Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Αποτελέσματα δημοψηφίσματος: Την Τρίτη κρίνονται όλα! Συμφωνία ή Grexit – Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη μετά το ηχηρό «Όχι»

Αποτελέσματα δημοψηφίσματος: Την Τρίτη κρίνονται όλα! Συμφωνία ή Grexit – Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη μετά το ηχηρό «Όχι»

– Η πιο κρίσιμη μέρα για το μέλλον της χώρας θα είναι η Τρίτη
– Σήμερα συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ – Την Τρίτη Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής
– Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ενωτικός στο διάγγελμά του
– Στις 10.00 το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
– Δεν θα συμμετέχει ο Πρόεδρος της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος
– Παραιτήθηκε μετά το ηχηρό «Όχι» στο δημοψήφισμα ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς
– Κρίσιμη η συνεδρίαση της ΕΚΤ που θα κρίνει εάν θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες ή θα τραβήξει την πρίζα
– Τηλεδιάσκεψη Γιούνκερ με Τουσκ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ
– «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν

Μεγάλη νίκη του ΟΧΙ έναντι του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα που αφορούσε στην πρόταση των δανειστών. Οι εξελίξεις μετά από αυτό το αποτέλεσμα είναι πραγματικά καταιγιστικές και η αγωνία μεγάλη γιατί επι της ουσίας όλα θα κριθούν την Τρίτη για την Ελλάδα. Κάποιοι λένε πλέον ανοικτά ότι υπάρχουν δυο δρόμοι: Grexit ή συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο διάγγελμά του ζήτησε ενότητα και την σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και αμέσως μετά μετέβη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να το συζητήσει μαζί του. Αποφασίσθηκε η συνεδρίαση να γίνει στις 10.00 το πρωί.

Τα μηνύματα από την Ευρώπη έως αυτή την ώρα δεν είναι και τα πιο ευχάριστα. Ο Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, κράτησε αποστάσεις και εμφανίστηκε επιφυλακτικός απέναντι σε όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα Μέρκελ και Ολάντ ανακοίνωναν εκτός από την σημερινή τους συναντηση στο Παρίσι και την σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής την Τρίτη το βράδυ.
Πριν από την Σύνοδο Κορυφής θα συνεδριάσει το Eurogroup για να την προετοιμάσει ενώ σήμερα θα συγκληθεί και το Euroworking Group.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, χαρακτήρισε λυπηρό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την ίδια ώρα χιλιάδες κόσμου πανηγύριζαν στο Σύνταγμα.

Πιο αναλυτικά:

Την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών πυροδότησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, την Τρίτη, στις 19.00 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης με στόχο να συζητηθεί η κατάσταση μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Ο Ντ. Τουσκ είχε ήδη σειρά διαβουλεύσεων, οι οποίες θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες έτσι ώστε να προετοιμαστεί η Σύνοδος με τον κατάλληλο τρόπο.

Σειρά διαβουλεύσεων με τους 18 υπόλοιπους ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης είχε το βράδυ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, σημειώνοντας πως ο πρόεδρος Γιούνκερ θα έχει σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται ο Πρόεδρος Γιούνκερ προτίθεται να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο την Τρίτη.

Εξάλλου, διμερή συνάντηση θα έχουν αύριο το βράδυ στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, οι δύο ηγέτες θα αξιολογήσουν τις συνέπειες του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών που στόχο έχει να συμβάλει σε μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα.

Σε τεχνοκρατικό επίπεδο, η κατάσταση στην ευρωζώνη μετά το “όχι” του δημοψηφίσματος θα συζητηθεί αύριο στην τηλεδιάσκεψη των εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης, δηλαδή στο Euroworking Group.

Τέλος, αύριο συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ προκειμένου να εξετάσει κατά πόσο θα συνεχίσει την έκτακτη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης δεν αναμένεται να πάρουν αποφάσεις αμετάκλητου χαρακτήρα αύριο, καθώς, όπως επισημαίνουν, η όποια απόφαση κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες είναι καθαρά πολιτική.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα από το υπουργείο Εσωτερικών υπάρχει η εξής εικόνα στο 95,40% της Επικράτειας:

OXI 61,31%
NAI 38.69%
ΨΗΦΙΣΑΝ 62.49%
ΑΚΥΡΑ/ΛΕΥΚΑ  5,79%

Εδώ μπορείτε να βλέπετε τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ 2015
Διαβάστε εδώ τα πάντα για το
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 2015

Δείτε εδώ όλες τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για το Δημοψήφισμα 2015

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Δείτε την εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών με όλα τα αποτελέσματα

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε