weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Αυστηρός ο πρωθυπουργός προς τους επικριτές μας στο εξωτερικό

Αυστηρός ο πρωθυπουργός προς τους επικριτές μας στο εξωτερικό

Την ανάγκη εξεύρεσης της κοινής συνισταμένης ώστε η χώρα να πάει μπροστά, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην τετράωρη συνεργασία που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, αλλά και ικανού αριθμού υπουργών.

«Σίγουρα, ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα που έχει και θα έχει η χώρα τους επόμενους μήνες, είναι το θέμα της ανεργίας. Σε αυτό το θέμα, θα εστιάσουμε κι εμείς τις ενέργειες και τις δράσεις μας. Οπωσδήποτε, από τη μία είναι το επενδυτικό κλίμα και, από την άλλη, βεβαίως, είναι και το όλο σύστημα προστασίας, κατάρτισης και στήριξης των ανέργων σε αυτή τη φάση. Πέρα από αυτή τη μεταβατική φάση, όμως, πρέπει να δούμε και τις βαθύτερες αλλαγές», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η χώρα τα δύο τελευταία χρόνια πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο την οποία επιβάρυναν τόσο οι «δικές μας αμαρτίες», όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά και το δυσμενές ευρωπαϊκό και διεθνές πολιτικό και οικονομικό κλίμα.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια Ευρώπη με πολιτικές δυσκολίες και με έλλειψη βούλησης από αρκετές χώρες», αλλά και προσλαμβάνουσα ενίοτε «μια εσωστρέφεια σχεδόν εθνικιστική, σε σημείο που ακούγονται ορισμένες φορές έως και ρατσιστικές φωνές εις βάρος της χώρας μας.»

«Είναι απαράδεκτα αυτά τα πράγματα, για μια Ευρώπη που θέλει να πιστεύει στη συνεργασία των λαών, που έχει περάσει Παγκόσμιους Πολέμους, που έχει ρίξει τα τείχη, να προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα τείχη, τέτοιου είδους», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο «έχουμε τρία πράγματα να κάνουμε. Πρώτα απ’ όλα, να αντιμετωπίσουμε – και το αντιμετωπίσαμε – το μεγάλο θέμα της απειλής της χρεοκοπίας, με τις όποιες δύσκολες αποφάσεις. Παράλληλα, όμως, πρέπει να υλοποιήσουμε και τις εσωτερικές διαρθρωτικές αλλαγές, για να μπορεί να γίνει η οικονομία μας ανταγωνιστική και θα έλεγα, ακόμη περισσότερο, να μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια.»

«Όλες οι αλλαγές που κάνουμε τείνουν προς αυτό το στόχο: από τη μεγάλη αλλαγή που κάναμε στο χώρο της παιδείας, όπου υπήρχε μια τεράστια εσωστρέφεια στο εκπαιδευτικό σύστημα, με παραγωγή φοιτητών χωρίς προοπτικές, μέχρι βεβαίως και τις αλλαγές που γίνονται στη Δημόσια Διοίκηση και στον παραγωγικό ιστό, από τον τουρισμό μέχρι και την πράσινη ανάπτυξη», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κατάσταση της βαθιάς ύφεσης παγκοσμίως επηρεάζει με τη σειρά του την Ελλάδα, επισημαίνοντας από την άλλη, ότι «μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πέραν των δύσκολων αποφάσεων που έχουμε πάρει για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του χρέους, όπως σίγουρα θα σας έχει μιλήσει και ο κ. Βενιζέλος, γίνεται κάθε προσπάθεια για την ανάταξη του τραπεζικού συστήματος, διότι ένα μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό της ρευστότητας».

«Ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις, με δυνατότητες, ή ακόμα και νέες επιχειρήσεις με πολλές προοπτικές, αυτή τη στιγμή, ασφυκτιούν από τον φόβο ή την αδυναμία των τραπεζών να επενδύσουν», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην οικονομική στήριξη της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ένα «πρωτόγνωρο ιστορικά πακέτο» και ειδικότερα για «δύο πακέτα βοήθειας, με παράλληλη απόφαση για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», γεγονός που «γεννά βεβαίως υποχρεώσεις για εμάς, αλλά μας δίνει και τον χρόνο για να μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές για την προσαρμογή μας – όσο κι αν αυτές είναι δύσκολες και παρότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει με πιο ήπιο τρόπο και σε μια περίοδο πολύ πιο ομαλή. Και πολλά από αυτά που πρέπει να κάνουμε, τα κάνουμε υπό την πίεση του χρόνου».

«Με την οριστική εφαρμογή αυτού του πακέτου, ελπίζουμε ότι και οι τράπεζες θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση, ώστε να μπορούν να στηρίξουν την ελληνική οικονομία, αλλά και ως χώρα θα είμαστε πια σε μια πιο σίγουρη θέση σε ό,τι αφορά την πορεία μας», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συζήτηση που γίνεται στην ΕΕ γύρω από το ευρώ και την εμβάθυνση της Ένωσης «έχει διχάσει» και υπογράμμισε ότι «εδώ και αρκετούς μήνες, έχω πει στις συναντήσεις με τους εταίρους μας, ότι ή θα πάμε μπροστά, σε μια μεγαλύτερη εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή σιγά – σιγά θα αρχίσει να ξεφτίζει, να αδυνατίζει και να διαλύεται αυτή η ιστορική προσπάθεια, και όχι μόνο της Ευρωζώνης, γιατί αυτό θα επηρεάσει και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι, παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα έχει επιτύχει τους περισσότερους στόχους της και έφερε ως παράδειγμα την μείωση το 2010 του ελλείμματος κατά 5 μονάδες και τονίζοντας ότι «αυτές οι θυσίες, αυτή η αξιοπιστία και αυτή η προσπάθεια που κάνουμε, είναι αυτό που μας έχει επιτρέψει να διαπραγματευτούμε και να έχουμε θετικά αποτελέσματα, ώστε να ελαφρύνεται ο ελληνικός λαός από το βάρος του χρέους».

Επιπλέον ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η αύξηση της αξιοπιστίας της χώρας θα την ωφελήσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, προσθέτοντας ότι «η αξιοπιστία μας μάς δίνει φωνή και να διαπραγματευόμαστε και στη συνέχεια για τις όποιες ανάγκες της οικονομίας και της χώρας μας. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες μεγάλων αλλαγών που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή μας, όχι μόνο στα Βαλκάνια, αλλά και στη Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική, στον αραβικό κόσμο, όπου δεν είμαστε απόντες».

«Πιστεύω ότι αυτή η πορεία πρέπει να συνεχιστεί» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

#TAGS MM