Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Αποκαλυπτικός ο Σαμαράς στο Online! Όχι σε εκλογές! Τα λάθη που παραδέχθηκε με τους φόρους και τον ΕΝΦΙΑ – Χρειάζεται άμεση συμφωνία αλλιώς αδιέξοδο

Αποκαλυπτικός ο Σαμαράς στο Online! Όχι σε εκλογές! Τα λάθη που παραδέχθηκε με τους φόρους και τον ΕΝΦΙΑ – Χρειάζεται άμεση συμφωνία αλλιώς αδιέξοδο

– Είναι η πρώτη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά μετά την εκλογική ήττα στις 25 Ιανουαρίου
– Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως είναι απαραίτητη η μείωση των επικουρικών συντάξεων για να μείνουν όρθια τα ασφαλιστικά ταμεία
– Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε πως η κυβέρνησή του τα έσπασε με την τρόικα για μισθούς και συντάξεις
– Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε πως κάτι τέτοιο θα διαλύσει την οικονομία
– Δήλωσε βέβαιος πως εάν αλλάξει πολιτική η κυβέρνηση, η χώρα σε ενάμιση χρόνο θα βγει από το Μνημόνιο
– Αποκάλυψε πως είχε προτείνει στον κ. Κουβέλη να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά αρνήθηκε
– Σε ερώτηση απο χρήστη του Twitter παραδέχθηκε πως θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη που ψήφισαν τη Ζ. Κωνσταντοπούλου για Πρόεδρο της Βουλής
– Για τον Βαρουφάκη ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως με τα “ουάου” δεν βάφονται αυγά
– Αρνήθηκε κατηγορηματικά πως έχει σταλεί εξώδικο στη Ν.Δ. ή πως το κόμμα έχει χρεοκοπήσει

Για πρώτη φορά μετά την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς άνοιξε τα χαρτιά του σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εκπομπή Online του Mega, με την Όλγα Τρέμη και τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, κατηγορώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση για αδράνεια, ακυβερνησία, αντιφατικές δηλώσεις, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά “κορόιδεψε τον κόσμο”. Μάλιστα, όπως είπε, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει είτε να συγκρουστεί με τους δανειστές είτε με τον ίδιο της τον εαυτό, αφήνοντας αιχμές για τις διαφορετικές φωνές μέσα στο κυβερνητικό πεδίο.

Έκανε σαφές πως πρέπει να υπάρξει άμεση ανάγκη για συμφωνία, υπογραμμίζοντας πως η εντολή του κόσμου προς τη νέα κυβέρνηση δεν είναι να πάει η χώρα σε Grexit. Μία συμφωνία με τους δανειστές, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά θα φέρει αλλαγή ψυχολογίας στις αγορές, αλλά και στον κόσμο εκτός από την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα για το πρόβλημα πληρωμών, λέγοντας πως μίλησε για αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά δεν επιτρέπεται. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως “δεν επιτρέπεται ένας υπουργός να κάνει μία τέτοια δήλωση καταστροφική” γιατί δίνεται η εικόνα πως η Ελλάδα φτάνει στη χρεοκοπία.

Δήλωσε πως ούτε ο ίδιος γνωρίζει σε ποιά φάση βρίσκεται η διαπραγμάτευση, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν έχει κοινή θέση και πως επικρατεί ένα αλαλούμ στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Μιλώντας για τη χρηματοδοτική ασφυξία είπε πως αρχικά η κυβέρνηση δήλωνε πως δεν θέλει τα 7,2 δισ. ευρώ, αλλά με τη συμφωνιά της 20ης Φεβρουαρίου υπέγραψε πως θα πάρει τα συγκεκριμένα χρήματα μετά την αξιολόγηση. Κάτι τέτοιο σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά είναι το άκρον άωτον είτε της αλαζονείας είτε της ασχετοσύνης, σημειώνοντας πως αυτές οι κινήσεις έχουν προκαλέσει μία στάση πληρωμών αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό τη χώρας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προέβλεψε πως με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση θα υπάρξει περαιτέρω ασφυξία με ένα νέο μνημόνιο, εκτός όπως είπε, εάν η κυβέρνηση αποφάσισε να το πάει σε σύγκρουση και ρήξη με τους δανειστές. Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως εάν η κυβέρνηση αλλάξει πολιτική υπάρχει το περιθώριο να ελεγχθεί η ζημιά, λέγοντας μάλιστα πως σε ενάμιση χρόνο μπορεί η χώρα να βγει από το Μνημόνιο.

Κίνηση απελπισίας η ΠΝΠ

Σε ερώτηση πολίτη για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων και περιφερειών, ο κ. Σαμαράς θύμισε πως ο κ. Τσίπρας και η κα Κωνσταντοπούλου για αυτές τις πράξεις δήλωναν πως αυτές οι πρακτικές είναι πραξικοπηματικές και χουντικές, ενώ σημείωσε πως το 40% των νομοθετημάτων της κυβέρνησης είναι μέσω ΠΝΠ.

Για το θέμα δήλωσε πως είναι μία πράξη απελπισίας και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να δει τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες και έθεσε το ερώτημα κατά πόσο υπάρχει εγγύηση από το Δημόσιο για αυτά τα χρήματα. Μάλιστα, δήλωσε πως είναι αναγκαία μία δημόσια παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα που να εγγυάται τα χρήματα των δήμων και των περιφερειών.

Για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική βοήθεια ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως δεν ήταν αυτό που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση και απλά το πλασάρει ως επιτυχία, σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει 250 εκατομμύρια, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε 400 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Αντώνης Σαμαράς παραδέχθηκε πως η δική του κυβέρνηση είχε δεχθεί μόνο την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6% στο 13%.

Για ένα πιθανό δημοψήφισμα, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να σύρει τη χώρα έξω από το ευρώ και μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση να δηλώσει από τώρα εάν ένα δημοψήφισμα είναι στα σχέδιά της. Μάλιστα, σημείωσε πως οι δανειστές δεν έχουν πάρει στα σοβαρά την κυβέρνηση γιατί όλοι έχουν υιοθετήσει το στυλ Βαρουφάκη, που το πρωί “μισούμε τους Γερμανούς και το βράδυ τους αγαπάμε”, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως υπάρχουν διαρκώς αντιφατικές δηλώσεις.

Όπως σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε δημοψήφισμα για να γίνει πιο αυστηρός με τον εαυτό του, λέγοντας μάλιστα πως δεν είναι δυνατόν να ζητήσει τώρα η Νέα Δημοκρατία εκλογές, αφού η χώρα οδηγείται στα βράχια. Δήλωσε πως θα ήταν κωμικό να ζητήσει μετά από 3 μήνες εκλογές και σημείωσε πως εάν η κυβέρνηση αλλάξει πολιτική, μπορεί να δώσει νέα προοπτική για τον τόπο.

Η αυτοκριτική και ο ΕΝΦΙΑ

Ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ τη μεγαλύτερη επικοινωνιακή ήττα της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας πως επρόκειτο για Βατερλώ. Δήλωσε πως ο ίδιος ιδεολογικά είναι κατά των φόρων, αλλά όπως είπε για να σωθεί η χώρα έπρεπε να υπάρξουν κι αυτοί. Ωστόσο, κάνοντας την αυτοκριτική του, δήλωσε πως ο ίδιος ευθύνεται που δεν εξήγησε στον κόσμο ότι αυτά τα μέτρα είναι προσωρινά, αλλά αναγκαία. Χαρακτήρισε προσωπικό του λάθος πως δεν μετέφερε στον κόσμο πως η υψηλή φορολογία εισοδήματος είναι προσωρινή.

Σε ερώτημα του Twitter “πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη που ψηφίσετε την κα Κωνσταντοπούλου για Πρόεδρο της Βουλής” δήλωσε πως ναι θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη, βλέποντας πως κινείται σε αυτό το αξίωμα. Σε ερώτηση γιατί διάλεξε τον κ. Δήμα ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι κάποιο πρόσωπο της Αριστεράς, ο κ. Σαμαράς αποκάλυψε πως είχε κάνει πρόταση στον κ. Κουβέλη, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Όπως είπε την προηγούμενη ημέρα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας Δήμα, ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης ως απεσταλμένος του κ. Σαμαρά στον κ. Κουβέλη, αλλά εκείνος αρνήθηκε.

Για τον ανασχηματισμό του Ιουνίου και για τις κατηγορίες πως από τότε η κυβέρνηση μεταρρυθμιστικά “έκατσε”, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θύμησε πως μία από τις δυσκολότερες ιδιωτικοποιήσεις εκείνη της ΔΕΗ έγινε τότε, κατηγορώντας τον υπουργό, κ. Λαφαζάνη πως το πάγωμα της διαδικασίας θα κοστίσει πολλά χρήματα. Θύμησε μάλιστα την αξιοποίηση του Ελληνικού και των περιφερειακών αεροδρομίων. Ωστόσο, δήλωσε για πρώτη φορά πως μπορεί να δεχθεί ότι ο ανασχηματισμός δεν ήταν καλός.

Σε ερώτηση για τις τρεις καλύτερες μεταρρυθμίσεις, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως η προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει τη χώρα στις αγορές, τη δημιουργία ηλεκτρονικού κράτους και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που έγινε πιλοτικά σε συγκεκριμένους δήμους, το οποίο θα γινόταν σε όλη τη χώρα από το 2017. Μίλησε και για άλλες μεταρρυθμίσεις, λέγοντας για άλλη μία φορά πως δεν τις διαφημίσαμε όπως θα έπρεπε. Σημαντικές χαρακτήρισε επίσης τις κινήσεις με τον αγωγό ΤΑP και την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Στην εκπομπή υπήρξε παρέμβαση από έναν έλληνα γιατρό που βρίσκεται στη Γερμανία, ο οποίος μίλησε για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην Ελλάδα που επιθυμούν να ασχοληθούν με την ιατρική. Ο κ. Σαμαράς παραδέχθηκε πως η Ελλάδα αυτή τη φορά δεν είναι η καλύτερη χώρα για να μεγιστοποιήσει κάποιος τις σπουδές του και παραδέχθηκε πως έχει δίκιο ο έλληνας γιατρός από τη Γερμανία για τα προβλήματα που αντιμετώπισε.

Για το πάρτι στον χώρο της υγείας, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως υπήρχαν τεράστια χρέη, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε όσο μπορεί να μειώσει τις σπατάλες. Ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως οι μισοί ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους και παραδέχθηκε μία σωρεία λαθών τα προηγούμενα χρόνια στον τομέα των ασφαλιστικών ταμείων.

Για τα εσωκομματικά ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως η εκλογική απώλεια στη Νέα Δημοκρατία ήταν μόλις 1% και επανέλαβε πως δεν πρόκειται να κάνει δώρο στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα μία εσωστρέφεια μέσα στο κόμμα. Όπως είπε, ο ίδιος κάλεσε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να δηλώσουν ποιός έχει πρόβλημα ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία και κανείς δεν μίλησε. Μάλιστα, σημείωσε πως εάν έφευγε από την ηγεσία του κόμματος θα ήταν σαν να φυγομαχούσα. Δήλωσε πως εάν γινόταν ένα συνέδριο στη Νέα Δημοκρατία, όλοι οι δημοσιογράφοι θα έγραφαν για αυτό και θα αποπροσανατολιζόταν η προσοχή από τις κινήσεις της κυβέρνησης. Ωστοσο, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ενός συνεδρίου, αλλά όπως είπε, θα γίνει όταν έρθει η ώρα.

Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τον Δεκέμβριο του 2014 και για το γεγονός πως δεν έκλεισε η αξιολόγηση από τον Σεπτέμβριο εκείνου του έτους, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως οι δανειστές μεγάλωναν συνέχεια το δημοσιονομικό κενό και σήκωναν συνέχεια τον πήχυ. Δήλωσαν πως οι δανειστές “κουμπώθηκαν” μπροστά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις πιθανές εκλογές και εξέφρασε την πεποίθηση πως εάν τα ξαναέβλεπαν τα πράγματα δεν θα έκαναν το ίδιο. Παραδέχθηκε πως και ο ίδιος περίμενε μεγαλύτερη βοήθεια από τους ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και εκείνοι κοιτούσαν τα δικά τους συμφέροντα και ειδικά το ΔΝΤ. Μάλιστα, δήλωσε πως στο e-mail Χαρδούβελη εκτός από την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, δεν υπήρχε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο.

Σφοδρή κριτική στον Γιάννη Βαρουφάκη: Με τα ουάου δεν βάφονται αυγά

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επικέντρωσε τα πυρά του κυρίως στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, λέγοντας πως είναι πρωταγωνιστής ενός θεάτρου πολιτικών απειλών κατά πάντων, ενώ δήλωσε πως όλα αυτά τα κάνει για τα ουάου, αλλά με τα ουάου δεν βάφονται αυγά.

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς δεν δίστασε να αναφερθεί και στις ενδυματολογικές επιλογές του Γιάνη Βαρουφάκη, τις οποίες χαρακτήρισε εκκεντρικότητα την οποία, όπως είπε, δέχεται.

Παράλληλα, τον κατηγόρησε πως άρχισε να φτιάχνει εχθρούς, σημειώνοντας πως έχει επιδερμική πολιτική εξαιτίας της οποίας η Ελλάδα έχει ξεμείνει από συμμάχους και έχει κάνει όλο τον κόσμο εχθρούς της χώρας.

Σε ερώτηση για τα αναδρομικά των ενστόλων και την αντιμετώπιση της προηγούμενης κυβέρνησης σε αυτό τον κλάδο, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως δεν υπήρχε καμία περίπτωση ο πρόεδρος της κεντροδεξιάς να μην θέλει το καλό των Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα, δήλωσε πως το 1989 ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών έκανε τη μεγαλύτερη αύξηση μισθών σε αστυνομικούς. Όπως είπε, για τα αναδρομικά των ενστόλων υπήρξε σχεδιασμός να τα λαμβάνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου λόγω των δημοσιονομικών αναγκών της χώρας.

Για τον κ. Μπαλτάκο, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως πρώτα η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε τη Χρυσή Αυγή και όταν ο κ. Μπαλτάκος ξέφυγε από την κομματική γραμμή, έφυγε και από τη θέση του. Κατηγόρησε μάλιστα την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον ΣΥΡΙΖΑ πως κοντεύουν να αναδείξει σε ρυθμιστή του πολιτεύματος τη Χρυσή Αυγή. Μάλιστα, σημείωσε πως και αδελφός του να ήταν ο Μπαλτάκος πάλι θα έφευγε από τη στιγμή που τέθηκε εκτός κομματικής γραμμής, ενώ δήλωσε πως αυθαιρέτως τα έκανε όλα και χωρίς να είναι ο ίδιος ενημερωμένος”.

Για τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως δεν έχει έρθει εξώδικο από καμία εταιρεία και πως δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας του κόμματος.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό θέμα, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως πρέπει να ενεργοποιηθούν τα κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών, ενώ σημείωσε πως η Ευρώπη δεν έκανε τη δουλειά της όπως θα έπρεπε σε αυτό το θέμα. Κληθείς να σχολιάσει τον κ. Βαρουφάκη δήλωσε πως δημιουργεί συνέχεια εχθρούς κατηγορώντας τον πως με τα ουάου δεν βάφονται τα αυγά, ενώ χαριτολογώντας δήλωσε πως δέχεται και τις εκκεντρικές του ενδυματολογικές εμφανίσεις.

Κλείνοντας τη συνέντευξη ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να κάνει debate με τον Αλέξη Τσίπρα για να μάθει και ο ίδιος ποιά είναι τα μέτρα που θέλει τελικά να λάβει η κυβέρνηση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε