Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Δραματικές εξελίξεις μετά την αποχώρηση της Ελλάδας από τις διαπραγματεύσεις – Κομισιόν: Μας χωρίζουν 2 δισ. – Γιούνκερ: Βρείτε τα με το Eurogroup

Δραματικές εξελίξεις μετά την αποχώρηση της Ελλάδας από τις διαπραγματεύσεις – Κομισιόν: Μας χωρίζουν 2 δισ. – Γιούνκερ: Βρείτε τα με το Eurogroup

– Μόλις 45 λεπτά κράτησε η συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους Θεσμούς
– Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία
– Δυο δισ. ευρώ ετησίως το χάσμα των δυο πλευρών – Σκληρή ανακοίνωση και τελεσίγραφο από την Κομισιόν
– Κυβέρνηση: Αποχωρήσαμε γιατί οι δανειστές δεν ήταν έτοιμοι για συμφωνία
– Κομισιόν: Περιμένουμε μια θετική κίνηση μέχρι την Πέμπτη
– Εκπρόσωπος Γιούνκερ: Έχουμε καιρό ως το τέλος του μήνα για να φτάσουμε σε συμφωνία
– Το ελληνικό ζήτημα θα ξανατεθεί στο τραπέζι στο Eurogroup της Πέμπτης
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση των απεσταλμένων του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των Θεσμών στις Βρυξέλλες κατέληξαν σε ένα μεγαλοπρεπές αδιέξοδο, δίνοντας ξανά χαρακτήρα θρίλερ στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές.

Μόλις 45 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των δανειστών, παρουσία και του επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.

Το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων ανακοίνωσε η ίδια η Κομισιόν. “Οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκαν χωρίς την επίτευξη συμφωνίας, παραμένει σημαντική διάσταση απόψεων”.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι τις δυο πλευρές χωρίζουν 2 δισ. ευρώ το χρόνο και διεμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση πως περιμένει μια θετική κίνηση μέχρι την Πέμπτη, όταν συνεδριάζει το Eurogroup.

Και ενώ οι πιέσεις αυξάνονται και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα… ψυχραιμίας, λέγοντας πως μπορεί τώρα να υπάρχει ναυάγιο αλλά υπάρχει χρόνος για συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα! Σύμφωνα πάντως με τον επικεφαλής τον Financial Times στις Βρυξέλλες, Peter Spiegel, το ελληνικό θέμα θα συζητηθεί στο κρίσιμο Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ δεν έκανε βήμα πίσω από τις απαιτήσεις για μειώσεις ίσες με το 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ, σε μισθούς και συντάξεις, ούτε για έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ από το ΦΠΑ. Φαίνεται, πάντως, πως αυτή τη φορά οι δανειστές ήταν “ενωμένοι” και χωρίς διαφορές ανάμεσά τους.

Αυτό έκανε την ελληνική πλευρά να αποχωρήσει από τις συζητήσεις. Όπως ανέφεραν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με το Mega, η ελληνική πλευρά αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις “γιατί οι δανειστές δεν ήταν έτοιμοι για συμφωνία”.

Νωρίτερα, μέσω non paper η κυβέρνηση είχε τονίσει, απαντώντας σε ευρωπαϊκές πηγές και δημοσιεύματα, πως είχε καταθέσει από την 1η Ιουνίου τις προτάσεις της αλλά και δυο επεξεργασμένα κείμενα που αφορούν την βιωσιμότητα του χρέους και το δημοσιονομικό κενό, ενώ οι απεσταλμένοι του πρωθυπουργού παρέδωσαν από χθές, Σάββατο, στους στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η κυβέρνηση έκανε λόγο για «προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες – δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό» και διαμήνυσε πως «δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα» και κανένα υφεσιακό μέτρο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο, και άλλο ένα 1% (ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ) από την αύξηση του ΦΠΑ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε