weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Αρχισαν οι «γαλάζιες» απώλειες παρά την κομματική πειθαρχία Σαμαρά!

Αρχισαν οι «γαλάζιες» απώλειες παρά την κομματική πειθαρχία Σαμαρά!

Τι κι αν ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως κανείς δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές αν δεν ψηφίσει το νέο μνημόνιο, τι κι αν ζήτησε κομματική πειθαρχία, αρκετοί βουλευτές αρχίζουν να δηλώνουν πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν ΝΑΙ στα νέα μέτρα.

  Μέχρι στιγμής, έχουν διαφοροποιηθεί από την γραμμή της ηγεσίας οι βουλευτές κκ. Κώστας Μαρκόπουλος, Χρήστος Ζώης, Δημήτρης Σταμάτης, Μαργαρίτης Τζίμας, Πάναγιώτης Μελάς και Γιώργος Βαγιωνάς. 

    Αίσθηση προκάλεσε ο κ. Μαρκόπουλος ο οποίος είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος και από τους κοντινούς στον κ Σαμαρά βουλευτές. Στην ομιλία του ο κ. Μαρκόπουλος ανάφερε ότι ‘την ατζέντα που διαπραγματευθήκατε την συνέταξε ο υπουργός του 8% και πρόσθεσε ότι όποιος φοβάται να πεθάνει μία φορά πεθαίνει κάθε μέρα». Ο τομεάρχης άμυνας κ. Μαργαρίτης Τζίμας είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Σαμαρά «μέχρι πριν από δύο εβδομάδες  έλεγα αυτά που μας λέγατε  εσείς και ο κ. Μιχελάκης ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και ότι θα τα διαπραγματευθείτε εσείς μετά τις εκλογές,  τώρα τι θα πώ;». 

    Ο τομεάρχης εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης στην ομιλία του απευθύνθηκε προσωπικά στον κ. Σαμαρά λέγοντάς του ότι γνωρίζει πως ήταν ένας από τους λίγους που από την αρχή είχε ταχθεί κατά του πρώτου Μνημονίου. Ακολούθως υπενθύμισε στον κ. Σαμαρά ότι το Νοέμβριο του είπε πει πως μετά την απομάκρυνση Παπανδρέου έπρεπε να οριστεί τεχνοκρατική κυβέρνηση με πολιτικό επικεφαλής για να διαπραγματευθεί και του είχε προτείνει να ζητήσει εκείνος την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Είπε επίσης ότι ακόμη και η κ. Μέρκελ άφηνε περιθώριο εκλογών μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου αφήνοντας να εννοηθεί ότι με τις επιλογές του, ο κ. Σαμαράς έχασε την ευκαιρία. Ο κ. Ζώης εξέφρασε την αντίθεσή του με το αγγλικό δίκαιο που θα διέπει την δανειακή σύμβαση λέγοντας: «αν πτωχεύσουμε υπονομεύεται ο ρόλος της κυβέρνησης, δεν θα υπάρχει πολιτικό ανάστημα απέναντι στον δανειστή». Ερωτήματα όμως έθεσε και για την πορεία του PSI και για τα μέτρα που το συνοδεύουν: «Το PSI διαφαίνεται επιτυχημένο; Μόλις χθες ο Σόιμπλε είπε στο Ρόιτερς ότι δεν είναι αρκετό. Επιπλέον τα μέτρα είναι υφεσιακά ή όχι; Πως υπηρετούνοι οι όροι της ελεύθερση αγοράς;». Τέλος αμφισβήτησε την δυνατότητα να διώξουν τη χώρα μας από τη ΕΕ ακυρώνοντας το βασικό επιχείρημα του κ. Σαμαρά. 

    Επίσης ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρης Σταμάτης διαφώνησε με την απόφαση του κ. Σαμαρά και δήλωσε ότι θα καταψηφίσει και μάλιστα είχε αντιπαράθεση με τον κ. ‘Αρη Σπηλιωτόπουλο ο οποίος τάχθηκε υπέρ του πακέτου μέτρων της Τρόικας και ζήτησε «να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους δεν στηρίζουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ». Απαντώντας ο κ. Σταμάτης ανάφερε «την επιχειρηματολογία την εξέφρασε πολύ καλά ο πρόεδρος, δεν χρειάζεται κάποιοι να γίνονται βασιλικότεροι και επειδή βλέπω πολλούς τις τελευταίες ημέρες να κάνουν κωλοτούμπες, πολιτικούς και δημοσιογράφους ας προσέχουν. ‘Αρη μου είναι πολλά τα λεφτά». 

    Κριτική στους μέχρι τώρα χειρισμούς του κ. Σαμαρά που οδήγησε στο τωρινό αδιέξοδο άσκησε και ο επίσης κοντινός στον κ. Σαμαρά βουλευτής Ηλείας κ. Κώστας Τζαβάρας ο οποίος όμως αφήνει ανοικτό το αν θα ψηφίσει ή όχι. Ρώτησε πάντως τον κ. Σαμαρά τι εγγυήσεις υπάρχουν ότι σε δύο μήνες δεν θα χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Τι θα γίνει λοιπόν μέχρι αύριο το βράδυ που θα φτάσει η ώρα της ψηφοφορίας;

Διαβάστε
Αντ.Σαμαράς: «Όσοι ψηφίσουν όχι δεν θα είναι υποψήφιοι ξανά» – «Μετά το PSI πάμε σε εκλογές»

#TAGS MM