Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Aθωώνει τον Καραμανλή ο “Καλός Στρατιώτης” Αγγέλου – Πήγαμε στο Βατοπαίδι λόγω Ρουσόπουλου – Κάλυψη από Καραμανλή

EUROKINISSI

– Ως θύμα πολιτική σκευωρίας εμφανίζεται στην απολογία του ο Αγγέλου!
– Πως έσυρε ο Καραμανλής τη ΝΔ να εκδώσει δήλωση στήριξης στον Αγγέλου
– Κριτική από όλους στον Καραμανλή που έσπασε τη σιωπή του όχι για την παραλίγο χρεωκοπία της χώρας, αλλά για να στηρίξει τον στενό του συνεργάτη για ένα σκάνδαλο
– Θα ζητήσει επανεξέταση των περιοριστικών όρων

Το «δεξί χέρι» του κ. Καραμανλή επέμεινε ότι η εμπλοκή του στην υπόθεση έχει στόχο «να πληγεί ο πρώην πρωθυπουργός», επιμένοντας ότι ο ίδιος δεν συμμετείχε σε κανένα κυβερνητικό όργανο και δεν ήταν «κορυφαίος» αλλά «στενός» συνεργάτης.

Η φράση ωστόσο «έχω συγκεκριμένη αφετηρία μνήμης» αλλά και η διάψευση της κατάθεσης του τέως υφυπουργού Οικονομικών κ. Π.Δούκα ότι του τηλεφώνησε για να προωθηθούν κατά προτεραιότητα οι αξιώσεις των μοναχών δεν έπεισαν την ανακρίτρια, η οποία επέμεινε στο βαρύ κατηγορητήριο για «βλάβη των συμφερόντων του Δημοσίου» που του είχε απαγγείλει.

Την ίδια ώρα ο Κώστας Καραμανλής ο οποίος τους τελευταίους 9 μήνες έμεινε σιωπηλός για κορυφαία θέματα που απασχόλησαν την πολιτική ζωή του τόπου και δεν απάντησε ούτε καν στο δημοσίευμα γαλλικού περιοδικού το οποίο το παρουσίαζε ως τα 7 καθάρματα της ΕΕ, επέλεξε χθες να σπάσει την σιωπή του για να στηρίξει τον Γιάννη Αγγέλου.
 

Η εφημερίδα τα “Νέα” αποκαλύπτει σήμερα ένα μέρος της απολογίας του Γιάννη Αγγέλου.
 
«Υπάρχουν πολιτικές διαστάσεις»
 
Ο κ. Αγγέλου μίλησε για «προσπάθεια κάποιων να δώσουν πολιτικές διαστάσεις στην υπόθεση,πέρα από αυτές που πραγματικά έχει». Παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχουν αφού εμπλέκονται υπουργοί δύο διαφορετικών κυβερνήσεων». Τόνισε επίσης ότι όσοι επιχειρούν να εμπλέξουν το Μαξίμου «προσπαθούν να βρουν άλλοθι για τις δικές τους ενέργειες όταν απέκτησαν την ιδιότητα του κατηγορουμένου», απαντώντας ουσιαστικά στις κατηγορίες της Σταματίνας Μαντέλη, ενώ υπενθύμισε ότι «ο τέως πρωθυπουργός ανέλαβε δημοσίως την καθαρά αντικειμενική πολιτική ευθύνη». Προσπάθησε μάλιστα να διαψεύσει ότι συμμετείχε «στη λήψη των όποιων πολιτικών αποφάσεων».
  
«Μία φορά μίλησαν για τις ανταλλαγές»
 
«Για τα θέματα διεκδικήσεων της μονής σάς έκαναν ποτέ λόγο οι μοναχοί;» ρωτάει η κυρία Καλού και ο Αγγέλου απαντά:

«Η μοναδική φορά που έγινε αναφορά από τον ηγούμενο Εφραίμ ήταν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής μου στο Αγιον Ορος μαζί με τον γιο μου. Εκεί ο ηγούμενος ξεκίνησε να μου λέει ότι είχαν κάποια θέματα με τα μετόχια τους στην Ξάνθη.
Επειδή παρομοίων αιτημάτων γινόμουν αποδέκτης καθημερινά όπου βρισκόμουν, και επειδή ούτε αρμοδιότητα αλλά ούτε και επιθυμία είχα να εμπλέκομαι σε τέτοια θέματα,η πάγια αντιμετώπιση ήταν η παράκλησή μου να απευθυνθούν στους αρμόδιους φορείς» λέει, ενώ ισχυρίζεται ότι δεν του μίλησαν για τα επιχειρηματικά σχέδιά τους. Αργότερα όμως και μετά τις ερωτήσεις της ανακρίτριας απαντά στο αν οι μοναχοί επεχείρησαν να εκμεταλλευθούν τη θέση του δίπλα στον Πρωθυπουργό: «Η σχέση μας και η επικοινωνία μας δεν επέτρεπε παρέμβαση. Να επαναλάβω ότι αυτό ενδεχομένως επιχειρήθηκε, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση από εμένα». Ισχυρίζεται επίσης ότι «αγνοούσα την ύπαρξη αντιδικίας με το Δημόσιο».

  
«Οψιμοι μάρτυρες εναντίον μου»
 
Ερωτηθείς για τις μαρτυρίες, όπως του Μπότσιου και της Μαντέλη, που τον ενέπλεξαν σε τηλεφωνήματα που εξέφραζαν ενδιαφέρον για τα θέματα της μονής, ο κ. Αγγέλου απαντά ότι «κατηγορηματικά δεν έγινα αποδέκτης τηλεφωνημάτων σαν αυτά που αναφέρονται». Χαρακτηρίζει μάλιστα «όψιμα όσα καταθέτουν,μετά την απόκτηση από τους ίδιους της ιδιότητας του κατηγορουμένου,διότι εκτιμούν ότι έτσι ενισχύουν την υπερασπιστική τακτική τους. Ολες οι καταθέσεις βρίθουν ανακριβειών, αντιφάσεων, ασαφειών, ακόμη και παραλογισμών» λέει χαρακτηριστικά.
 
Καταλήγοντας στην απολογία του, ο Γιάννης Αγγέλου τονίζει ότι «όλα αυτά τα χρόνια με υπευθυνότητα και ευσυνειδησία υπηρέτησα τα καθήκοντά μου» και σημειώνει: «Δεν απήλαυσα την εξουσία. Αντίθετα, αυτά τα χρόνια ήταν τα χειρότερα ποιοτικά χρόνια της ζωής μου για μένα και την οικογένειά μου».
  
«Πήγαμε στο Βατοπαίδι λόγω Ρουσόπουλου»
 
Η κυρία Ειρήνη Καλού επιμένει στις επισκέψεις του κ. Αγγέλου στη Μονή Βατοπαιδίου. «Πότε επισκεφθήκατε για πρώτη φορά το Αγιον Ορος και σε ποια μονή διανυκτερεύσατε;» ρωτάει, για να λάβει την απάντηση «το 2003». Ο κ. Αγγέλου λέει ότι η επίσκεψη έγινε «με τον κ. Ρουσόπουλο και το παιδί του». Στην ερώτηση γιατί επελέγη η συγκεκριμένη μονή και όχι κάποιο άλλο μοναστήρι αποκρίνεται «λόγω της αρχικής επιλογής». Παραδέχεται ωστόσο ότι η αρχική επιλογή έγινε εξαιτίας του κ. Θοδωρή Ρουσόπουλου, καθώς είχε «μια προγενέστερη γνωριμία με τον ηγούμενο της Μονής Εφραίμ και τον μοναχό Αρσένιο », όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «πιο παλιά από τη δική μου». Παραδέχεται επίσης ότι οι μοναχοί επισκέπτονταν το Μέγαρο Μαξίμου: «Είχαν έρθει δύο- τρεις φορές, προκειμένου να εγχειρίσουν πρόσκληση για τον Πρωθυπουργό για κάποιες εκδηλώσεις».

Πως έσυρε ο Καραμανλής της ΝΔ σε δήλωση στήριξης – Τι δήλωσε ο ίδιος μέσω συνεργατών του

 
Με μεγάλη καθυστέρηση και για πρώτη φορά η Νέα Δημοκρατία βγήκε μπροστά και στήριξε τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της διακυβέρνησης Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου. Για να συμβεί χρειάστηκε η οργισμένη παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή ο οποίος ζήτησε σε έντονο ύφος από τη νέα ηγεσία του κόμματος κάλυψη για τον στενό του συνεργάτη. Η κάλυψη δόθηκε αλλά ζητήθηκε εμμέσως πλην σαφώς από τον κ. Καραμανλή να βγάλει και εκείνος μία ανακοίνωση.

Αυτό που προκαλεί αίσθηση όμως και οργή είναι το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής μετά από εννέα ολόκληρους μήνες σιωπής αποφάσισε να εμφανιστεί τελικά με δημόσια δήλωσή του. Και προκαλεί οργή γιατί όλο αυτό το χρονικό διάστημα η χώρα ταλανίζεται από χλιάδες προβλήματα με τους πολίτες στα όρια της εξαθλίωσης και εκείνος τηρούσε σιγή ιχθύος.

Και η πρώτη του τοποθέτηση ήταν όχι για να εξηγήσει τι έγινε και οδηγήθηκε η χώρα στον γκρεμό ούτε για να ζητήσει συγγνώμη, αλλά τοποθετήθηκε για ένα σκάνδαλο στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται ο στενός του συνεργάτης, που σημειωτέον ο Γιάννης Αγγέλου ήταν ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου από την πρώτη έως την τελευταία ημέρα διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.

«Η εξοντωτική και εμφανώς άδικη αντιμετώπιση του Γιάννη Αγγέλου αποδεικνύει, πέρα από οποιαδήποτε αμφιβολία πως το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του οργανώνουν συστηματικά πολιτικές διώξεις, με στόχο την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κώστα Καραμανλή.
Η τακτική και η νοοτροπία του σημερινού πρωθυπουργού είναι γνωστές. Κάθε φορά, που βρίσκεται μπροστά σε προβλήματα, που ο ίδιος δημιουργεί, επιτίθεται κατά των πολιτικών του αντιπάλων, προσπαθώντας έτσι να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Ειδικά τώρα, που γιγαντώνεται η δικαιολογημένη αντίδραση των πολιτών στην αδιέξοδη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

 Όμως, οι προγραφές και οι ατεκμηρίωτες διώξεις πολιτικών αντιπάλων οδηγούν σε νοσηρά φαινόμενα, σε καταστάσεις που πληγώνουν βαθιά τον τόπο. Όσοι καταφεύγουν σε τέτοιες μεθοδεύσεις φέρουν ακέραια την ευθύνη για τα αποτελέσματα των πρακτικών τους. Και ας γνωρίζουν καλά: θα μας βρουν όλους αταλάντευτα απέναντί τους».

Νωρίτερα, υπήρξε η δήλωση του υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δικαιοσύνης της ΝΔ, Αναστάσιου Νεράντζη οποίος μίλησε για πολιτική σκευωρία εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.

«Πέρα από το υλικό της υποθέσεως που είναι, ήδη, γνωστό, κανένα άλλο νέο στοιχείο δεν προέκυψε, που να δικαιολογεί τη μεταβολή της θέσης μας, σχετικά με την όλη υπόθεση. Προκαλεί, λοιπόν, κατάπληξη η μεταχείριση που επιφυλάχτηκε στον Αγγέλου, μια μεταχείριση που υπερακοντίζει σαφώς τους σκοπούς του νόμου, μια μεταχείριση που ταιριάζει σε ομολογημένα ή πολλαπλώς τεκμηριωμένα αδικήματα, μια μεταχείριση που αφορά άλλους κατηγορούμενους για άλλα αδικήματα», υπογραμμίζει ο κ. Νεράντζης και καταλήγει:

«Εν πάση περιπτώσει, κατέστη πλέον φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά στην κορύφωση της σκευωρίας, που έχει στήσει το ΠΑΣΟΚ σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας, με σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών, οι οποίες δεν βρίσκουν τίποτε και με ψήφιση νόμων, κομμένων και ραμμένων στα μέτρα της κατασκευής ή του εκμαυλισμού μαρτύρων».

Ακολούθησε δήλωση στο ίδιο μήκος κύματος του Πάνου Παναγιωτόπουλου ο οποίος είπε οτι η μεταχείριση, που επιφυλάχθηκε στον Γιάννη Αγγέλου παραβιάζει βασικές Αρχές της Δικονομίας και του Ποινικού Δικαίου.

“Σε κάθε περίπτωση, αυτό που καταλαβαίνουν, πλέον, όλοι είναι ότι αυτό που ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ δεν είναι η αποκάλυψη της αλήθειας, ούτε η διερεύνησή της μέχρι το τέλος. Το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται για να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, να κατασκευάσει, δήθεν, ενόχους εκ των προτέρων και να εκτρέψει την προσοχή του ελληνικού λαού από τα πελώρια λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησής του, που μας οδήγησαν στην τριμερή επιτήρηση”.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου απαντώντας στις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας τονίζει πφς κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, λέγοντας στην ουσία πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εκείνη που παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιάννης Αγγέλου μετά την χθεσινή απόφαση της ανακρίτριας εμφανίζεται ιδιαίτερα καταβεβλημένος, ενώ φέρεται μάλιστα να μην έχει να καταβάλλει το ποσό της εγγύησης των 400.000 ευρώ και είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει κι άλλα ένδικα μέσα για να την ανατρέψει. 

Η συγκεκριμένη εγγύηση είναι η μεγαλύτερη που έχει επιβληθεί μέχρι αυτήν τη στιγμή από την εφέτη ανακρίτρια και τον αρμόδιο εισαγγελέα σε κατηγορούμενο για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Οι μαρτυρίες που «έκαψαν» τον Γ. Αγγέλου

Τουλάχιστον 2 μαρτυρίες φαίνεται ότι λειτούργησαν επιβαρυντικά για τον εξ απορρήτων του πρώην πρωθυπουργού.

Η μια είναι η κατάθεση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Π. Δούκα, ο οποίος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής είχε υποστηρίξει ότι τον Ιούνιο του 2004 του τηλεφώνησε ο Γ. Αγγέλου και του ζήτησε να εξετάσει «κατά προτεραιότητα τη γνωμοδότηση του γνωμοδοτικού συμβουλίου δημόσιων κτημάτων».

Η δεύτερη είναι αυτή την κατηγορουμένης στην υπόθεση Σταματίνας Μαντέλη, η οποία ήταν πρώην προϊσταμένη Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Στην απολογία της στην εφέτη ανακρίτρια είχε αναφερθεί στον κ. Αγγέλου. Ειδικότερα, είχε προβάλει τον ισχυρισμό ότι ο μοναχός Αρσένιος είχε τηλεφωνήσει μπροστά της λέγοντας: «Γιάννη (σ.σ.: εννοεί τον Γ. Αγγέλου), καλημέρα. Εχουμε κατέβει με τον γέροντα (σ.σ.: τον ηγούμενο Εφραίμ) στην Αθήνα, πρέπει να συνεννοηθούμε για να βρεθούμε το βράδυ στου Θοδωρή (σ.σ.: Θ. Ρουσόπουλου) και να σου πω ότι υπάρχει πρόβλημα με την Ουρανούπολη και γι’ αυτό να πάρεις τηλέφωνο τον Μπασιάκο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Σκευωρία του ΠΑΣΟΚ η δικαστική απόφαση για Αγγέλου λέει η ΝΔ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε