Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Αποφασισμένος να μείνει ο Γ. Παπανδρέου – Αμετανόητος για άλλη μία φορά για το δημοψήφισμα

– Παπανδρέου προς Σαμαρά: Μην ακούς τις ακραίες φωνές μέσα στο κόμμα σου
– Αισιόδοξος ο Δ. Ρέππας ότι το στοίχημα της νέας κυβέρνησης θα κερδηθεί
– Π. Ευθυμίου: Μόνο όταν ολοκληρωθεί το έργο της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να γίνουν εκλογές
– Τα κόμματα της Αριστεράς επιμένουν στην άρνηση ψήφου εμπιστοσύνης
– Την Τετάρτη θα γίνει η ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης

Η ομιλία του κ. Παπανδρέου στη Βουλή έδειξε ποιές είναι οι προθέσεις του για τις μετέπειτα κινήσεις του, καθώς δεν υπήρχε ούτε ένα σημείο αυτοκριτικής για την κυβέρνησή του, δηλώνοντας πως όλα καλώς έγιναν για το καλό της πατρίδας.

Χωρίς ο κ. Παπανδρέου να έχει αντιληφθεί τι προκάλεσε η είδηση για δημοψήφισμα στην Ελλάδα, συνέχισε και σε αυτή την ομιλία του να υπεραμύνεται της απόφασής του για δημοψήφισμα και μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπάνω λέγοντας πως με αφορμή αυτή την απόφασή του κάποιοι προσπάθησαν να τον υπονομεύσουν.

Το μήνυμα του κ. Παπανδρέου εν όψει και των διαδικασιών που θα ακολουθήσουν για ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, ήταν ξεκάθαρο και έδειχνε πως είναι εδώ και σκοπεύει να μείνει και για αυτό το λόγο έδειξε αμετανόητος για το δημοψήφισμα παρά τις ολέθριες συνέπειες που είχε αυτό για τη χώρα.

Μάλιστα, αυτό φάνηκε και από το γεγονός πως ο κ. Παπανδρέου χρέωσε στο πρόσωπό του την επιτυχία για δημιουργία νέας κυβέρνησης αν και ευχαρίστησε τόσο τον κ. Σαμαρά όσο και τον κ. Καρατζαφέρη, καλώντας μάλιστα τον πρώτο να μην ακούει τις ακραίες φωνές μέσα στο κόμμα του.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα είναι όρθια χάρη στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης και απολαμβάνει η χώρα την αλληλεγγύη των εταίρων μας. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι εάν δεν γίνουν πράξη όλες οι αποφάσεις τότε μπορεί η Ελλάδα να τεθεί εκτός ευρωζώνης και να χαθούν οι οικονομίες των ελλήνων πολιτών.

Οι βουλευτές μέχρι τώρα που παίρνουν τον λόγο μιλούν για ανάγκη να υπάρξει μία τέτοια κυβέρνηση, παρόλα αυτά οι βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων κατηγορούν ο ένας τον άλλον. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία για την αντιπολιτευτική τακτική τους, ενώ οι “γαλάζιοι” βουλευτές συνεχίζουν να κάνουν λόγο για μεταβατική κυβέρνηση λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Μιλώντας ο κ. Πάγκαλος δήλωσε πως απαιτείται νέα σημαντική μείωση των δαπανών του δημοσίου με αύξηση των εσόδων και κάλεσε για γεναία πολιτική αποκρατικοποιήσεων. Τη δημιουργία δημοσιονομικού πλεονάσματος την περίοδο 2012 έως το 2018 προέκρινε ως τη μόνη λύση για τη χώρα και για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. «Απαιτούνται δημοσιονομικά πλεονάσματα. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να μειώσουμε τις πρωτογενείς δαπάνες και να φτάσουμε τους στόχους μας», είπε ο κ. Πάγκαλος επισημαίνοντας πάντως ότι αυτή τη στιγμή χιλιάδες Έλληνες απειλούνται από την ανεργία.

O άλλος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο πως η νέα κυβέρνηση έχει περιορισμένη διάρκεια, έχει όμως ιστορικές δυνατότητας, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ούτε ένα λεπτό για χάσιμο με κομματικές αντιπαραθέσεις. Αναφορικά με τους οικονομικά ασθενέστερους δήλωσε πως έχει ήδη ψηφιστεί η ρύθμιση στεγαστικών δανείων και θα παρουσιαστεί σχέδιο τις επόμενες ημέρες.

«Θα προσπαθήσω να αυξήσω τις ελπίδες να τα καταφέρει η κυβέρνησή μας. Έχουμε μπροστά μας λίγο χρόνο – και αυτό μπορεί να εκτιμηθεί ως μειονέκτημα, αλλά ταυτοχρόνως μάς βοηθά να είμαστε πάρα πολύ συγκεκριμένοι εδώ στη Βουλή», επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στην τοποθέτησή του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ο κ. Λοβέρδος επεφύλαξε πολύ λίγες πολιτικές δηλώσεις, περιοριζόμενος να εκτιμήσει πως με την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο, δημιουργείται ένα κλίμα ασφάλειας που ο ίδιος ο πολίτης αποζητούσε.

Νωρίτερα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Ρέππας δήλωσε αισιόδοξος ότι θα πετύχει το στοίχημα η νέα κυβέρνηση το οποίο όπως είπε, είναι διπλό, να κάνει την κρίση ευκαιρία και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. 

Ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι το 2011 οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι κατά 200.000 λιγότεροι σε σχέση με το 2009, ενώ για τις επόμενες κινήσεις είπε ότι περιλαμβάνουν:

– Μόνο επιτελικές αρμοδιότητες στα υπουργεία πλέον
– Μείωση κατά 30% της δομής των υπουργείων και αποκέντρωση των υπηρεσιών
– Νέο περίγραμμα πλαισίου εργασίας με κατάργηση πολλών κλάδων εργασίας.

“Εκλογές πρέπει να γίνουν μόνον όταν ολοκληρωθεί και κατοχυρωθεί το έργο αυτό”, ανέφερε ο κ. Ευθυμίου, προσθέτοντας ότι “η δαιμονοποίηση δεν ωφελεί τον δημόσιο διάλογο”. Κατά τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, “το μόνο χρέος που έχει αυτή η Βουλή είναι να ξεπεράσει τον εαυτό της και να στηρίξει την ολοκλήρωση του έργου της κυβέρνησης συνευθύνης για την ανάπτυξη και τη σωτηρία της Ελλάδος”.

Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σ. Χαλβατζή 

«Μιλούνε για τη σωτηρία της χώρας. Χώρα όμως δεν είναι τα κτίρια, τα ποτάμια και τα χωράφια. Είναι πρωτίστως οι άνθρωποι που τους οδηγείτε στην εξαθλίωση» ανέφερε στην ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής.

«Το συμφέρον της χώρας δεν είναι η ευρωζώνη και η Ε.Ε.. Γνωρίζουμε όλοι ποιο ήταν το εμπορικό ισοζύγιο πριν την ένταξη στην ΕΟΚ και ποιο σήμερα. Παραδέχονται οι ίδιοι οι υπουργοί, πως εισάγουμε τα πάντα απ’ έξω, και λένε πως δεν φτάνουν τα ελληνικά προϊόντα ούτε για την τροφή μας, ενώ ο τόπος φτάνει να θρέψει τους πάντες» ανέφερε ο κ. Χαλβατζής. Όσον αφορά δε, την επίκληση του εθνικού συμφέροντος, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κατηγόρησε τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, λέγοντας πως «σύμμαχός σας είναι η αστική τάξη της Τουρκίας, με την οποία έχετε συμφωνήσει για την συνδιαχείριση του Αιγαίου».

Παναγιώτης Λαφαζάνης «είναι κυβέρνηση πραξικοπήματος»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως «άκρως πραξικοπηματικές» τις διεργασίες συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενώ «πραξικοπηματική» αποκάλεσε και την κυβέρνηση υπο τον κ. Λουκά Παπαδήμο γι αυτό και θα την καταψηφίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καμμένος: “Δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης – Όταν τα γομάρια ζευγαρώνουν με τα γαϊδούρια κάνουν μουλάρια!””

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε