Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Αυστηρότερο πόθεν έσχες ζητά ο Α. Κακλαμάνης

 Την επί το αυστηρότερο τροποποίηση των διατάξεων για το πόθεν έσχες των πολιτικών, προβλέπει πρόταση νόμου που κατέθεσε σήμερα ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.

«Επί πολλά χρόνια, εντός και εκτός της Βουλής, υποστηρίζω ότι ο νόμος για το «Πόθεν έσχες» είναι ανεπαρκέστατος για τον επιδιωκόμενο από την πολιτεία σκοπό. Κανένας απατεών και κανένας καταχραστής δημοσίου χρήματος, δεν καταγράφει στη δήλωση «Πόθεν έσχες» τα προϊόντα των εγκληματικών του δραστηριοτήτων. Πρέπει συνεπώς, για λόγους τόσο πρόληψης, όσο και καταστολής, να καταστεί δυνατή η διερεύνηση, όχι μόνο του «Πόθεν» στο οποίο περιορίζεται η δημόσια κριτική για τον νόμο, αλλά πρωτίστως του «Τι έσχες» παρατηρεί στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου, ο κος Κακλαμάνης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής προτείνει «την συνυποβολή με το «πόθεν έσχες», δήλωσης παραίτησης των βουλευτών από κάθε δικαίωμα επί ακινήτων, χρημάτων, άυλων τίτλων, ή οποιουδήποτε άλλου περιουσιακού στοιχείου έχει παραληφθεί» – και τη δήμευση των περιουσιακών αυτών στοιχείων, σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν υλοποιηθεί η μεταβίβασή τους στο κράτος.

Επίσης προτείνει την θέσπιση υποχρέωσης (έναντι απειλής φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματικής ποινής) των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, ιδιωτών ελεγκτών και φορολογικών ή φοροτεχνικών συμβούλων, να ενημερώνουν αμελλητί τις αρχές, όταν έχουν σοβαρές ενδείξεις πως διαπράττεται οποιαδήποτε παράβαση των υποχρεώσεων των ελεγχομένων προσώπων – και προβλέπει το ακαταδίωκτο κάθε προσώπου συσχετιζόμενου με την ενδεχόμενη παράβαση, σε περίπτωση που συμβάλει στην αποκάλυψή της.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε