Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Αποφάσισαν να μειώσουν τα λεφτά τους οι βουλευτές!

Μειώνεται η αποζημίωση των βουλευτών για την συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές στα 150 ευρώ ανά συνεδρίαση από 245 ευρώ.

Νέα μείωση των αποδοχών των βουλευτών μέσα σε ένα χρόνο αποφάσισε η Βουλή, δεχόμενη την εισήγηση του προέδρου Φ. Πετσάλνικου, ο οποίος τόνισε πως πρόκειται για έναν ισχυρό συμβολισμό εκ μέρους του Κοινοβουλίου, ότι η συμμετοχή όλων σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση είναι αναγκαία.

Με αυτή τη νεώτερη απόφαση, μειώνεται η αποζημίωση των βουλευτών για την συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές στα 150 ευρώ ανά συνεδρίαση από 245 ευρώ. Πρόκειται για την δεύτερη μείωση που υφίστανται τα μέλη του Κοινοβουλίου, τα οποία συμμετέχουν σε Επιτροπές καθώς πέρσι μειώθηκε η αμοιβή τους από τα 300 ευρώ στα 245 για κάθε συνεδρίαση. Συνολικά δηλαδή, η περικοπή της συγκεκριμένης αμοιβής φτάνει το 50%, ποσοστό μείωσης που σε ετήσια βάση φτάνει κατά μέσο όρο τα 6.000 ευρώ.

Επίσης από πέρυσι μειώθηκαν η βουλευτική αποζημίωση (κατά 3.480 το χρόνο) και μια σειρά επιδομάτων (κατά 5.500 ευρώ το χρόνο) καταργήθηκαν τα δώρα των Χριστουγέννων και του Πάσχα και το επίδομα αδείας (κατά 16.085 ευρώ σε ετήσια βάση) επιβλήθηκε εισφορά αλληλεγγύης με τον υψηλότερο συντελεστή 5% (5.000 ευρώ σε ετήσια βάση) και εισφορά υπέρ των ανέργων και του Τ.Π.Δ.Υ. (4.000 ευρώ το χρόνο). Η μείωση εξάλλου του αφορολόγητου επιφέρει αναλογική μείωση και στις συνολικές αποδοχές των βουλευτών.

Οι περικοπές αυτές ξεπερνούν το 35% των ετήσιων συνολικών αποδοχών του βουλευτή. Έτσι σε ετήσια βάση έχει επέλθει συνολική μείωση των βουλευτικών αμοιβών που φτάνουν τουλάχιστον τα 40.500 ευρώ τον χρόνο.

Αναφορικά με τα βουλευτικά αυτοκίνητα ο κ. Πετσάλνικος προανήγγειλε την ορθολογικοποίηση στην χρήση τους. Συγκεκριμένα είπε ότι πρόθεσή του είναι οι βουλευτές του Λεκανοπεδίου να μετακινούνται με αυτοκίνητα που ο κυβισμός τους δεν θα ξεπερνά τα 1.400 κυβικά ενώ για τους βουλευτές της επαρχίας, καθώς αυτοί μετακινούνται στις εκλογικές τους περιφέρειες και διανύουν μεγάλες αποστάσεις, θα χρησιμοποιούν αυτοκίνητα μέχρι 1800 κυβικών.

Όπως επίσης τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, το συνολικό κόστος της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας (μετά και τις μειώσεις των βουλευτικών αμοιβών) δεν υπερβαίνει το 3 τοις χιλίοις του κρατικού προϋπολογισμού.

Εκ μέρους των κομμάτων οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Ν. Δένδιας (ΝΔ), Σπ. Χαλβατζής (ΚΚΕ), Μ. Βορίδης (ΛΑΟΣ) και Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) δήλωσαν την ομόθυμη συμφωνία τους στην εισήγηση του προέδρου της Βουλής για τις νεώτερες μειώσεις των βουλευτών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε