Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Άρχισε το άτυπο υπουργικό συμβούλιο – Τι θα συζητήσουν

Η σημερινή άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είναι πιθανότατα μια από τις τελευταίες με την παρούσα σύνθεση, καθώς…

…ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει, ίσως και μέσα στην εβδομάδα, στον δομικό ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου και του πρωθυπουργικού γραφείου.

Αν και πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου λένε πως το υπουργικό συμβούλιο θα ασχοληθεί με το θέμα του Ιστορικού Κέντρου της Αθηνας και τα προβλήματα του, θεωρείται σίγουρο πως θα γίνει αναφορά και στον ανασχηματικό.

Παρά την προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να αποσυνδέσει τον δομικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης από τα πρόσωπα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο, με αφορμή τα κενά που θα υπάρξουν λόγω υποψηφιότητας κυβερνητικών στελεχών στις εκλογές της αυτοδιοίκησης, ότι ο κύριος Παπανδρέου θα προχωρήσει σε αλλαγές ή μετακινήσεις στελεχών εντός της κυβέρνησης και αξιοποίηση πιθανότατα εξοκοινοβουλευτικών στελεχών, με σκοπό τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και παραγωγικού σχήματος που θα κληθεί να υλοποιήσει την δεύτερη και πιο κρίσιμη φάση του επικαιροποιημένου μνημονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο των δομικών αλλαγών προωθούνται μεταξύ άλλων:
– η δημιουργία θέσης γενικού συντονιστή της κυβέρνησης ή δεύτερης θέσης αντιπροέδρου
– σύσταση κυβερνητικής επιτροπής
– σύσταση επιτροπής διαχείρησης κρίσεων
– ενίσχυση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι δομικές παρεμβάσεις στην κυβέρνηση περιορίζονται μόνο στο στενό πυρήνα του λεγόμενου οικονομικού επιτελείου και ειδικότερα στο νεοσυσταθέν υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστηκότητας και Ναυτιλίας, το οποίο είναι πολύ πιθανό να σπάσει στα τρία.

Ειδικότερα, για τη θέση του γενικού Συντονιστή στην κυβέρνηση ή του δεύτερου αντιπροέδρου ακούγονται έντονα τα ονόματα του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση και του υπουργού Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη. Για τα επικοινωνιακά ζητήματα πιθανολογείται η μετακίνηση του υπουργού Πολιτισμού, Πάνου Γερουλάνου, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ παράλληλα στον τομέα αυτό, πιο ενεργός θα είναι ο ρόλος του Δημήτρη Ρέππα, λόγω προηγούμενης εμπειρίας και του Νίκου Αθανασάκη.

Κλειδιά του ανασχηματισμού θεωρούνται τα υπουργεία Οικονομίας και Προστασίας του Πολίτη, καθώς η πιθανή μετακίνηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο υπουργείο Οικονομίας και η έξοδος της κ. Κατσέλη από την κυβέρνηση ή η μετακίνησή της σε άλλο υπουργείο -σε συνδυασμό παράλληλα με πιθανές αλλαγές στα υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης- θα διαμορφώσουν δεδομένα για ευρύ ανασχηματισμό και στα πρόσωπα.

Διαβάστε επίσης:
Άρθρο παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου “Πρώτα οι θεσμικές αλλαγές”

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε