Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Άτακτη υποχώρηση Κοντονή! Απέσυρε την τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης μετά το “κράξιμο”

Άτακτη υποχώρηση Κοντονή! Απέσυρε την τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης μετά το “κράξιμο”
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Την τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης αναγκάστηκε να αποσύρει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, μετά τον σάλο που προκλήθηκε.

Οι διαφωνίες των ΑΝΕΛ, αλλά και το «μπλόκο» που έκαναν στη Βουλή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ οδήγησαν τον Σταύρο Κοντονή σε… άτακτη υποχώρηση.

Έτσι, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι αποσύρει την επίμαχη τροπολογία προκειμένου να δοθεί χρόνος να την μελετήσουν όσοι διαφωνούν και θα την επαναφέρει μετά από δέκα ημέρες, όπως είπε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι η τροπολογία θα κατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και επέκρινε τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη για «πολιτική σχιζοφρένεια», «καραγκιοζιλίκια».

«Ενημερώθηκα από τον εκπρόσωπο της χώρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τον κ. Περάκη, ότι αναβλήθηκε σήμερα η συζήτηση ενώπιον του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων – αυτός ήταν και ο λόγος που είχαμε επισπεύσει αυτή την τροπολογία», είπε ο Σταύρος Κοντονής και πρόσθεσε: «Δίνεται εκείνο το χρονικό περιθώριο και στα κόμματα της συγκυβέρνησης και στα άλλα κόμματα, να ενημερωθούν καλύτερα για το τι ακριβώς λέει και επιδιώκει η διάταξη».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ακόμη, ότι «ανταποκρινόμενος και στην έκκληση του εισηγητή των ΑΝΕΛ του κ. Παπαχριστόπουλου, θα δώσει χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδας έως δέκα ημερών και θα έρθουν άμεσα σε ψηφοφορία στο επόμενο νομοσχέδιο».

«Σήμερα έγινε αυτή η αναβολή της συζήτησης στο Συμβούλιο των Αντιπροσώπων, αν δεν υπήρχε όμως αυτή η αναβολή θα προχωρούσαμε κανονικά, και όποιος θέλει να αναλάβει τις ευθύνες του», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και κάλεσε τη ΝΔ να λέει καθαρά τις απόψεις της για θέματα σοβαρά, αντί να κρύβεται πίσω από ζητήματα διαδικασίας.

«Έχουμε πει από το βήμα της Βουλής, ότι υπάρχουν και θα υπάρχουν νομοσχέδια με τα οποία δεν θα συμφωνούν και τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ή δεν θα συμφωνούν όλοι οι βουλευτές. Τις επόμενες ημέρες έρχεται προς συζήτηση το νομοσχέδιο περί της ταυτότητας φύλου: εκεί μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες από τους βουλευτές του δεύτερου κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση θα το φέρει το νομοσχέδιο και θα συζητηθεί. όπως και η συγκεκριμένη διάταξη», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και κάλεσε την αντιπολίτευση να μην ανοίγει θέματα για μικροκομματικούς σκοπούς, που μπορεί να εκθέτουν τη χώρα.

Νωρίτερα, ο υπουργός, αναφερόμενος στην τροπολογία που σχετίζεται με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του δικαστηρίου του Στρασβούργου, είχε υπογραμμίσει ότι η προωθούμενη διάταξη εγκαθιδρύει δικαίωμα σε αυτόν που έχει πετύχει θετική απόφαση από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να επανεξεταστεί η υπόθεσή του από τα ποινικά δικαστήρια, τα οποία κυρίαρχα θα αποφασίσουν και δεν υποχρεούνται να εναρμονίσουν την απόφασή τους με αυτή του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

«Επομένως, όλες αυτές οι γελοιότητες και οι ερμηνείες που ακούστηκαν, είναι να προσφέρουν κακές υπηρεσίες στον τόπο», είπε ο κ. Κοντονής και υπογράμμισε πως η ΝΔ ανοίγει θέματα εκεί που δεν υπάρχουν.

«Το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει εκδώσει και άλλες αποφάσεις. Να σας θυμίσω την απόφαση Λοϊζίδου; – τις οποίες αποφάσεις, η χώρα μας τις κάνει σημαία. Και λέμε τώρα σε εσάς τους πολύ Ευρωπαίους, αυτές τις αποφάσεις που μπορεί να μην μας βολεύουν, τι θα τις κάνουμε; Θα συμπεριφερθούμε όπως η χούντα που αποβλήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης; Λέμε λοιπόν, ότι η χώρα θα πρέπει να είναι συνεπής στις διεθνείς υποχρεώσεις της, να σέβεται τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων και να δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες, επανάκρισης της υπόθεσής τους, όταν έχουν πετύχει θετική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Προς τι λοιπόν όλη συνωμοσιολογία περί σωματείων της Θράκης;», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Σταύρος Κοντονής, για μεν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη είπε ότι δεν ψηφίζει τις διατάξεις διότι προτάσσει τη δημιουργία προβλήματος στην κυβέρνηση, για την δε ΝΔ πως «πρέπει να μας πουν ξεκάθαρα τι λένε επί της τροπολογίας οι ‘μένουμε Ευρώπη’». Είπε δε, ότι η ΝΔ είχε νομοθετήσει για τις ποινικές υποθέσεις το ίδιο ακριβώς πράγμα που νομοθετεί σήμερα η κυβέρνηση και άρα πρέπει να εξηγήσει καθαρά ποια είναι η θέση της.

«Όταν ο κ. Ρουπακιώτης είχε φέρει νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, εμείς το ψηφίσαμε», είπε για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε: «Εμείς δεν κάναμε τα καραγκιοζιλίκια που κάνετε εσείς σήμερα! Είναι σοβαρή η στάση του κόμματός σας να λέτε «συμφωνούμε αλλά δεν ψηφίζουμε»; Τι είσαστε; Πολιτικά σχιζοφρενείς; Δηλαδή συμφωνούμε με αυτά που λέει η κυβέρνηση αλλά δεν τα ψηφίζουμε γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε πολιτικό θέμα; Σταματήστε να φωνάζετε γιατί δείχνετε πόσο άδικο έχετε!» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Αναφερόμενος στην τροπολογία για την υπό όρο απόλυση κρατουμένου, ο υπουργός Δικαιοσύνης σχολίασε παρέμβαση του Μάκη Βορίδη, καλώντας τον να απαντήσει «πόσο κακό και βλαπτικό είναι για την κοινωνία να επικρατήσουν ανθρώπινες συνθήκες στις φυλακές και πόσο κακό πράγμα είναι η αποσυμφόρηση, όταν είναι εκείνος που, επί έτη και έτη, στη νεότητά του, διεκδικούσε απόλυση των πραξικοπηματιών». Είπε επίσης, ότι η κυβέρνηση παρέλαβε «κολαστήρια» τα καταστήματα κράτησης, και με τους νόμους που ψήφισε, πέτυχε βελτίωση των συνθηκών και ένα λελογισμένο επίπεδο του αριθμού κρατουμένων, που θα γίνει ακόμη καλύτερο με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στις άλλες παρεμβάσεις (σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, ΙΕΚ κλπ) στις φυλακές τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η Ελλάδα, όπως είπε, να είναι η πρώτη χώρα σε επιτεύγματα στο πεδίο των φυλακών.

Άδωνις Γεωργιάδης: Μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα για τον Σύριζα

Σχόλιο για την απόσυρση της τροπολογίας έκανε μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης, κάνοντας λόγο για ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μόλις απέσυρε ο Κοντονής την διάταξη για την Θράκη. Μεγάλη Κοινοβουλευτική ήττα για τον Σύριζα», έγραψε.

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις