- όλο το πλέγμα των φοροαπαλλαγών, που αφήνει στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο», υποστήριξε ο βουλευτής.

«Καταψηφίζουμε και τις δύο συμβάσεις, γιατί αισθανόμαστε πως κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό, φέρνοντας μια σύμβαση με το Βέλγιο χωρίς κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον και αφήνοντας την Ελβετία ανέγγιχτη με ένα πρωτόκολλο φούσκα», δήλωσε ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

‘Δύσκολη η φορολόγηση των καταθέσεων στην Ελβετία»

 

Ενότητες
#TAGS MM